Vliering maken op zolder - twee balken van 5,10 meter plaatsen of beter idee

Ik wil een vliering maken op de zolder, waar ik twee slaapkamers en een wasruimte wil realiseren. De zolder is 3,50 meter hoog en 5,10 meter breed. Vliering komt ongeveer 2.40 hoog. Ik vraag me af of ik twee balken van 5,10 meter moet plaatsen, wat me vanwege de lengte nogal lastig lijkt. Hebben jullie misschien een beter idee om mij hierbij te helpen? Ik wil graag weten welke dikte balken ik nodig heb en of ik deze rechtstreeks in de muur moet monteren of eerst een balk aan de muur moet bevestigen en daarna de draagbalken daarop moet monteren. Eventueel zou ik ook graag willen weten welke schroeven of bouten ik hiervoor moet gebruiken. Op de eerste foto zie je de ruimte waar ik de vliering wil plaatsen en op de twee andere foto's zie je voorbeelden. Wat is jullie advies?

Z784_1440.jpg 2024-07-18_13h36_09.png 2024-07-18_13h36_17.png
 
Wordt het echt een vliering? Want als je de kamerhoogte van minimaal 250 cm aftrekt van de 350 cm hoogte, en hier moet ook nog de dikte van de vloer af, hou je niet veel ruimte over...

Ik zou dan gaan voor een constructie waar enkel de plafondbeplating aan hangt, maar waar je niets op kunt zetten.
 
Dank voor je reactie. Misschien denk ik dan toch aan een lagere kamerhoogte. Het wordt een opbergruimte voor oa kerstspullen, koffers etc.
Er komt ook een dakkapel van 150m dus ik zou heel graag mijn plafond willen rechttrekken met mijn
dakkapel. Weet even niet hoe hoog mijn kamerhoogte wordt van de slaapkamers
 
Bij ons was de nokhoogte 480 cm, dus met verdiepingshoogte 260 en dikte van de vloer van ca 20 cm blijft er nog sta-hoogte over. Wel balken van 510 cm toegepast, deze had ook meteen functie als drager voor dak en dakkapel.
 
Ligt aan de constructie van je dakkapel of je sowieso het plafond kan doortrekken tot in het dakkapel. Bij ons wordt een gording gebruikt en die zit ruim 30cm lager dan het plafond van het kapel.
 
Je kunt om hoogte te besparen ook voor een dunnere vloer gaan door staal te gaan gebruiken.
Heb zelf liggers gebruikt van een stelling die waren dacht ik 4m20 lang maar konden wel 2000Kg dragen.
Moet je alleen wel kunnen lassen om goed bevestigingen te maken aan je bestaande balken.
 
Heel vaak is een dakkapel aan de lage kant. Die hoogte wil je niet in de hele kamer. Maar je kan alvast navragen bij het bedrijf wat deze hoogte wordt.

De twee zijbalken kunnen beter verticaal. Je hebt bij 5.1m overspanning wel flinke balken nodig. In staal gok ik een UNP 220, in hout iets van 90x260 ofzo. De dwarsbalken kan je uit de balkenschuif halen. Ik zou de moerbalken altijd even laten uitrekenen.

2024-07-18_13h36_09.png
 

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
2
Weergaven
6K
Draagconstructie
EvdL
Reacties
2
Weergaven
5K
Draagconstructie
IJkenhout
  • Gesloten
Reacties
4
Weergaven
10K
Draagconstructie
Dribbel
A
  • Gesloten
Reacties
3
Weergaven
36K
Draagconstructie
Anonymous
A
Reacties
2
Weergaven
237
Draagconstructie
Rola

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu