Tuinkamer project serre aanbouw aan huis

Na enkele jaren geleden met succes zelf een grote HsB bouw in de tuin te hebben gemaakt (geïsoleerde opslag/ werkplaats en overkapping van circa 12 x 4. wanden van 15cm dik, incl water, afvoer, elektra, utp.) alles op een geïsoleerde vloer / fundering, met pannen dak. Wil ik nu een klein projectje aanpakken en een extra ruimte aan het huis te creëren. Mede ingegeven door een schandalig dure offerte van een serre-bouwer die iets dergelijks zou maken maar dan van alluminium en glas. Wat al bijna op 60k zou komen. Wel erg mooi maar voor een aanbouw van circa 200 x 470cm niet in verhouding.

Nu dus nog in planfase, vandaar de schetsjes, maar als het lukt wel al snel uit te voeren. De bedoeling is dat er een goed geïsoleerde serre/ tuinkamer aan de woning komt. De bestaande pui gaat er dan uit. De aanbouw krijgt een plat dak, met eventueel een lichtstraat. Aan de lange zijde komt een kozijn met of een schuifwand, of met vouw/ harmonica-deur. Aan de korte zijde komt een kozijn met twee ramen. Alles vanaf de vloer dus zonder muurtjes etc. er onder.
Zoals op de schets te zien is, komt alles op een goed geïsoleerde en met fundering uitgevoerde beton-vloer te staan. Daar komt dan ook vloerverwarming op en loopt door naar de rest van de woonkamer. Het glaswerk in de ramen zal hr++ of triple worden. Dak zal geïsoleerd worden, waarschijnlijk aan de binnenzijde omdat ik daar nog genoeg isolatie materiaal voor heb staan.

Werkplanning:
- fundering en geisloeerde betonvloer laten storten (uitgraven, loze-bekisting , pir isolatie, staalmatten voorbereiden).
- constructie opbouwen. zoals ik het nu in mijn hoofd heb, worden de kozijnen straks tussen de balken-constructie geplaatst en steken ze net iets over de rand. De vraag is wel ga ik dan eerst de kozijnen stellen? Of eerst de grove constructie maken en dan de kozijn daar tussen in plaatsen?
- dakbedekken waterdicht maken. incl. lichtstraat
- kozijnen plaatsen (als die er nog niet staan).
- als alles wind en waterdicht is, oude kozijn er uit slopen. Moet eerst nog checken of dat wel kan constructiet technisch? Zie wel een dikke metalen latij er boven zitten.
- verder afwerken vloer, etc.

Enkele vragen /overdenkingen die ik nog heb:
  1. Hoe plaats ik in dit geval het beste (en makkelijkste) de staander(s) 15cm x 15cm ik denk eigenlijk dat er zelfs maar een nodig is. bij de muur hoeft wellicht niet eens? Maar kan voor het zicht wellicht wel mooier zijn. Omdat alles ook aan de muur vast zal komen met een balk aan de muur.

  2. Bij mijn overkapping buiten, heb ik de staanders op een draadeind staan in het beton. Aan de staander dan een rvs-plaat met schoef-draad en een gat in de balk. Voor overkapping buiten prima want daar mag/ moet wel wat ruimte tussen balk en vloer zitten ivm met vocht omdat het vrij open is.

  3. Dit lijkt me niet direct een mooie oplossing voor de aanbouw die ik nu voor ogen heb.
    Hoe kan ik die staander anders bevestigen op de betonplaat zodat het er mooi uit ziet en toch geen last van vocht / tocht , warmte lek gaat opleveren?

  4. Horizontale afwerking dak zal met een ingefreesde lood-slap worden en wat daar verder gangbaar is. Maar wat is voor de verticale delen een goede afwerking aan de muur? Ik denk compressie-band. En dan een afdek-lat? Is dat voldoende waterdicht/ warmte dicht?.

  5. Als de kozijnen rechtstreeks op de betonvloer komen te staan, is er dan voldoende hoogte om aan de binnenruimte de vloerverwarming en vloerafwerking te plaatsen? Of beter de kozijnen iets hoger te plaatsen? En zo ja hoe dan, is een kunststof rand als ophoging onder het kozijn dan ok of is er een gangbare oplossing?

  6. Kan het kozijn (circa 3,5 x 2,6 mtr) dat nu dus aan de buitenzijde zit er gewoon uit of moet er nog iets gebeuren in verband met de constructie? Er zit wel een metalen latij boven.
    Of beter al eerst er uit voordat de aanbouw afgebouwd wordt?
Heel wat vragen nog. Zie graag jullie advies en evt. oplossingen / voorbeelden graag tegemoet.

aanbouwttje_construktie_schets_met_letters.png


aanbouwttje_construktie_2.png


aanbouwttje_construktie_3.png
 
Nog weinig reacties hier :) Zelf wat zitten zoeken naar een oplossing voor wat ik wil. Op de foto een beetje het idee zoals ik dat in mijn hoofd heb. Het gaat mij nu met name even om de staander /kolom op de hoek. Zoals hier loopt die netjes tot onderkant kozijn.

Meeste wat ik zo kan vinden is een paal op een poer of ingegoten drager in beton. Maar dat lijkt mij niet wat ik zoek. Ook heb je dan vaak een ruimte tussen de vloer en de paal dat is en niet mooi en voor isolatie/ tocht, vocht niet de oplossing (of zie ik dat verkeerd)
Is een ringbalk waar dan de staander/ kolom op vast wordt geschroefd ook een optie? Of staat het dan niet vast genoeg? Beetje het idee zoals je dat bij HSB wand doet?
Ben benieuwd naar jullie geweldige inzichten :)

Scherm­afbeelding 2024-05-27 om 14.31.27.png
 
Je bedoeld iets van foamglas of zo? De vloer en mee gestorte fundering worden geïsoleerd. Mogelijk komt er ook nog isolatie tegen de borstwering. Of is dit niet wat je bedoeld.
 
Maak daar eens een schets van. En kijk of de isolatielijn vanuit je gevel zonder onderbreking doorgaat in de isolatie van de vloer. Dit wordt een permanent deel van je woning, dus je wilt geen warmtelekken.
 
Ja goed punt. Ik moet dat nog wat beter bekijken. Had daar nu wat te makkelijk over gedacht zie ik wel. Zie dat er vaak een geïsoleerde kantplank wordt toegepast. Vraag me wel af hoe dat dan met een "loze bekisting" gaat werken die ik dacht te gebruiken. Of haal je die dan deels weg aan de buitenzijde. Ook de aansluiting met de gevel is inderdaad wel belangrijk en moet ik nog bestuderen.
 
Punt 4, 5, 6: ook koudebrug in muur opheffen, buitenblad dus doorslijpen.
De puien kun je op een verhoging op de vloer zetten (doen ze soms gewoon op een opsluitbandje op zn kant). Dan heb je genoeg ruimte voor de dekvloer. Bedenk wel dat een pui ook een onderdorpel heeft en je geen struikelblok van 10 cm hoog wil maken....
Een kozijn heeft normaal gesproken geen dragende functie en kun je er zo uithalen. Later dan stucplaatjes voor de spouwlat zetten dan kun je alles weer glad maken. Kozijnen eruit halen doe je pas als de aanbouw wind- en waterdicht is.
Volgens mij heb je nog best wat inleeswerk te doen. Onderschat het niet, dit is echt wat anders dan een schuur in de tuin zetten. Het kost bovendien flink wat geld, het is de bedoeling dat je huis er uiteindelijk meer waard door wordt, niet minder....
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Walker
@EdwinN bedankt voor de reactie. Het gaat inderdaad wat kosten maar dat is wel begroot. Veel punten zijn al wel duidelijker maar zal inderdaad nog wat moeten inlezen en hier nog wel wat vragen stellen :)

Blijft nog steeds mijn belangrijkste vraag op dit moment hoe de staander het best te gaan plaatsen?

Is een rand van foamglas onder de kozijnen in plaats van de stoeprand ook een optie?
 

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
8
Weergaven
959
Draagconstructie
IJkenhout
Reacties
4
Weergaven
2K
Draagconstructie
wgb
Reacties
5
Weergaven
1K
Draagconstructie
wgb
Reacties
0
Weergaven
631
Draagconstructie
SanderV
  • Gesloten
Reacties
0
Weergaven
2K
Draagconstructie
Thoonen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu