Stopcontact in badkamer met beschikbare draden

Goedemorgen,

Ik heb de draden, maar geen stopcontact zelf in mn nieuwe huis in de badkamer. Draden liggen wel hoog, maar beter dan niks. Hoe kan ik een stopcontact aanleggen en welke draden die ik aan te sluiten? Het liefst heb ik de stopcontact lager of meer links aangezien er een douche rechts van de fotos zit.

20240602_100754.jpg 20240602_100740.jpg 20240602_100751.jpg 20240602_100809.jpg
 
In een badkamer mag je niet zomaar een stopcontact plaatsen, daar gelden regels voor ivm. aanrakingsgevaar terwijl je onder de douche/in bad staat/ligt.
Dus voordat je iets gaat doen eerst kijken of je wel aan deze regels voldoet.
 
Ik neem dat dit door de woningbouw is aangelegd voor een stopcontact. Is het überhaupt mogelijk om een stopcontact aan te leggen hierop? Zo ja, met welke draden?
 
Zoek eerst even wat de richtlijnen zijn voor elektra in de badkamer voordat je stopcontacten gaat aanleggen in natte ruimtes
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik vermoed dat dit de wasmachine aansluiting is of is geweest. Er hoort dan een wasmachineschakelaar op te zitten. Op de foto's zijn losse draden (soepele draad met huls) te zien waarmee waarschijnlijk een wasmachine rechtstreeks zonder schakelaar aangesloten is geweest.

De bedrading is wel de juiste om een stopcontact op aan te sluiten.

Maar zoals al meerdere keren genoemd, kijk eerst naar de situatie rondom de douche en zones in de badkamer, pas daarna is te beoordelen wat hier veilig kan.

Een foto van de douche en afstand tot het contactpunt kan helpen om hier advies te geven
 
  • Like
Waarderingen: Seg
Is er een douchebak op de vloer of vlak tegelwerk?

Bij een douchebak eindigt zone 2 na 60cm buiten de douchebak, bij een vlakke douche eindigt zone 1 op 120cm uit de douche en is er geen zone 2.

Zone 3 bestaat niet, het is misschien een benaming die verzonnen is om de overige ruimte buiten zones 0, 1 en 2 aan te duiden. Ook rondom een wastafel gelden geen aparte zones, tenzij die binnen de zone van douche/bad valt.
 
  • Like
Waarderingen: HAJ
Ja een douchewand maakt ook zeker verschil. Achter de douchewand (vanuit de douchekop gezien) is er maar een klein stukje waarin zone 1 doorloopt.

Maar omdat hier bij deze vraag alleen een douchegordijn te zien is en geen wandje, heb ik dat verder niet genoemd.

Bedenk me nu dat een douchebak wel een fysieke barrière is voor een plas water waar je in kunt staan. Bij een douchebak sta je normaal gesproken alleen in het water in de bak en bij een tegelvloer zou die plas water groter kunnen zijn. Dan is de grens van de zones van toegestaan elektra wel enigszins te verklaren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu