Verbruik ontvochtiger ?

Ik zou een ontvochtiger voor in onze kelder willen aanschaffen.
Oppervlakte kelder, 160m², inhoud 383m³.
Vooral nodig tijdens de maanden april-september.

Nu werd mij een toestel voorgesteld:
Maximaal oppervlak 200 m²
Debiet L/24u 50 Liter
Soort luchtontvochtiger Kompressor
Vermogen 680 W

Wat moet ik mij bij dit vermogen voorstellen ?
Betekent dit dat het toestel telkens wanneer het actief is 680W gaat verbruiken of is dit enkel bij maximale werking ?

Anders kan ik eventueel naar een toestel van bv 150m² gaan met 300W vermogen dat dan misschien iets meer moet werken maar minder verbruikt.
 
100% luchtvochtigheid is bij 20 graden ongeveer 17 gram water per m3
383m3 kan dan maximaal 6,5 kg dus 6,5 liter water bevatten.

Waar gaat al dat water vandaan komen dat je eruit wilt halen?
 
Kelder is perfect waterdicht enkel tijdens bepaalde maanden wanneer het buiten heel vochtig is loopt de vochtigheid op tot 75%. Op deze moment is de vochtigheid 56% zonder enig toestel. Stel me dan ook de vraag of dergelijk zwaar toestel ook weer geen overkill is zelfs in de zomermaanden?
 
Hoe wordt de ruimte gebruikt?
Als aardappel kelder niks aan doen.
Voor opslag minimale ventilatie en je hoeft alleen het vocht dat via de lucht binnen komt eruit te halen. Dat is niet veel. Een kleine ontvochtiger is voldoende, eventueel een gewone ventilator erbij die de lucht af en toe in beweging brengt, want een kleine ontvochtiger kan dat niet.
Zijn er langdurig mensen aan het werk dan heb je meer ventilatie nodig en mensen produceren ook vocht.
 
Opslag vooral en er staat ook een tv, pc, sofa, snooker en enkele fitness toestellen.
Ik heb al gemerkt dat door weinig ventilatie en door een kleine ontvochtiger die ik kon lenen enkele weken geleden (toestel voor 100m²) al een goed resultaat haal maar het probleem doet zich vooral in de andere maanden voor. Daarvoor wil ik nu een definitief toestel aankopen dat ook bij hoge luchtvochtigheid buiten zal voldoen.Niet te licht en ook weer niet te zwaar.
 
Tv kijken valt mee, belangrijker wordt dan het vocht wat via ventilatie naar binnen komt.
Als daar flink gezweet wordt, dan produceert iemand zo ruim een liter vocht per uur + het vocht via ventilatie, want co2 wordt snel te hoog zonder.

Als je het precies goed wilt doen is het gewoon lastig.
Hoeveel liter haalt die van 300W per dag?
Zijn ze verder van hetzelfde merk met dezelfde functies? Anders wordt het lastig vergelijken.
Je zal waarschijnlijk willen dat ie stopt bij 60%, anders blijft ie onnodig doorgaan.
Zit er een pomp in? 50 liter per dag klinkt leuk, maar als er dan een tankje in zit van 5 liter blijf je lopen.
 
Die er een week stond was geschikt tot max 100 m2.
Capaciteit 20 liter water/dag
Stroomverbruik 250W
Opvang 4,2 liter
Luchtverplaatsing 155 m³/u
Eigenlijk heb ik nog niets kunnen testen omdat de luchtvochtigheid momenteel uit zichzelf 56% is.
Sporten wordt er de laatste tijd niet meer gedaan dus daar moet geen rekening mee gehouden worden. En anders kan tijdens het sporten het toestel ook nog extra worden aangezet.

Het probleem in de vochtige zomermaanden is de muffe geur en door de hoge luchtvochtigheid dingen die gaan schimmelen die er liggen opgeborgen.
Ik heb hier zelf nog een oude Zibro Clima D8(230W, 9L/24u, luchtverplaatsing 100m³/u) ontvochtiger staan(dacht voor ruimtes van 40 tot max 100m²) en in de zomermaanden merk je dat deze gewoon te klein is om gans te kelder op peil te houden. Dan zit ook om de paar dagen de opvangbak van 5 liter helemaal vol.

Ik heb de vraag ook eens bij 3 verschillende verdelers van dergelijke toestellen voorgelegd maar die komen dan af met toestellen van 600m³/u, 65L/dag en Nominaal opgenomen vermogen max. 0,76 kW.
Een andere 490 m³/h, 70L/dag, opgenomen vermogen 1,07kW.
En nog een andere 360m³/u, , 50L/dag,maximaal verbruik 680W.

Ik veronderstel ook dat de nieuwe toestellen energiezuiniger en efficiënter zijn dat mijn oude model dat hier nog staat.
Het blijft een moeilijk probleem maar met een deftig toestel toch netjes onder controle te houden zou ik denken.
Maar welk toestel heb ik nodig natuurlijk ?

P.S : er is onlangs een installateur van ventilatiesystemen komen kijken en volgens hem was de enige oplossing om de kelder met een ontvochtiger in de vochtige maanden onder controle te houden.
 
Er is heel weinig over te zeggen. Het hangt vooral af van de luchtdichtheid van de ruimte, vocht dat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Ik heb zelf 2 kelders van elk ongeveer 90 kuub die met elkaar in verbinding staan met een goed sluitende deur ertussen die ik dicht laat. In de eerste kelder is de trap naar boven. Ik heb in beide kelders een ontvochtiger staan die aftopt op 55 procent relatieve luchtvochtigheid. Het verschilt per seizoen, maar de afgelopen weken moest ik in kelder 1 (waar relatief veel lucht binnenkomt van de begane grond) eenmaal per week de tank van 4 liter leegmaken en in kelder 2 nog niet eenmaal per 4 weken. Blijkbaar werkt kelder 1 als een soort luchtsluis voor kelder 2.
Als je er regelmatig verblijft en echt wil ventileren, met binnenlucht of buitenlucht ga je heel veel meer vocht onttrekken met je ontvochtiger. (ik ventileer eenvoudigweg niet als er niemand is en als we er wat meer zijn zet ik een buisventilator vanuit de kelder naar buiten aan en onttrek ik lucht aan de woning).
 
Laatst bewerkt:
Wat voor energiecontract heb je?
Het probleem is er vooral in de zomer en met een dynamisch contract zijn de prijzen overdag dan meestal zeer laag.
Schakel slim en de energiekosten kunnen zeer laag blijven.
Dit natuurlijk afhankelijk van de rest van je verbruik. Verwarm je met een warmtepomp dan wil je meestal juist vast prijzen.
 
Die toestellen schakelen af als de streefwaarde van de vochtigheid is bereikt.
als een tioestel van 600w 12 van de 24 uur draait gebruikt deze net zoveel als 1 van 300 die de hele dag draait
 
De tip is om eerst de ventilatie in orde te maken, en dan pas (als er onvoldoende verbetering is) te gaan ontvochtigen. Bij alleen ontvochtigen hou je een ongezond binnenklimaat.
 
Ik veronderstel dat de ventilatie wel goed zit en dat was ook de mening van de gespecialiseerde firma die is komen kijken.
Vandaag trouwens nog een reactie ontvangen van een fabrikant betreft een zwaarder toestel.
Namelijk :
Het gemiddelde verbruik zal rond de 550 tot 600 Watt zijn.

Bedenk dat prestaties vergeleken moeten worden met capaciteit en dus opbrengst en snelheid van het proces. Het Air & Me Rohan toestel is een toestel uit de categorie 50 liter. Dat betekent dat dit toestel vergeleken mag worden met 5 x een klein toestel uit de klasse 10 liter en bij die toestellen is het verbruik gemiddeld 175 Watt (5 x 175 Watt = 875 Watt).

De hierboven omschreven snelheid van proces is uiterst belangrijk om vanuit één ruimte voor meerdere aanliggende ruimtes een succesvolle ontvochtiging te verkrijgen.

Tot slot de randvoorwaarden voor een optimaal resultaat. Geef daar de nodige aandacht aan; zoals het (tijdelijk) opwaarderen van de ruimtetemperatuur en het goed gesloten houden van de kelder (geen invloed van de buitenlucht).
 
Dat laatste is wat ik hierboven schreef, als er geen vocht in de kelder komt, hoeft er ook geen vocht uit. Dat is zeer bepalend voor het werk dat je toestel moet verzetten (en de energie die het verbruikt).
Of in mijn eigen situatie van hierboven: omdat ontvochtiger 1 de enige ruimte die toegang biedt tot de tweede kelderruimte al ontvochtigt, hoeft ontvochtiger 2 in die tweede kelderruimte nauwelijks te werken.
Ofwel als je ventileert: ontvochtig de lucht die je binnenbrengt.
 
Laatst bewerkt:
Hoe kan je lucht die je binnenbrengt ontvochtigen in de zomer ?
Momenteel trouwens een luchtvochtigheid van 48% in de kelder zonder dat de oude ontvochtiger die er momenteel staat opslaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan