Tafel schuren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste leden,

Ik wil graag mijn gelakte tafel weer in zijn oude staat brengen (origineel hout). Nu schijnt het zo te zijn dat er een behoorlijke laklaag overheen zit en wil ik er dus 5mm minstens vanaf halen. Mijn voorkeur zou zijn om dit niet zelf te doen omdat het risico erin zit dat het niet egaal wordt. Nu wil ik graag weten of jullie tips hebben waar ik dit kan laten doen (bouwmarkt oid?) en hoe je het noemt als je een grote laag van de tafel haalt.

Bedankt alvast!
 
Bij meubelmakerijen hebben ze wel grote bandschuurmachines waar een heel tafelblad door kan.

Met een vlakvandikte bank kan je een laag van een stuk hout afhalen, maar of je die zo gauw in de maat van een tafelblad zal vinden?
 
Dit lijkt me meer iets, voor onze schilder experts.
Daarom ook dit topic daarheen verplaatst.
 
De Woodwhisperer doet het met een router op een geleidersysteem met rechte balken langs de zijkanten:

Voor een tafel is nog wel wat meer nabewerking nodig om een spiegelglad oppervlak te krijgen.

Een vandiktebank met tafelbreedte is niet iets wat je vindt in de normale werkplaatsen.

Een echte meubelmakeroplossing zou kunnen zijn om het blad te verwijderen, in stroken te zagen, iedere strook over de vandiktebank te halen, en het geheel weer assembleren. Of dat überhaupt mogelijk is hangt af van de constructie van je tafel. Je verliest enkele zaagsnedes aan breedte. En het is aardig wat werk, wat met professionele meubelmakerprecisie moet gebeuren om weer een vlak tafelblad zonder storend zichtbare langsverbindingen te krijgen. Al met al is dit een dure oplossing, die alleen voor een zeer bijzondere tafel gerechtvaardigd lijkt.

Is het echt nodig om 5 mm te verwijderen? Ik zou eerst met een bandschuurmachine (voorzichtig en vooral gelijkmatig!) beginnen, om te zien of misschien het wegschuren van een veel dunner laagje al voldoende is. Als je geen lichte en gelijkmatige hand hebt met de bandschuur: begin met vlakschuurmachine. Gaat langzamer maar safer.
 
Er zijn ook lakfreesmachines. Maar waarschijnlijk is een bandschuurmachine of verfafbrander al voldoende. Gewoon zelf doen dus ;)
 
Denk ook eens aan logen. Vraag wel advies bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is want sommige houtsoorten kunnen minder goed tegen de behandeling.
 
Al eens aan afbijt gedacht? En daarna schuren?

Dat zou ik dus ook denken... Eerlijk gezegd: als ik hier lees over een tafelblad verzagen, over de vandiktebank halen en weer assembleren...

Dan heb ik een betere oplossing: beschouw het tafelblad als zo goed als verloren. Laat het verzagen in stroken van een cm of 10 en laat die afschaven aan beide kanten tot uit de kern nog een laag van 0,5 a 1mm overschiet. Gebruik dat om een tafelblad in MDF te voorzien van een laag fineer. Voila: simpel en vrijwel geen werk aan.

Neen, dus.

Overigens stel ik me ook vragen bij de 5mm (minstens!) die zou moeten weggehaald worden. Verf heeft een laagdikte, die uitgedrukt wordt in honderdsten millimeter. Verf dringt door in hout. Jawel, maar het moet al heel speciale verf zijn, die meer dan enkele honderden millimeters in hout doordringt.

Ik ben al zowat mijn hele leven bezig met het opknappen van meubelen. Ik denk niet dat ik ooit meer dan 0,5mm van wat dan ook moeten weghalen heb...

De noodzaak van het weghalen van een dergelijke dikke laag ontgaat me dus volkomen.
 
Ik denk dat ik in mijn schildersleven lagen van 0,5 / 0,7 heb moeten weghalen, dus geen uitzondering. Dergelijke dikke lagen VERF verwijderen ( en dat kan indien men 8 a 9 lagen lakverf onverdund over elkaar heeft gezet ) kan dmv afbranden of afbijten. Afbranden van een meubelstuk wordt niks.

U hoeft niets als verloren te beschouwen tenzij het hout onherstelbaar is aangetast door houtrot.


Het is wel en speciale techniek met afbijten die ik u niet wil onthouden:

Dikke lagen verf nemen niet direct tot in de kern de afbijt op. Ze zijn te dik zodat het oplosmiddel al verdampt is voordat het in de kern kan doordringen.

Als u de oppervlakte dik insmeert en direct afdekt met bouwplastic dan kunnen de dampen niet ontsnappen en is hun rendement vele malen groter. Laat dit 24 uur inwerken. Met 2 a 3 lagen uitgevoerd met deze methode zit u op het oppervlak.

Zorgvuldig afwassen, laten drogen en dan diepschuren laat u spoedig de orginele oppervlaktesctructuur zien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan