Ventilatie: hoeveel m3 per uur?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoeveel kuub per uur zou je ongeveer moeten ventileren in een woning? Ik heb de wtw-ventilatie nu ingesteld voor stand 1 op 100 m3/uur, bij een inhoud van het huis van 800 m3. Qua bewoning is het 2 volwassenen en 3 kinderen.

Als ik ga googlelen kom ik op 3 tot 12 x de inhoud van de ruimte per uur. Dat zou betekenen dat zelfs bij 3x de inhoud ik 2400 m3 per uur zou moeten afzuigen/aanvoeren. De maximale capaciteit van de wtw is 400 m3/uur.

Ook heb ik een tabelletje gevonden van het bouwbesluit. Maar ook daar wordt ik niet veel wijzer van, behalve dat ik al heel snel op 200 m3/uur aan afvoer zit voor de keuken, woonkamer en twee badkamers.

Nu zal dat allemaal wel, de vraag is hoeveel kuub per persoon verse lucht je nodig hebt, om het klimaat in huis gezond te houden? Op termijn komen er wel CO2 en luchtvochtigheidsmeters, maar dat duurt nog wel even.
 
In het bouwbesluit staat wat er minimaal vereist wordt.
Dat is veel minder dan je nu op uit komt hoor.
Inhoud zegt niet altijd wat over de hoeveelheid.
De meeste woningen heb je aan 160 m3 genoeg.
Dat hangt een beetje af van de hoeveelheid leefruimten.
 
Ik zat plaatselijk wat verkeerd met de getallen (7 l/s ipv 0,7 l/s). :oops:

Maar het lijkt er op dat 100 m3/u als basisventilatie wel redelijk afdoende is. Probleem is en blijft een beetje dat het bouwbesluit alleen gaat over de maximale capaciteit die je minimaal nodig hebt.

Bij 100 m3/uur hoor ik de ventilatie verder nauwelijks. Tijdens het douchen gaat die naar 250 m/u en dan hoor je de ventilatie al vrij duidelijk.
 
Die 0,7 gebruik je voor bv de woon en slaapkamers en die is per m2 vloeroppervlak. met een minimum van 7 dus ruimtes van 10m2 en kleiner.
Badkamer toilet en keuken hebben een vaste hoeveelheid die hoe groot of klein de ruimte is gelijk is.
In een groter vaak bewoond door meer personen dan een klein huis lopen in lijn van het gebruik.
Voor personen wordt meestal 25m2/h per persoon gerekend. Dit is voldoende verse lucht. Daarmee neemt men aan dat je in een verblijfsruimte niet altijd met de maximale bezetting bent.
 
Die link geeft een mooi overzicht van de berekening, ook bruikbaar bij mechanische aanvoer. Let erop dat je zowel de aanvoer als de afvoer berekend. Dit moet in balans zijn, want je kan heel veel afzuigen, maar als je roosters of spleten onder de deuren niet groot genoeg zijn trek je je huis vacuüm :)

De eisen in bouwbesluit zijn minimum eisen. Er wordt geadviseerd een grotere ventilator te kiezen, zodat deze capaciteit niet op de hoogste stand van de ventilator gehaald wordt. Zo heb je bv. voor bij een feestje wat capaciteit over en maakt de box minder herrie.
 
Oudere woningen zijn allerminst luchtdicht en voordat je die vacuüm getrokken hebt.... :mrgreen: Ik kan ook niet opmaken of het een recente woning is. Maar ook dan is het vaak droevig gesteld met de luchtdictheid in de praktijk.

Je hebt zeker gelijk dat er een ballans moet zijn IJkenhout.
Uit comfortoogpunt wordt de ballans bij woningen op lichte overdruk gezet wat in de meeste gevallen wel gaat lukken. Zo niet dan zorg je daarvoor door de toevoer wat ruimer te nemen.
 
Mijn woning is hagelnieuw. Maar het hele balansverhaal is een wel heel erg theoretische exercitie.

Uitgangspunt is dat alle deuren gesloten zijn. Nu is dat al niet realistisch. Maar in de praktijk worden de kieren onder de deur ook niet gehaald. Op de verdieping zit op de overloop vloerbedekking en in de kamers laminaat. Daar tussen een strip, waardoor de kier minimaal is. Ergens een deur of een raam open en de boel is ook niet in balans. En als alle deuren en ramen gesloten zijn, ontstaat er vanzelf een situatie van evenwicht. Op zijn slechts is het debiet minder.

De keuken is ook zo'n verhaal. De keuken is voorzien van een afzuigkap die naar buiten blaast. Zodra de afzuigkap op stand 2 staat, is de balans ook weer een eind zoek.

En het is me ook niet duidelijk waarom een slaapkamer van 14 m2 2x zoveel ventilatie behoeft als één van 7 m2.

En ondanks dat het een nieuw huis is, zat er in de nok een gat waardoor het het daglicht naar binnen zag komen. Zelfs nadat ik zelf had aangegeven waar het lek zat (aannemer had toen al zelf onderzoek gedaan) gebeurde er niets, totdat ik per mail aangaf dat de laatste termijn de la in ging. Het zou me niet verbazen als er nog wel ergens een lekje zit.
 
Dat probleem zie je wel vaker dat woningen niet goed kierdicht afgeleverd worden en dat is een vereiste voor een goede werking van je ballansventiatie.

Die afzuigkap is een tijdelijke verstoring als het er een is die een eigen motor en uitlaat heeft, dat is niet erg, net als dat je de ramen open mag zetten mocht die mogelijkheid aanwezig zijn.

Verder zal je bij de bouwer moeten aankloppen en niet zelf gaan werken hieraan. Aangezien het huis net nieuw is. Dat zal op zach al een flinke kus zijn maar om daar inhoudelijk op in te gaan is niet de doelstelling van dit forum.

Succes iig met je probleem Daar zal je vast en zeker een onafhankelijke bouwkundige voor nodig hebben die jou verder zou kunnen helpen.
 
Ik had niet begrepen dat het een nieuwe woning is. Dat veranderd het verhaal. Er is immers al een berekening gemaakt, want die hoort bij de omgevingsvergunning. Vraag die eerst maar eens op. De bouwer hoort de ventilatie goed in te stellen, dus dan hoef je daar niets meer aan te veranderen. Of heb je andere afspraken met de aannemer?

Bij nieuwe woningen zou een kier/overdruktest eigenlijk standaard moeten zijn. Beetje zonde van een goed afgeregelde balansventilatie en isolatie als je huis niet kierdicht is.
 
Gisteren nog even in de documentatie gedoken (eigenlijk zoek naar wat anders) en daaruit blijkt dat het apparaat (Renovent Excellent 400) het toerental van de waaiers aanpast aan de doorstroming. Ongeacht de instelling van de ventielen de vervuiling van het filter zal het apparaar dus zelf proberen de ingestelde hoeveelheid lucht aan te zuigen en af te voeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan