Vaatwasser Siemens watertoevoer probleem

Betreft een Siemens vaatwasser, uit 2011, E-nr SN65E001EU/35, FD9103 00605, Type SD6P1S

Het begon enkele weken geleden, vreemd geluid, beetje gillend geluid als een pomp aan ging, ik vermoedde de pomp waarmee het water werd rondgepompt, niet de vuilwater afvoerpomp, want bij het initieel afvoeren in het begin van het programma, de eerste 20 seconden, hoorde ik dit geluid nog niet. Het wasprogramma werd niet volledig afgemaakt en stopte snel, geen foutcodes die ik kan aflezen (er zit sowieso geen beeldscherm met foutcodes bij dit type). Het was niet prettig om dit gillende geluid aan te horen. Het leek alsof tandwielen over elkaar gleden omdat iets vast zat.

Ik ging op zoek naar wat het kon zijn. Als ik er een liter water in gooide, en het voorspoelen programma startte, hoord ik dat het water werd afgevoerd. Daarna was het water ook weg. Het gillende geluid begon echt na het afvoeren. Soms was er niet het gillende geluid, maar hoorde je klik alsof een pomp een poging deed om te draaien, maar dat ie na 1 sec al stopte, en dat dan 4x probeerde. Daarna kwam niet het gillende geluid, maar beindigde het programma gewoon. Geen foutmelding lampjes.

Ik keek op de website van Siemens om te kijken welke onderdelen er allemaal in de vaatwasser zitten om uit te zoeken wat zo'n geluid zou kunnen maken. Ik keek op www. [spatieweghalen] siemens-home.bsh-group.com/nl/supportdetail/product/SN65E001EU/35

Siemens service, productdocumentatie, onderdelen en accessoires voor SN65E001EU/35​

Daar zag ik de juiste benaming, hittepomp, onderdeel 0450 volgens de werktekening op de Siemens website. En een ander onderdeel 0442 aLternatieve waterverdeler waarvan ik het vermoeden had dat er iets in zat. Ik vermoedde een stukje glas of plastic dat er in gekomen was.

Vorig weekend uitvoerig uit elkaar gehaald. Bodem losgemaakt, alle stekkertjes van het pomphuis losgemaakt, pomphuis aan binnkant van de kuip losgedraaid (4), afvoerslang uit de afvoerpomp gehaald en de afzonderlijke pompen van het pomhuis uit elkaar gehaald.
1. 0445 afvoerpomp: er zat draad/haar om as van de de afvoerpomp. Dit heb ik verwijderd, maar dat was niet de veroorzaker van het probleem. De pomp draaide normaal
2. 0450 hittepomp uit elkaar gehaald, zag initieel niets bijzonders
3. 0442 alternatieve waterverdeler,de motor (0441) er afgehaald, tanwile er uit en toen handmatig de waterverdeler rondgedraaid. er viel een stukje glas uit.

Ik dacht dus dat ik het probleem had gevonden.

Toen ik daarna de boel weer in elkaar zette, vond ik nog twee stukjes glas die ergens uit gevallen waren. Ik weet niet of die ook uit de waterverdeler waren gevallen of uit de hittepomp waren gekomen. Daarna alles weer aangezet en de vaatwasser getest. Ik hoorde geen rare gillende geluiden meer, dus ik had al het idee dat ik em had gemaakt.

Nu was er een ander probleem. Bij het aanzetten hoorde ik eerst de afvoerpomp. Dat was normaal. Daarna de hittepomp, die gilde nu niet meer. Maar daarna zou er water in moeten lopen, maar dat deed ie niet. Na enige tijd wachten gaf de vaatwasser aan dat ie klaar was met het programma (end lampje aan) maar ook het waterkraantje was aan.

Het waterkraantje duidt op een verstoorde watertoevoer. De slang was niet geknikt. Er was verder niets veranderd. Ik resette de vaatwasser en startte het programma opnieuw. Na het tweede keer gebrom (eerst de afvoerpomp, daarna de hittepomp) maakte ik de deur open en voegde 2 liter water toe. Daarna deur dicht en toen hoorde ik het programma verder gaan met water toevoer!! Het programma leek in zijn geheel goed af te lopen. Na een paar uur keek ik en gaf ie alleen niet het lampje end aan. En er stond nog water onderin. Het leek er op alsof ergens tijden het programma hij er mee was gestopt.

Tijdens de reparatie is er wel wat water in de bodem lekbak onder de kuip gelekt, maar dat was niet noemenswaardig. Slechts enkele druppels die uit de afvoerwaterslang waren gekomen. De vaatwasser lag toen op z'n kant dus het water kwam ook niet in de vlotter. Ik had het idee dat ik niet zoveel water er in had laten lekken dat de vlotter hier op had gereageerd. En als er al een paar druppels water in had gestaan, dan was het er nu wel uit opgedroogd.

Ik dacht dat ik em had gemaakt en bouwde de vaatwasser weer in . Plint er voor, klaar. dacht ik

Maar toen ik een paar dagen later de vaatwasser wilde draaien, deed ie weer iets anders. Er kwam wel water in, maar het programma werd niet volledig afgedraaid, en er bleef water onderin staan. Vaatwasser uitgeruimd en daarna het afspoel programma gedraaid, waarna hij netjes afpompte, maar geen water toevoegde. Weer in 1-2 minuten klaar en het end lampje samen met het watertoevoerlampje aan. Een foutmelding. Ik moet dus meer uitzoeken.

Omdat de handleiding aangeeft dat bij het waterkraan lampje iets mis is met de water toevoer, heb ik dan toch de kraan uitgezet en het filter dat bovenin de aqualaock zat er uit gehaald. Was niet vies, maar toch schoongemaakt. Daarna met punt tangetje ook handmatig de waterlock bewogen. Beetje bruine kalk korreltjes die er uit kwamen, maar nietsbijzonders. Maar ik wist al dat er niks mis was met de aqualock, want al eerder had de vaatwasser gewoon goede watertoevoer gehad.

Daarna heb ik meermaals een programma geprobeerd, maar telkens hetzelfde probleem: bij het starten van een programma begint het goed, eerst hoor je de afvoerpomp, dan een ander gebrom (ik vermoed de rondvoer pomp), alleen begint ie dan niet met watertoevoer. Het programma is na enkele minuten klaar en geeft een end lampje. Er staat geen water onderin de bak. Maar er brandt dan wel een waterkraanlampje. DIt is de foutmelding.

Ik heb iets geprobeerd: als ik een programma start en na het twee keer brommen (afvoerpomp en hittepomp) de deur open en er 1-2 liter water bij gooi, en dan de deur weer dicht doe, gaat ie gewoon verder met het programma met watertoevoer. Hij lijkt dan het hele programma af te lopen, maar dat is niet zo. Het programma loopt normaal voor ongeveer de deerst 30-45 minuten, maar dan wordt het stil. Als ik dan de deur opendoe, zijn alle lampjes uit. Normaal zou ie dan moeten aangeven dat er nog een programma bezig i, met een knipperend wafwasborstel lampje. Maar dat doet ie nu niet. Als ik dan de power knop indruk, hoor ik wel een relais klikken. Als ik dan nogmaals de power knop indruk, zie ik de lampjes niet aan gaan. Nog een keer indrukken om uit te zetten en nog een keer aan, , dat 2x, dan komen de lampjes ineens aan, en dan knippert het afwasborstel lampje., alsof ie nog in het programma zit. Als ik dan de deur sluit, gaat ie weer verder met het programma. Alleen maakt ie het dan niet af. Na enkele minuten is het programma dan klaar metldt de vaaatwasser met de piepjes. Als ik em dan open doe, zie ik dat er nog water in staat. Het end lampje is dan wel aan, maar dat gaat na een tijdje uit en dan begint het programmalampje te knopperen.

Kortom, het is allemaal erg inconsistent, van alles doe ie het een beetje, er is niet echt iets stuk, alles werkt, alleen in z'n geheel werkt het niet.

Ik heb u geprobeerd (tijdrovend) om met een stopwatch te meten wat er gebeurt

Programma voorspoelen geselecteerd, start ingdrukt
0:00-0:25, afvoerpomp
0:29-0:38 hittepomp
<ik hoor dan geen watertoevoer, de watertoeveor moet nu beginnen, maar doet dat niet, maar ik doe niksm observeer alleen
2:10-3:20 eerst een relais klik, dan hittepomp voor 1 min en 10 sec
5:01-6:10 hittepomp (1 min en 10 sec)
6:12-6:20 afvoerpomp (1 min en 10 sec)
6:20 EINDE
5x piep, waterkraanlamp gaat aan
deur open, en de waterkraanlamp branden


Programma voorspoelen geselecteerd, start ingedrukt, stopwatch laten lopen (mm:ss)
0:00-0:25 afvoerpomp
0:29-0:38 hittepomp
<de watertoeveor moet nu beginnen, maar doet dat niet>
[na ongeveer 10 sec nadat de hitte pomp stopte, doe ik de deur even ( 5 sec) open en weer dicht]
meteen na het sluiten van de deur, hoor ik een klik en dan 1 sec de watertoevoer open gaan, dan sluit ie weer even en een paar seconde later hoor ik weer de watertoevoer open, maar dan voor langer, wel 1,5 minuut] Nadat de watertoevoer stopt gaat meteen de hittepomp aan.
2:39-12:55 De hittepomp gaat gaan, eerst even voor 2 sec, dan stop en daarna aan een stuk door. ik hoor em spoelen, na een paar minuten hoor ik ook variatie in het spoelen, lijkt alsof de waterverdeler z'n werk ook doet. Bij 06:49 hoor ik de hittepomp even wat langzamer draaien (alsof de waterverdeler dan even wat veel stroom vraagt, daarna spoelt ie weer harder, Bij 09:09 hoor ik em even niet meer tegen de bovenkant sproeien, een indicatie dat er weer een andere stand is in de waterverdeler, )
13:30-13:52 afvoerpomp (om 13:49 heeft ie em leeg) (22 sec)
13:58-14:06 hittepomp (8 sec)
14:19-14:29 afvoerpomp (10 sec)
14:35-14:40 hittepomp (5 sec)
14:40 EINDE
5x piep (waterkraansymbool is nu niet aan)
16:40, 2x korte piep, dit is normaal dat de vaatwasser zichzelf uitschakelt
deur open alle lampjes uit.

whoop whoop !! :)
Ik heb dus een succesvol spoelprogramma gedraaid. whoop whoop!!!
Het was alleen nodig om na ongeveer 45 seconde in het programma de deur even open en dicht te doen (dit had ik ergens anders ook al gelezen)

Opnieuw, voor consistentie:
Programma voorspoelen geselecteerd, start ingedrukt, stopwatch laten lopen (mm:ss)
0:00-0:25 afvoerpomp
0:29-0:38 hittepomp
Het is nu anders:
0:38-2:21 watertoevoer > meteen na het beeindigen van de hittempomp hoor ik een klik en dan 1 sec de watertoevoer open gaan, dan stopt ie, een paar seconde later gaat weer de watertoevoer open, maar dan voor langer, tot2:21]
2:21-12:40 De hittepomp gaat gaan, eerst even voor 2 sec, dan stop en daarna aan een stuk door. ik hoor em spoelen, na een paar minuten (6:49) hoor ik ook variatie in het spoelen, lijkt alsof de waterverdeler z'n werk ook doet. Bij 11:35 hoor ik de hittepomp even wat langzamer draaien (alsof de waterverdeler dan even wat veel stroom vraagt, daarna spoelt ie weer harder)
13:15-13:41 afvoerpomp (om 13:35, na 20 sec heeft ie em leeg) (26 sec)
13:42-13:51hittepomp (9 sec)
14:00-14:10 afvoerpomp (10 sec)
14:15-14:24 hittepomp (9 sec)
14:24 EINDE
5x piep (waterkraansymbool is nu niet aan)
15:00 deur geopend, end lampje brand, 10 sec daarna 2x korte piep, dit is normaal dat de vaatwasser zichzelf uitschakelt, alle lampjes uit

:)
Nog beter, nu draaide het hele voorspoelprgramma zonder dat ik de deur hoefde open te doen tussentijds.

Dit wil ik nogmaals testen voor consistentie, om zeker te weten dat ie het 2x achter elkaar op de

Opnieuw, voor consistentie:
Programma voorspoelen geselecteerd, start ingedrukt, stopwatch laten lopen (mm:ss)
0:00-0:25 afvoerpomp
0:29-0:38 hittepomp
Het is nu net als de vorige keer whoop whoop :) , ik ben blij :
0:38-2:21 watertoevoer > meteen na het beeindigen van de hittepomp hoor ik een klik en dan 1 sec de watertoevoer open gaan, dan stopt ie, een paar seconde later gaat weer de watertoevoer open, maar dan voor langer, tot 2:21]
2:21-12:39 De hittepomp gaat gaan, eerst even voor 2 sec, dan stop en daarna vanaf 2:30 aan een stuk door. ik hoor em spoelen, na een paar minuten (4:53) (09:08) (11:25) hoor ik ook variatie in het spoelen, lijkt alsof de waterverdeler z'n werk ook doet. Bij 11:35 hoor ik de hittepomp even wat langzamer draaien (alsof de waterverdeler dan even wat veel stroom vraagt, daarna spoelt ie weer harder)
13:16-13:40 afvoerpomp (om 13:34, na 18 sec heeft ie em leeg) (24 sec)
13:42-13:51hittepomp (9 sec)
14:02-14:11 afvoerpomp (9 sec)
14:15-14:24 hittepomp (9 sec)
14:24 EINDE
5x piep (waterkraansymbool is nu niet aan)
15:00 deur geopend, end lampje brand, 10 sec daarna 2x korte piep, dit is normaal dat de vaatwasser zichzelf uitschakelt, alle lampjes uit

En voor een 2e keer deed ie het voorspoelen programma goed, zonder dat ik de deur hoefde open te doen tussentijds. !!

Ik heb er nu iets meer vertrouwen in dat de watertoevoer goed werkt.


Ik kan nog niet met zekerheid zeggen dat de vaatwasser het consistent goed blijft doen. Ik weet ook niet wat de oorzaak is waarom ie het eerder alleen deed als ik de deur tussentijds even open deed.

Nu komen mijn vragen:

Kan het zijn dat de aquastop was geactiveerd, zonder dat dit de bedoeling is? Ik kan dat aan de buitenkant niet zien.Ik heb zo'n acquastopt met dubbele slang. Ik zie er een zwart stroomdraad in lopen, naast de dunne hogedruk waterslang

Ik heb nog 1 vermoeden waar het aan kan liggen: de waterverdeler. Bij het in elkaar zetten wist ik niet op welke stand ik em moest zetten. Ik zag ook geen marker. om aan te geven wat de stand zou moeten zijn.

Ik heb nog 1 ander vermoeden, dat is dat bij het inelkaar zetten van de hittepomp, ik het metalen blok met koper andersom er op gezet heb. Maar wellicht is dat niet mogelijk en kan ie er maar op 1 manier op gezet worden. Er stond ook niet een duidelijke pijl op. Omdat de hittepomp functioneert, lijkt het er nu alleen op dat ik em goed om

En nog 1 vermoeden: in het labyrinth aan de zijkant zie ik dat er veel viezigheid zit helemaal links in de hoek, links en boven de bocht waar het afvoerwater wordt langsgevoerd. Ik weet alleen iet wat ik daar mee moet of kan.

Wie o wie kan me helpen?
  • lekbak onder de spoelruimte is droog
  • beide pompen functioneren
  • watertoevoer kan het doen, is al een paar keer gebleken, maar had eerst nog nodig dat ik de deur na ongeveer 45 seconde even open en dicht deed.
  • labyrinth afvalwater ziet er vies uit
  • kan ik de waterverdeler in de verkeerde beginstand hebben gezet?




Website Siemens SN65E001EU35 2011.jpg

0450 Hittepomp waterverdeler Siemens SN65E001EU35 2011.jpg

0440 Alternatieve waterverdeler Siemens SN65E001EU35 2011.jpg

Onderdelen Siemens SN65E001EU35 2011.jpg

Handleiding watertoevoer lampje Siemens SN65E001EU35 2011.jpg

Typeplaatje Siemens SN65E001EU35 2011.jpeg

Labyrinth Siemens SN65E001EU35 2011.jpeg
 
Al ben ik zelf geen witgoedspecialist en je niet 100% zeker kan zeggen wat het probleem is, wil ik proberen je uit te leggen hoe die BSH (Bosch-Siemens etc.) vaatwassers al heel lang functioneren voor wat betreft de detectie van het waterniveau.

In plaats van een een of ander systeem mbv. een drukgevoelige schakelaar oid. (zoals de BSH vaatwassers vroeger werkten) doen de moderne vaatwassers van BSH (en ook sommige andere merken) de niveaudetectie door middel van stroommeting aan de hittepomp (eigenlijke een combinatie van spoelpomp en verwarmingselement), eventueel afgewisseld door stroommeting aan de afvoerpomp indien het om afpompen gaat.

Tijdens het vullen wordt de waterhoeveelheid gemeten mbv. pulsen van het doorstroommetertje in de toevoerleiding, dat ik het labyrinth zit. Na een bepaalde hoeveelheid toegevoerd te hebben gaat de hittepomp draaien. In eerste instantie niet zozeer om het water rond te pompen, maar om te meten of die pomp weerstand ondervindt van dat water. De mate van weerstand (de gemeten stroomtoename) is dan een maat voor het waterniveau. Dat wordt allemaal bepaald dmv. een ingebouwde computer. Zit er voldoende water in, dan gaat de hittepomp werkelijk draaien (en wordt er indien het programma dat wenst ook verwarmd, ook dat gaat dus via de hittepomp). Maar is het waterniveau naar de zin van het computerprogramma te hoog (te veel weerstand), dan gaat de vaatwasser niet rondpompen, maar wordt er afgepompt en eindigt het programma (teneinde te voorkomen dat het water over de rand van de kuip loopt).

Dat alles vereist een nauwkeurig correct functioneren van die hittepomp. Wanneer er stukken glas in die hittepomp hebben gezeten, dan bestaat de kans dat daardoor de schoepen van die pomp beschadigd zijn, Of dat er bij het weer in elkaar zetten iets net niet helemaal lekker zit. Daardoor wordt er, ook al is het waterniveau prima in orde, een verkeerd signaal aan de besturing gegeven. Te zwaar lopen betekent te veel water en daar houdt de besturing niet van... Vaak is het (voorzover ik van topics in dit en nog een ander forum heb geleerd) heel lastig om een hittepomp, die een beetje beschadigd is weer goed te krijgen en eindigt het toch in het vervangen van die pomp.

Nu kan ik alleen niet met zekerheid zeggen, dat het daadwerkelijk die pomp is en dat, wanneer je die vervangt, de machine weer correct zal functioneren. Ik heb alleen geprobeerd uit te leggen, dat de nevenfunctie van de pomp het vaststellen van het waterniveau is en dat dat best wel nauw komt.

Misschien kun je aan de hand van deze uitleg opnieuw het gedrag van de vaatwasser bekijken om te bepalen of een en ander een beetje overeenkomt met je ervaringen. Hopelijk komt er ook nog iemand in dit topic die meer verstand van zaken heeft, die zou me dan eventueel kunnen corrigeren en/of je verdere aanwijzingen geven wat je nog kunt ondernemen.

Of je dan wel of niet bij een vaatwasser van bijna 14 jaar in een nieuwe hittepomp investeert (indien dat inderdaad het euvel blijkt te zijn) is aan jou om te beslissen.
 
Al je bovenstaande uitgebreide versie van het probleem niet wilt lezen, heb ik her een wat kortere versie:

Siemens SN65E001EU/35 - Moet ik mijn hittepomp nu al preventief vervangen?

Ik heb een Siemens SN65E001EU/35 (bouwjaar 2011) die me de afgelopen tijd flink bezig heeft gehouden. Oorspronkelijk had ik een gillend geluid dat leek te komen van de circulatiepomp/hittepomp. Na een grondige demontage en het verwijderen van enkele stukjes glas uit de alternatieve waterverdeler leek het probleem verholpen. Geen gillende geluiden meer, dus ik dacht dat ik het had opgelost.

Echter, een nieuw probleem diende zich aan:

  • De watertoevoer werkte inconsistent, soms pas na het openen en sluiten van de deur na ~45 seconden in het programma.
  • Inmiddels lijkt de vaatwasser weer normaal te functioneren, ook zonder die 'deur-truc'.
  • Alles lijkt goed te werken: pompen draaien, water wordt toegevoegd, programma's lopen normaal door.
Nu twijfel ik: Ik las op het circuitsonline forum dat een zwaar lopende hittepomp deze symptomen kan veroorzaken. Door de deur open/dicht te doen, zou ik een interne test omzeilen die normaal gezien een foutmelding zou geven. Als de pomp daadwerkelijk te zwaar loopt, zou dit op termijn de elektronica kunnen beschadigen.

Mijn vraag aan de experts hier:

  1. Moet ik de hittepomp preventief vervangen, ook al werkt de vaatwasser nu weer normaal?
  2. Kan een zwaar lopende pomp de elektronica echt beschadigen, of zijn er beschermingsmechanismen?
  3. Zijn er meetwaarden of tests die ik kan uitvoeren om te bevestigen of de pomp daadwerkelijk te zwaar loopt (bijvoorbeeld stroommetingen)?
Wat feiten op een rij:

  • De lekbak is droog, geen water bij de vlotter.
  • Waterinlaat en afvoerpomp werken prima.
  • Het labyrint is vies, maar dat lijkt de werking niet direct te beïnvloeden.
  • Alle aansluitingen en stekkers goed nagekeken.
Ik hoor graag jullie inzichten voordat ik €150+ investeer in een nieuwe pomp.

Alvast bedankt voor het meedenken!
 
Kees, bedankt voor je uitgebreide uitleg. Dat klinkt behoorlijk complex allemaal.

Zoals ik het kan beoordelen draait ie bij ieder programma eerst de afvoerpomp. Dat lijkt me logisch omdat er nog oud water in kan staan. Hij draait 25 seconden en dan zou ie leeg moeten zijn.

Daarna draait de de hittepomp voor 9 seconde, waarschijnlijk om vast te stellen dat er geen water meer in zit. Bedankt voor je uitleg dat de hittepomp hiervoor gebruikt wordt door de besturing. Als de hittepomp aan de besturing heeft doorgegeven dat er geen water meer in staat, kan er nieuw water worden toegevoerd en zal de watertoevoer geopend worden.

Als de hittepomp niet lekker loopt, in dit geval te stroef, kan ie niet goed vaststellen dat er geen water meer in zit en zal ie dat melden aan de besturing. Dan houdt ie de volgende stap, het toevoeren van nieuw water tegen.

Zoals je las in mijn lange relaas deed ie dat eerst niet. Ik moest toen de "deur-truc", oftewel een verkeerde vaststelling van de hittepomp. BIj circuitonline las ik dat je daarmee de test van de hittepomp overruled. Zodra je de deur weer dicht doet begint de watertoevoer meteen. Je forceert daarmee dat het programma gewoon doorloopt. Je loopt volgens ciruitsonline alleen het risico dat je moedwillig een te zwaar lopende pomp laat draaien en dat je daarmee de kans loopt dat ook je besturing zal doorbranden.

Is dat zo? Heb je daar ervaring mee?

Omdat ik nu 2x de "deur-truc" niet nodig heb gehad is de pomp misschien iets beter gaan lopen? Ik heb em alleen gebruikt voor het voorspoelen programma. Daar zit maar 1x een spoelcycle in. Als ik een het korte programa draai, zitten daar drie of meer cucles in: een was cycle, een spoel cycle en een glas cycle. ALs ik het 70 graden programma draai, zit er ook nog een voorspoel cycle bij. Met andere woorden, ik he meerdere malen in het programma de kans dat ie niet door de test komt als de pomp te zwaar draait. Het is alleen erg tijdrovend om er de hele tijd naast te zitten en alle momenten vast te leggen.

Is er een exact programma draaibooek voor ieder programma, zodat ik per minuut/seconde kan volgen wat er zou moeten gebeuren? Dat scheelt me een aantal iteraties en kan ik snel opmerken als er iets gebeurt, of juist als er iets niet gebeurt wat zou moeten gebeuren.

Alvast bedankt
 
Zodra je de deur weer dicht doet begint de watertoevoer meteen. Je forceert daarmee dat het programma gewoon doorloopt. Je loopt volgens ciruitsonline alleen het risico dat je moedwillig een te zwaar lopende pomp laat draaien en dat je daarmee de kans loopt dat ook je besturing zal doorbranden.
Ik heb zelf geen enkele praktijkervaring v.w.b. reparatie aan die modernere vaatwassers van BSH. Heb één keer een reparatie gedaan aan een vorig model, met heel ander systeem (vervanging van het doorstroomelement). Mijn huidige vaatwasser draait na aanschaf nog steeds goed, dus daar heb ik ook geen reparatie-ervaring mee.

Wel heb ik als elektronicus een idee van wat voor stroom er zou kunnen gaan lopen als de pomp vast zit en de besturing hem toch probeert aan te sturen (dmv. de inverterschakeling die van een gelijkspanning een driefasespanning maakt). Dat zal niet gering zijn, maar ik kan me helemaal niet voorstellen, dat er geen beveiliging in werking zou treden als die stroom inderdaad te hoog wordt. Dan zal de het computerprogramma ongetwijfeld de 'beslissing' nemen om de pomp af te schakelen. Dat gebeurt zowel dmv. de aansturende halfgeleiderelementen (meestal power MOSfet's) als met een tweepolig relais, waarvan er eentje voor de hittepomp en eentje voor de afvoerpomp aanwezig is. Ze gebruiken namelijk allebei dezelfde inverter, kunnen dus nooit tegelijk draaien. Hoe weet ik dat? Omdat ik in de loop der tijd heel wat principeschema's van die BSH vaatwassers met hittepomp heb bekeken...

Alleen is het zo, dat er bij dat andere forum dat je noemt nou ook geen domme jongens op gebied van elektronica zitten Of die het in dit geval al of niet bij het rechte eind hebben en of dus de besturing daadwerkelijk gevaar loopt wanneer je doorgaat met een te zwaar lopende hittepomp kan, weet ik niet. Misschien is het forceren dmv. kort openen van de deur inderdaad niet in het programma voorzien en zou je daarmee inderdaad de besturing kunnen beschadigen.
Is er een exact programma draaibooek voor ieder programma, zodat ik per minuut/seconde kan volgen wat er zou moeten gebeuren?
Er bestaan ongetwijfeld zulke draaiboeken. Weliswaar niet per minuut, maar wel per functionele uitvoering in volgorde van handelen. Die heten op z'n Duits (ik beschik alleen maar over duitstalige servicemanuals) 'Programmablaufpläne'. Van wasmachines is me bekend dat die vaak bij de servicedocumentatie zitten, waar een servicetechnicus mee werkt. Bij de documentatie van vaatwassers heb ik dat eigenlijk nog nooit gezien, kan je niet zeggen of die aan servicetechnici verstrekt worden. In de fabriek zullen ze dergelijke gegevens ongetwijfeld hebben, anders zouden ze geen besturingsprogramma's kunnen schrijven voor dergelijke apparatuur. Maar als leek zul je daar niet aan kunnen komen.

Daar wil ik het zelf graag bij laten, ik kan je toch niet echt verder helpen.
 
Is er iemand op dit forum die ervaring heeft met :
  • een gillend geluid uit een vaatwasser, veroorzaakt door een stukje glas in de hittepomp of waterverdeler?
  • een probleem met de hittepomp en de "deur-truc" waarmee de test omzeild kan worden?
  • een verkeerd afgestelde stand van de waterverdeler (indien dat mogelijk is), na het in elkaar zetten?
  • watertoevoer problemen (programma dat niet normaal loopt) die veroorzaakt bleken te zijn door vervuiling in het labyrinth?
  • aan de hand van mijn uitvoerige omschrijving kan uitleggen wat het probleem is met mijn vaatwasser?
Alvast bedankt.
 
Aanvullende informatie. Inmiddels heb ik twee keer geprobeerd om de 70 graden cycle te draaien. Beide keren stopte het programma gedurende de uitvoering.
  • het begin is goed, je hoort de voorspoelen cycle compleet uitgevoerd worden. Dan hoor je het vaatwasblokje uit het deurtje vallen, als teken dat het wasprogramma is gestart. Dat loopt goed.
  • ergens in het wasprogramma (ik heb voor dit programma er niet naast gezeten met een stopwatch) wordt het dan ineens stil en doet de vaatwasser niets meer.
  • Als ik dan de deur open doe, zie ik geen lampjes branden. Als ik dan 2x rustig de aan-uit knop eerst uit, dan aan doe, zie ik weer lampjes. Ik zie dan het 70 graden cyle lampje steady en het lampje van de vaatwasborstel knipperen, een indicatie dat het wasprogramma nog bezig is. Als ik dan de deur weer sluit gaat het wasprogramma verder.
  • na de wascycle zou nog de spoelcylce en daarna de glanscycle moeten plaatsvinden
  • ergens in een van deze twee cycles gebeurt hetzelfde. De vaawasser valt stil, geen indicatie van lampjes, ik cycle de aan uit knop 2x totdat de lampjes weer aan gaan, ik druk op start en doe de deur dicht, het programma vervolgt
  • de vaatwasser eindigt dan met een normaal einde: het end lampje en 5x een piep, ogenschijnlijk heeft ie dan het hele programma afgerond.

ECHTER, als de vaatwasser meldt dat die klaar is met het programma, zie ik dat er nog water onderin staat. En dit water is wit en troebel, niet helder transparant. Dit doet mij vermoeden dat de vaatwasser "denkt" dat ie alle programma's netjes heeft afgerond, maar dat ie in werkelijkheid nog in het wasprogramma zit, immers het witte troebele water is er alleen in het wasprogramma, als het blokje in het water is opgelost.

Wie o wie kan dit verklaren?

Ik heb om het witte troebele water er uit te krijgen het spoelprogramma weer gedraaid. Dat werkt probleemloos. Netjes na 14m24s afgerond, Heel fijn dat die goed werkt.

Ik weet nu dat het 70 graden programma niet goed werkt. Ik ga in de komende dagen de andere programma's uitproberen en zien of die ook tussentijds stoppen.
 
Ja het water wordt warm. Ik wel het idee dat de circulatiepomp (ook wel hittepomp) meer geluid maakt dan dat een nieuwe zou doen.

Overigens vandaag 2x ook nog het ECO 50 graden wasporgramma gedraaid
  1. De eerste keer werd het eenmaal onderbroken, net als bij de 2 pogingen voor het 70 graden wasprogramma. Bij de einde programma melding (5 piepjes en end lampje) stond er nog wit water onderin. Dus niet het hele programma was doorlopen.
  2. De tweede keer werd het programma helemaal in een keer afgerond en duurde 1uur54min45 sec
 
1739052455180.png


Er zijn bij dit type vaatwasser 5 programma 's om i te kiezen:

  1. 70 graden
  2. Auto 45-60
  3. Eco 50
  4. Snel 45
  5. Voorspoelen

De 70 graden duurt het langste, maar wordt sinds de laatste "reparatie", waarbij het glas uit de hittepomp en/of waterverdeler is verwijderd, tot twee keer toe onderbroken en eindigt met wasprogramma water onderin de vaatwasser terwijl het einde signaal wel wordt afgegeven

Het eco 50 programma heeft n 3x gedraaid De eerste 2x werd het programma nog onderbroken, 1x tijdens het programma, ik vermoed tijdens het wasprogramma. De derde keer draaide het exo 50 programma helemaal goed tot aan het einde

Het lijkt er op alsof de pomp aan het inslijten is en dat ie steed soepeler gaat draaien en geen last meer heeft van de schade die is ontstaan doordat er glas in vast heeft gezeten.
 
Het was eigenlijk toch niet goed gegaan die 2e keer waar ik in vorig bericht over schreef. Het end lampje brandde, maar er stond wel wit water onderin. Blijkbaar was ie toch tijdens het wasprogramma gestopt

Inmiddels nog een paar keer het eco programma gedraaid. Nog niet meegemaakt dat ie zonder problemen een volledig programma heeft afgerond.

Heeft iemand nog een goede suggestie?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via