Verbruik kokendwaterkraan

Ik vind op internet maar geen eenduidig antwoord op de vraag wat het voordeel zou zijn van een kokendwaterkraan. Er zit er één in mijn nieuwe huis, maar ik ben erg ongelukkig met al die snoeren, buizen en pijpen die het hele keukenkastje overwoekeren. Ik heb hem ook nog nooit aan gehad. Als ik kokend water nodig heb gebruik ik de waterkoker, dat lijkt me toch echt veel energiezuiniger dan dag en nacht een reservoir op 110 graden houden.
Op internet lees je de ene keer dat zo'n kokendwaterkraan zuiniger zou zijn dan warm water van de cv-ketel (ik heb overigens propaangas), maar de andere keer lees je dat het wel degelijk meer energie verbruikt, wel zo'n 500 kilowattuur per jaar. Ik gebruik nu €450 kilowatt voor alle licht, apparatuur etcetera.
Ik hoop dat iemand hier mij een echte berekening kan geven.
Het betreft een Itho Daalderop boily.
Dank alvast voor het meedenken!
 
Het warm maken van water kost het meeste energie. ongeacht of dit met een waterkoker of een boilervat met spiraal gedaan wordt.

Het verbruik is dus sterk afhankelijk van het debiet wat je tapt. Wij hebben een combi-uitvoering van het het bekende merk, en tappen dus ook het reguliere warm water eruit voor handen wassen, schoonmaken, pannen vullen bij het koken, etc. Gemiddeld zitten wij op 20 kWh per maand (zit een energiemeter tussen). Wij merken het niet in de kosten, want de PV panelen dekken ons verbruik af.

Het verlies door het warm houden in het boilervat is zeer klein, de tijdwinst (direct warm water) is zeer groot.
 
  • Like
Waarderingen: Thea Derks
Dank, mijn kraan levert inderdaad ook het warme water. 240 kwh per jaar is aanzienlijk, wat als ik de kraan eruitsloop en gewoon warm water vraag via de cv-ketel? Zou dat niet minder energie verbruiken? Heb propaangas.
 
We zijn zo opgevoed dat gemak mag best wat kosten. Tot gas ineens veel duurder aan het worden is.
Gelukkig kunnen we nu eerst overwegen hoeveel CO2 moet dat gaan kosten. Dat is, vind ik, veel duidelijker.
Heb je zonnepanelen kan je eventueel voor gemak kiezen en het elektrisch houden.
 
Dank voor je bericht. Ik vind kokend water uit de kraan voor een kop thee eerlijk gezegd volstrekt decadent en heb die quooker dus nog nooit aan gehad. Maar iedereen bezweert me dat het weghalen 'kapitaalvernietiging' zou zijn en dat het me veel meer energie en water kost als ik warm water tap via de propaan-cv en kokend water via de waterkoker. Heb jij daar ook een berekenig voor? De ketel zit wel behoorlijk ver van de keuken (circa 12 meter en ik heb dus propaangas).
Ik lees bovendien dat zo'n ding ook filters heeft die je om de zoveel tijd moet vervangen en hij lekt momenteel. Lees dat dit een veelvoorkomend euvel is, dus ik hou het liever simpel, maar ik wil dit onderbouwen met CO-2 argumenten. Veel dank als je zo'n berekening kunt en wilt maken!!!
 
Een goede berekening kun je alleen maken als alle benodigde gegevens (en kennis) paraat zijn.
Daarbij is het ook niet echt een vraag over klussen.
 
Een hotfill systeem bespaard vooral water
je moet geen halve emmer laten weglopen voordat je warm water van zolder krijgt.
in zijn algemeenheid zal je meer energie gebruiken dan bij 1 warmwatersysteem.
(ik neem aan dat de douche via de cv gaat o.i.d.)
 

Gerelateerde klussen

  • Woens
  • Keuken
  • 3
  • 675
Reacties
3
Weergaven
675
Keuken
Lampje45
Reacties
8
Weergaven
2K
  • Gesloten
  • Mari
  • Keuken
  • 5
  • 2K
Reacties
5
Weergaven
2K
  • Gesloten
  • Handypete
  • Keuken
  • 1
  • 10K
Reacties
1
Weergaven
10K
Keuken
Co de Witgoedman
Reacties
5
Weergaven
384
Keuken
ahabraken

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via