Vloerverwarming als bijverwarming

Onlangs heb ik een woning gekocht met drie verdiepingen, waar in de woonkamer de thermostaat hangt. Het huis heeft langere tijd leeggestaan en de laatste eigenaar heeft er door omstandigheden niet gewoont dus die kan mij ook van onvoldoende informatie voorzien. In het hele huis heb ik radiatoren met gewone radiatorknoppen, dus zonder thermostaatknoppen. Daarnaast heb ik vloerverwarming als bijverwarming, ik heb dit nooit eerder gehad dus loop tegen allerlei vragen aan. De pomp die draait wel gewoon en als ik de algemene thermostaat in de huiskamer omhoog zet worden de leidingen van de vloerverwaming ook wel warmer.

Mijn vraag gaat over hoe ik deze vloerverwarming het beste kan afstellen in combinatie met mijn radiatoren en de thermostaat:
1. Op welke temperatuur moet de vloerverwarming staan als bijverwarming? Deze staat nu op 20 graden, als ik de thermostaat in de woonkamer op 21 graden zet bijv. dan loop die termperatuur bij de vloerverwarming iets op.
2. Op welke stand moet de thermostaatknop van de vloerverwarming staan (op een schaal van 1 tot 5)? Momenteel staat hij op 4,5, maar ik heb niet het idee dat daarmee de temperatuur van de vloerverwaming standaard warmer wordt, die blijf op die temperatuurmeter gewoon altijd rond de 20 graden staan.
3. Is het normaal dat de vloerverwarming koud wordt wanneer ik de thermostaat in de woonkamer lager zet? Ik dacht dat vloerverwarming altijd wel ene temperatuur van 30/40 graden moest hebben?
4. Heeft iemand tips om mijn gasverbruik te optimaliseren met deze installatie? Ik heb de radiatoren in de woonkamer waar de thermostaat hangt half dicht gezet, weet niet of dit juist is. Tevens heb ik al geprobeerd om het bijv. altijd op 20 graden te zetten in de huiskamer, maar dan lijkt de vloerverwarming weinig te doen, ik heb geprobeerd met een schema, snahcts minder en overdag wat meer, maar weet niet wat juist is.
5. Bij de vloerverwarming zit ook een rode knop op, geen idee wat dat doet en of je die helemaal naar links of rechts moet draaien?
6. Is het mogelijk om de verwarming bij de algehele thermostaat op bijv. 17 graden te zetten en dan thermostaatknoppen in de badkamer en werkkamer, om daar het warmer te krijgen zonder dat ik heel het huis aan het verwarmen ben waar toch niemand is.


Zoals je ziet een hoop vragen en wil graag duidelijk krijgen wat eengoede afstelling is en hoe het allemaal werkt.

Alvast bedankt voor jullie hulp!



IMG_3877.jpeg

IMG_3876.jpeg

IMG_3875.jpeg

IMG_3874.jpeg

IMG_3872.jpeg
 
Ik ga er vanuit dat de vloerverwarming bijverwarming is, aangezien het maar 3 groepen zijn, en de radiatoren er veel meer zijn.
 
Voor het gemak kan je het als één geheel zien.
De vloer is dan gewoon één van de radiatoren.

1. wat jij lekker vindt, persoonlijk hou ik niet van een al te warme vloer.

2. Die thermostaatkraan bepaald de temperatuur van het water en dus de temperatuur van de vloer.
4/5 is denk ik te hoog, maar echt koud is het nog niet geweest, dus ik denk dat de ketel nog niet op z'n maximale temperatuur heeft gedraaid.

3. Ja, je zal een modulerende ketel hebben.

4. Wat zuiniger is, is ook afhankelijk van de isolatie van de vloer. Als die niet of slecht geïsoleerd is, dan zelfs beter om de vloerverwarming niet te gebruiken.
Ik denk wel dat je een regelaar voor de pomp snel terugverdient, deze lijkt nu altijd aan te staan. (dat scheelt geen gas, wel elektriciteit.)

5. Die rode kraan bepaald de mengverhouding tussen water dat rondgepomp worden en cv water dat erbij komt.
Draai je die helemaal dicht (niet doen) dan wordt er geen water meer rondgepompt, maar gaat er alleen nog water vanaf de grijze cv verdeler via de bovenkant de vloer in wat via de onderkant weer terug naar de cv verdeler gaat.

6. Nee, tenminste niet zomaar. Maar dat heeft verder niks met de vloerverwarming te maken. Die heeft daar geen invloed.

Een infrarood temperatuur meter is wel handig om aan en retour temperaturen te kunnen meten. Hoeft geen dure te zijn.
 
Hier in de aanleunwoning naast het huis zijn ook maar 4 of 5 groepen voor de vloerverwarming en een aantal radiatoren. Toch is de vloerverwarming de hoofdverwarming en daarmee stook je het binnen (in de winter) op tot tropische temperaturen.
 
Dan zal je allereerst moeten weten waar de vloerverwarming ligt. Waar het niet ligt kan het ook niet verwarmen en je moet weten op welke afstand de slangen van elkaar liggen. Tegenwoordig (met de lage temperatuur verwarming) liggen de slangen op 10 cm van elkaar af in slakkenhuispatroon (dus aanvoer en retour lopen tussen elkaar door). Vroeger was 15 of zelfs 20 cm van elkaar af gebruikelijk en werd er gewoon "gezigzagd" (heen en weer), waarbij het begin van de groep dan altijd warmer werd dan het einde.

Als je de groepen van de vloerverwarming dicht zet, 24-48 uur wacht tot de vloer weer afgekoeld is en daarna 1 groep open zet kun je voelen waar het warm wordt. Dat is dan groep 1. Dit doe je vervolgens ook met de andere groepen en zo weet je welke groep voor welk vloergedeelte is. Beter is om dit met een thermische camera (infra rood camera) te doen. Dan zie je de slangen gelijk liggen in de vloer (deze lichten dan op op beeld).

Daarnaast moet je weten of de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft om als basisverwarming te dienen. Dit kun je uittesten door de radiatoren dicht te houden en het huis / de verdieping alleen met de vloerverwarming warm stoken. Als dit lukt zijn de radiatoren bijverwarming.
 
Heb nu een aantal dagen getest met alleen vloerverwarming en in principe werkt dat prima om ook als hoofdverwarming te gebruiken, ik weet niet hoe het gaat zijn als het straks echt heel koud wordt, misschien zal ik dan bij moeten verwarmen.

Wat is wijsheid?

Thermostaat altijd op een vaste temperatuur, bijv. 20 graden en alle radiatoren dicht?
Thermostaat altijd op een vaste temperatuur bijv. 18 graden radiatoren / vloerverwarming open en als je thuis ben evt ophogen tot 20/21 graden?

Of is het mogelijk om bijv. de vloerverwarming altijd op een vaste temperatuur te hebben en dat de radiatoren alleen bijverwarmen als ik de verwarming hoger zit. Is dit te doen met een slimme thermostaatknop of zo
 
De bedoeling van vloerverwarming is juist dat je deze op een constante temperatuur houdt. Het is namelijk een trage verwarming: zet je de vloerverwarming hoger, dan wordt het niet gelijk warmer. Dat duurt wel een dag of langer.

Vloerverwarming nu testen als hoofdverwarming is eigenlijk niet te doen, zeker niet in zo'n korte tijd (aantal dagen). Dat heeft vloerverwarming alleen al nodig om op te warmen / af te koelen. Bovendien zijn de temperaturen buiten nu gunstig. Als het een week -10 *C is wordt het een ander verhaal.

De temperaturen die je noemt zijn ruimtetemperaturen. De vloerverwarming heeft als het goed is ook een thermostaat. Die temperatuur is altijd hoger. Hier is de vloerverwarming nu 35 graden voor een ruimtetemperatuur van 21,5 graden.

Met een goed aangelegd systeem zou ik de vloerverwarming zoveel mogelijk als hoofdverwarming gebruiken. Het is lage temperatuurverwarming en dus gunstiger in het verbruik dan radiatoren. Bovendien is de warmte van de vloer veel aangenamer / comfortabeler dan warmte van een paar radiatoren. De komende winter (vorstperiode) is een mooie tijd om het eens goed uit te testen. Trek voor elke grote verandering een week uit, voor elke kleine verandering (1 graad warmer) een paar dagen.
 
Zit er geen aparte thermostaat op de verdeler van de vloerverwarming? Of zitten de radiatoren aangesloten op de verdeler zelf?

Zo niet dan zou ik dat aan laten passen indien mogelijk, zodat je vloer en radiatoren apart kunt regelen.
 
Zit alleen een thermostaat op de vloerverwarming om te zorgen dat het water maar max een betaplde tempreratuur kan worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan