Tuinpoort solide bevestiging

Ik wil een tuinpoort maken aan zijkant woning maar ik kom er niet goed uit hoe ik dit het best kan bevestigen.

Aan de woning zit een laag gemetseld stukje met daarboven een glaswand. Daar wil ik de poort naast maar dat muurtje kan geen klappen hebben vd poort. Het moet er optisch tegenaan, maar niet aan vast.

Hoe maak ik hier een stevige poort? Ik dacht misschien een lange balk/ bovendorpel van garage naar gevel woning en daaronder het kozijn. Ik zou graag de scharnierzijde van de poort aan de kant van het glas willen maar weet niet goed hoe ik de stevigheid uit de stijl kan halen. Er zit al beton in de grond aan die kant.

Beschikbare breedte is 114 cm.

Bedankt voor het meedenken.



20240909_090004.jpg
20240909_090041.jpg




20240909_090004.jpg
 
Ik zou een soort stelkozijn in de opening plaatsen / maken van hardhouten palen / balken voor de stevigheid en daaraan / daarin je poort monteren.

Een horizontale balk die over je poort loopt van garage naar gevel en 2 staander. Eentje langs de gevel van de garage en de andere langs het lage muurtje en glas. Beide ook voldoende diep in de grond voor extra sterkte. De 2 staanders maak je aan de ligger er boven vast.

In de ontstane deuropening plaats je je poort.

Je kan in dit frame zelfs (ook van hardhout) een nieuw raamwerk voor je glas maken. Dan ziet het er mooi als 1 geheel uit. Anders krijg je snel de aanblik dat de poort er later in geplaatst is. Dat oogt snel rommelig.
 
  • Like
Waarderingen: Kapitanos
@BertPleizier

Zoiets dacht ik ook. Ik moet alleen even kijken hoe ik de palen goed in de grond krijg. Ik wou ze in snelbeton zetten maar het muurtje met glas daar zit al iets van beton en bij de garage lopen leidingen bij die hoek. Stroom en water + leidingen voor de cv (ketel hangt in de garage).

Ik ga even een paar tegels er uit wippen. Dan kan ik de situatie iets beter bepalen.

Bedankt voor het meedenken!
 
Je hebt een speciale putschep. Dat is een soort grote schaar met aan het uiteinde 2 kleine schepjes.

Die “gooi” je recht naar beneden in de grond, beweegt de 2 stelen naar elkaar waardoor de schepjes naar elkaar toe gaan en je trekt hem omhoog. Dan kun je heel mooi een gat “graven” voor bijvoorbeeld een paal, zonder de rest van de aarde / zand los te maken. Ideaal midden in straatwerk.

Hier nog een schetsje voor wat ik bedoel. De ligger bovenaan klein beetje schuin schaven zodat er geen water op blijft liggen.

IMG_9428.jpeg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Kapitanos
Ik heb wat tegels weggehaald en ben een stukje gaan graven en helaas loopt er precies een afvoer onder de hoeken door bij zowel de garage als het muurtje met glas. Balen. Ik kan dus niet de grond in met de balken.

Het muurtje met het glas staat op een stuk beton dus daar zou ik de balk in een balkhouder kunnen zetten en in het beton bevestigen.

De dwarsbalk bovenaan kan dan met een balkhouder aan de gevel van de woning.

Maar de balk aan de garage moet de scharnieren van de poort dragen. Hoe bevestig ik die het best aan de halfsteens muur?
 
@BertPleizier ik zie geen andere mogelijkheid om met een balkdrager aan de woning te werken omdat daar geen staander komt.

Maar mijn voornaamste vraagstuk nu is hoe ik de staande balk het meest solide aan de hoek van de garage bevestig. Ik ben bang dat een viertal slagpluggen weer los komen met het gewicht van de poort en de klappen hiervan.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
100
Buiten en tuin
Walker
Reacties
3
Weergaven
183
Buiten en tuin
Henniehuisman
Reacties
4
Weergaven
299
Buiten en tuin
Huub55
Reacties
9
Weergaven
537
Buiten en tuin
Robbie's
Reacties
2
Weergaven
654
Buiten en tuin
Lina9292

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu