Te lange aanvoer vaatwasser geeft slecht wasresultaat??

Hallo allemaal,

Sander hier, nieuw op dit mooie forum!

Ik heb het volgende probleem: ik heb een paar poosje geleden een nieuwe Bosch vaatwasser gekocht. Vanwege de lage positie van de kraan in het keukenkastje en het waterslot aan de aanvoerbuis paste de aanvoer niet rechtstreeks onder de kraan, en heb ik een verlengstuk van ~1m tussen de kraan en de aanvoer van de vaatwasser geplaatst. Alles werkt goed, alleen is het wasresultaat belabberd: er blijven aangekoekte etensresten op de vaat zitten. Zou de oorzaak hiervan in het verlengstuk kunnen zitten, wat resulteert in een eventueel lagere waterdruk?

Ik ben benieuwd naar jullie advies!

Sander
 
Indien je een verlengstuk hebt genomen dat 'goedgekeurd' of zelfs geadviseerd is voor gebruik bij wasmachine of vaatwasser, lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat dat verlengstuk oorzaak is voor het niet schoon worden van de vaat.

Bovendien werkt een vaatwasser alleen tijdens het vullen van de machine op de waterdruk. En dat vullen wordt bij Bosch vaatwassers gemeten met een elementje in de invoer, een zgn. flowmeter. De besturing meet de hoeveelheid water die toegevoerd wordt en pas nadat er voldoende water binnengestroomd is, gaat het programma over in de volgende stap, het daadwerkelijke spoelen. Wanneer er niet genoeg water binnenkomt, stopt de machine op dat moment al en geeft een foutmelding.

Het spoelen zelf gebeurt dmv. de spoelpomp. Bij Bosch machines is dat een combinatie van pomp en verwarmingselement in één behuizing. Naar mijn eigen mening wel wat minder zwaar dan vroeger de aparte spoelpompen waren. Maar dat heeft als zodanig niets te maken met de watertoevoer, dat werkt 'op eigen kracht'.

Vraag: gebruik je misschien de 'ECO' stand van de programma's? Op die stand draait de machine op een lagere temperatuur dan ingesteld en dat kan een oorzaak zijn voor niet goed schoon worden van de vaat. Kan, hoeft niet, is afhankelijk van de vuilgraad.

Een andere mogelijke oorzaak is het niet afwissen van de ergste etensresten van de borden en uit pannen. Was het bij de vroegere machines zo, dat hele vieze vaat vaak toch gewoon schoon werd, met name door de grote hoeveelheid water en de hogere temperatuur daarvan, tegenwoordig (pakweg de laatste 10-15 jaar) komt het allemaal veel nauwer. Het is echt zaak om te zorgen dat er al geen echt aangekoekte etensresten meer op de vaat zitten. Gewoon even met een keukenpapiertje schoonvegen doet wonderen.

Verder ben ik zelf geen witgoeddeskundige, dus mijn hulp gaat niet veel verder dan hierboven. Is toch altijd lastig inschatten, met name omdat er niet bekend is welk(e) programma gebruikt wordt(en), welke opties ingesteld worden en inderdaad: wat de graad van vervuiling van de vaat is en waaruit dat vuil bestaat.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Dan terug naar de verkoper en daar om advies vragen.
Ik zou niet over die extra slang beginnen, dat kan het inderdaad niet zijn, maar sommige zullen elk excuse gebruiken om niks te hoeven doen.
Draai de kraan maar eens bijna dicht, dan krijg je een storings melding. Of de vaatwasser doet er gewoon wat langer over om water te pakken.
 
Bedankt voor de reacties allemaal. Deze is ondertussen opgelost: de filterbak onderin bleek niet goed vast te zitten, waardoor de machine met vuil water spoelde. Keurig opgelost door Bosch service :love:
 

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
841
Keuken
Gerrit B
Reacties
3
Weergaven
2K
Keuken
Sleutelmeneer
  • Marcelvt
  • Keuken
  • 3
  • 841
Reacties
3
Weergaven
841
Keuken
Sleutelmeneer
Reacties
8
Weergaven
2K
Keuken
Sleutelmeneer
Reacties
3
Weergaven
649
Keuken
S.oldeerbout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu