Transmissieberekening

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een soortgelijk probleem met mijn aannemer. Hij verschuilt zich echter achter een correcte transmissieberekening. Dus alles klopt! zo stelt hij.
Het is echter zo dat ik zie dat hij gerekend heeft met een temperatuursdaling van 2K (ISSO 51; vrijstaand; met WTW). De realiteit laat echter zien dat de daling bij -10 buitenT en 8-urige nachtverlaging in de buurt komt van de 5,5 graden daling! Bij mij reist dan de vraag of de woning wel voldoet aan Bouwbesluit qua isolatie en koudebruggen.

Zodoende wil ik mijn woning laten onderzoeken mbv warmtebeeldcamera's.

Ook deze aannemer wil de temperatuur van de CV-ketel verhogen naar 90 graden. Mag dat volgens GIW en ISSO 51? ISSO 51 geeft als richtlijn 75 graden CV-aanvoer, maar is dit hard?
 
Hoi Taco,
Wat bedoel je met 2k verschil? Is dat de verlaging van de ruimtetemp. of van de ingeblazen lucht.
Als je verhaal gaat over de afkoeling gedurende de nachtverlaging van de ruimtetemp met 5,5k dan betekend dit dat het warmteverlies gering is.
Een woning met een afkoeling van 2K verliest meer warmte dan een met 5,5K.
Een van de factoren bij warmteoverdracht is het temperatuurverschil (tussen binnen en buiten)en dit is bij een afkoeling van maar 2K veel hoger.
Bij een nachtverlaging van 2k ontstaat een hoger warmteverlies dan met 5.5K, dit bij een buitentemp van -10k en een binnentemp van 21k. Het extra warmteverlies bedraagt ongeveer 26%.
Ik zie geen reden dat er sprake is van een ongunstige situatie.
Dit alles onder voorbehoud dat ik je verhaal juist heb ingeschat.
mvgr Bernhard
 
Hallo Bernhard,
Dank voor je reactie. Ik had misschien beter oC kunnen schrijven ipv graden Kelvin.

Tegenwoordig (zeg: na 2003) zijn woningen dermate goed geïsoleerd dat ze na het uitzetten van de CV-ketel (8-urige nachtverlaging) slechts 2 oC dalen in temperatuur. Zie daarvoor ISSO 51 (vrijstaand; mét WTW).

Onze woning zakt echter veel en veel meer namelijk 5,5 oC bij een buitentemperatuur van minus 8 graden en wat wind.

Dat is m.i. te veel. Zo kom je namelijk ook tekort op je CV-installatie, die uitgelegd is op slechts 2 oC daling van de binnentemperatuur van de woning.

Mijn vraag is nu van waar kan het aan liggen dat de woning zo enorm daalt in temperatuur. Welke factoren kunnen dat zijn?

Groet
 
Alhoewel ik niet bekend ben met de regelgeving, lijkt me een temperatuursdaling van maximaal 2 graden een rare norm: de mate van temperatuursdaling zal afhangen van het verschil tussen o.a. binnen- en buitentemperatuur en windsnelheid/richting. Ik neem dus aan dat de 2 graden verlaging is o.b.v. gestandaardiseerde omstandigheden (bv. 5 graden buiten, geen wind). Dat je dan onder koudere/winderigere omstandigheden een groter temperatuurverlies hebt is dan normaal...
 
Overigens: Dat de woning zo snel zakt in temperatuur, houdt dan in dat er iets niet goed gaat in de isolatie of ventilatie.
Dan krijg je automatisch ook dat de cv installatie niet meer toerijkend is, er zijn namelijk grotere warmteverliezen dan begroot...

M.v.g.
 
Vragen over werk en berekeningen van installateurs worden niet behandeld op dit forum, zie ook de forumregels.
Er zijn diverse andere mogelijkheden de aanleg van de installatie te (laten) toetsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan