Ventilatie verbeteren in geïsoleerd jaren 30 huis

Ons jaren 30 huis is 5 jaar geleden volledig gerenoveerd en (deels) geïsoleerd. Er is toen gelukkig wel mechanische ventilatie geïnstalleerd, echter we weten inmiddels dat die ventilatie niet voldoende is. We hebben dagelijks condens op de ramen en de badkamer wordt niet goed droog.

De situatie is nu als volgt:
IMG_4500.jpeg

Bij de groene cirkel hangt de MV box. Bij de rode kruizen (in badkamer en toilet) wordt lucht afgezogen. Bij de blauwe kruizen zitten roosters naar buiten waar verse lucht naar binnen kan komen. De MV box blaast de vuile lucht aan de achterkant van het huis naar buiten. De ramen met blauwe ‘druppels’ erop getekend beslaan vaak.

Nu zijn er in mijn optiek een paar opties om dit probleem op te lossen:
1) Op meer plaatsen vuile / vochtige lucht afzuigen - naar mijn idee geen redelijke optie omdat aanleg van nieuwe kanalen te ingrijpend is.
2) Op meer plaatsen toevoer van buitenlucht toestaan (bijvoorbeeld roosters boven de ramen) - deze optie is mogelijk.
3) De MV box vervangen voor eentje met meer vermogen (m3/h) - geen idee of dit zoden aan de dijk zet maar het is zeker een optie.
4) In de slaapkamers onderaan de afbeelding hebben we het meeste condens. Hierin zit oud en dun dubbel glas. Dit zouden we kunnen vervangen voor modern dubbel glas, maar waarschijnlijk helpt dit weinig met het vochtprobleem?
5) Ventilatieroosters aanbrengen in de deuren van de slaapkamers zodat er een betere luchtstroom ontstaat (aangezien er in de slaapkamers geen lucht wordt afgevoerd).
6) Andere slimme oplossingen?

Alle feedback wordt gewaardeerd!
 
De MV box vervangen door een sterkere zou alleen zin hebben als deze nu vaak op maximaal draait.
Op welke stand draait ie meestal?
Is er wel eens gemeten hoeveel er afgezogen wordt in de praktijk?

Hebben de slaapkamers ventilatie roosters boven de ramen?
Zo ja dan zou ik waarschijnlijk de blauwe X rooster (bijna) dichtzetten.
Dan dwing je verse lucht vanaf buiten via de slaapkamers te gaan.

Glas slaapkamer zou ik sowieso vervangen, de isolatiewaarde van nieuw glas zal een stuk hoger zijn.
Kan je meten wat de relatieve luchtvochtigheid in de slaapkamers is? (en bij welke temperatuur)
 
We zetten de ventilatie op maximaal wanneer we douchen of koken. Evengoed wordt en blijft het erg vochtig. In de badkamer druipt het vocht echt van de wanden af. Het zou dus kunnen dat het vermogen van de MV niet voldoende is, maar eigenlijk zou dat eens doorgemeten moeten worden.

In de slaapkamers zitten geen roosters boven de ramen. Dat lijkt me wel een goede toevoeging als het oude dubbel glas toch vervangen wordt.

De relatieve vochtigheid kan ik wel gaan meten de komende tijd.
 
Als de slaapkamers nog echt enkel glas zijn dan is het helemaal niet raar dat hier condens optreed, hier zeker dubbelglas plaatsen en dan gelijk ventilatie roosters er in.
Zit er een kier onder de badkamer deur, anders werkt de afzuiger zeker niet.
Gemiddeld heeft een woning minimaal 5 strekkende meter roosters, ik denk niet dat jouw (ik denk) 2 ronde roosters dat halen...Er zijn berekeningen voor om dit per vertrek te berekenen.
Heb je een wasemkap die naar buiten afvoert, of een recirculatie afzuigkap die het kook vocht de woning in blaast?
 
Er zit geen enkel glas in de kozijnen van de slaapkamers, het is van dat hele dunne dubbel glas. Het isoleert wel duidelijk aanzienlijk minder goed dan het nieuwe glas in de rest van het huis. We gaan dit wel vervangen en meteen roosters in de kozijnen plaatsen.

Er zit wel een kleine kier onder de badkamerdeur, maar misschien is het plaatsen van een rooster in de deur geen gek idee?

De afzuigkap in de keuken is helaas recirculatie.
 
aha je bedoelt een kleine spouw tussen het glas, dat isoleert minder maar zeker beter dan enkel. Rooster plaatsen in badkamer deur zal zeker helpen. Die recirculatie is echt wel een dingetje, of je moet niet koken. Elke keer als je kookt breng je 1 tot 3 liter water de woning in.
Link verwijderd, zie forumregels - mod

Ik heb woning gehad met nieuwe kozijnen van aluminium, er zat door de recirculatie zoveel vocht in de woning dat alle nieuwe geïsoleerde kozijnen gingen condenseren (ook glas), op het aluminium was het verschrikkelijk. Daar heeft de bewoner uiteindelijk de recirculatie er uit gegooid.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Misschien moet je beginnen met de luchtvochtigheid en de temperatuur te meten in huis. Dus ook die van de kamers.
Wat voor installatie om de woning warm te krijgen.
 
Er zijn drie belangrijke ruimtes in de woning die nu totaal geen ventilatie hebben, namelijk de drie slaapkamers.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat net daar en ook enkel daar condensatie optreedt.
Wat je zeker moet doen is:
Zorgen dat er in de slaapkamers verse buitenlucht kan binnenkomen, hetzij via raamroosters hetzij via roosters in de muur. Het lijkt me het verstandigst om raamroosters te voorzien omdat je dan tegelijk ook beter isolerend glas kunt voorzien.
Zorgen dat er onder alle deuren een doorvoeropening is van minstens 1 cm.
Het aanzuigpunt in de hal zou ik afdichten om op die manier meer lucht binnen te trekken via de slaapkamers.
Ik zou het recirculeren van de dampkap behouden, dat is zeker niet de oorzaak van condensatie in de slaapkamers.
Zijn er in woonkamer en eetkamer geen aanzuigpunten of raamroosters? Hoewel je daar geen condensatie hebt is dat dan wel nog een minpuntje.
 
Sommige gemeenten hebben een energie loket of een stichting of zoiets.
Soms kan er gratis iemand langs komen, soms kan je goedkoop of gratis apparatuur lenen.
Hier hebben ze een apparaatje waarmee vocht maar ook co2 en fijnstof te meten is. Vooral co2 is ook interessant. Vocht is bij mij geen probleem, maar co2 wordt al snel ongezond hoog als het windstil is.

Zonder apparatuur kan je ook simpelweg buiten voelen. Op de laagste stand voel je het bij de uitgang blazen, op de hoogste stand hoort het echt behoorlijk hard te gaan.
En dan niet voelen als er een deur open staat. Dus naar buiten gaan, deur dicht en even wachten. Als je op de hoogste stand duidelijk verschil voelt met een deur open of dicht, dan weet je dat er te weinig toevoer is.
 
Dank voor alle reacties weer.

De recirculatie afzuiging in de keuken wegdoen is niet echt een optie tenzij we heel grote ingrepen gaan doen. Misschien een optie voor als de andere ingrepen niet voldoende effect hebben.

We gaan nu eerst een weekje meten, ik heb wel wat spul liggen daarvoor. Ook gaan we roosters aanbrengen in de slaapkamers. De badkamer krijg een rooster in de deur. Van daaruit gaan we weer verder kijken.
 
Als de slaapkamerramen een kipstand hebben kan je die voorlopig ook gebruiken.
En ook daar zou je ipv van een ruime spleet onder de deur er een rooster in kunnen plaatsen want ook daar is een voldoende doorvoeropening van het grootste belang.
 
Kook je elektrisch of op gas?
Dat scheelt ook in vocht behoorlijk.
Bij elektrisch is recirculatie zeker prima. Bij koken op gas vind ik het minder, maar een beetje bewust met het vuur omgaan en dan moet het wat vocht betreft gewoon kunnen.
 
Om gelijk een deur af te zagen vond ik nogal blijvend.
Wil je ervaring opdoen met kieren kan je een deur op een kier zetten.



WP_20241104_09_22_22_Pro[1].jpg
 
Het is net de bedoeling dat dit blijvend voorzien wordt!
Wil je lucht verversen in een ruimte dan moet die verse lucht op een bepaald punt kunnen binnenkomen, bijvoorbeeld via raamroosters, en moet er tegelijk op een ander punt evenveel gebruikte lucht terug wegkunnen uit die ruimte, bijvoorbeeld via een spleet onder de deur.
Ontbreekt één van de twee dan is er geen doorstroming van lucht mogelijk. Er komt dan geen verse zuurstofrijkere lucht binnen en de vochtige zuurstofarmere lucht wordt niet vervangen.
Gevolg: risico op condensatie, schimmel en ongezonde lucht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via