Stekkerdoos aansluiten

Omdat de oude stekkerdoos helemaal poreus was wil ik deze vervangen. Nadat ik de deze verwijderd had en de nieuwe aangesloten had klapte de aardlek eruit. Dus ik heb blijkbaar iets niet goed gedaan en vraag ik hier maar even om hulp.

Kan iemand mij zeggen welk draadje waar moet ? Alvast bedankt voor het meedenken

20240804_121315.jpg 20240804_121332.jpg 20240804_121338.jpg
 
Dan kloppen de kleuren ook niet echt, je mist in ieder geval een blauwe, nul draad.

Is er 1 voedende kabel en was die andere doorgelust vanaf de wcd? Of zijn het allebei voedende kabels?

Geen foto gemaakt hoe het aangesloten zat waarschijnlijk?

Even meten met een multimeter. En kijken bij de bron, daar waar de kabel vanuit komt, maar zoals gezegd, bij een wcd zou in ieder geval een blauwe nul draad moeten zitten/komen.
 
Is er 1 voedende kabel en was die andere doorgelust vanaf de wcd? Of zijn het allebei voedende kabels?

Geen foto gemaakt hoe het aangesloten zat waarschijnlijk?

Nee geen foto gemaakt helaas. De 3 losse kabels op de foto waren ook verbonden. Het gaat hier om een dubbele stekkerdoos. Zag dat ik dat niet vermeld had.
 
De kleuren kloppen niet, maar voor een stopcontact maakt dat niet uit, dus dat vind ik niet zo spannend, hoewel het niet zo mag.

De dikte van de aders boeit wel. Dus eerst de vraag wat de dikte van de aders is. Dit staat op de kabel.
Ik gok dat het advies wordt de kabels te vervangen.

ps. een grote online winkel noemt dit stuurstroomkabel.

edit: ik zie nu de laatste 3 foto:
Je hebt maar een kort stukje nieuw kabel nodig om het netjes te maken.
Kan je meteen de kroonstenen vervangen door lasklemmen.
 
Als je het meteen netjes wil doen, dan even een nieuwe kabel (2 eigenlijk) trekken. Vanaf die centraaldoos rechts, naar je dubbele wcd en vanaf daar naar de lamp. Je hoeft maar een klein stukje.
Dan wel.meteen juiste kabel nemen, x of ymvk geel/groen, blauw en bruin.
Dan alles netjes aansluiten, bruin en blauw op beide "gaten" van de wcd, heel groen naar de aarde schroef of insteekklem, staat vaak aangegeven met aarde symbool.
Van daaruit doorlussen maar de lamp op met dezelfde kleuren onder dezelfde klem/schroef.

Zoiets:
Screenshot_20240804_140757_Chrome.jpg
 
Even een update.

Ik heb een nieuwe kabel gehaald en aangesloten zoals gezegd. Het stopcontact werkt ! Nu mijn laatste vraag. Hoe verbind ik nu het 2e stopcontact ?
Is het gewoon alle 3 de kleuren in de aangesloten doos doorlussen naar de andere doos ?

In iedergeval enorm bedankt voor de hulp tot dusverre

20240804_161211.jpg
 
Je kreeg het advies om een nieuwe kabel te gebruiken, niet alleen vanwege de draadkleuren maar ook omdat de aderdiameter wellicht te dun was om een WCD mee aan te sluiten.

Nu heb je een snoer (geen kabel) gekocht met aderdiameter van 1mm². Nu hoeven we in ieder geval niet meer aan de aderdiameter te twijfelen, dit is te dun.

Koop een stuk XMVK of YMVK 3G2,5mm² kabel en begin weer vanaf de lasdoos... Neem dan ook even passende clips of beugels mee want met de bestaande spijkerclips krijg je een dergelijke kabel niet bevestigd.

Houd er ook rekening mee dat je beide invoeren (boven en onder) van de contactdoos zult moeten gebruiken want van een dergelijke kabel steek je er ook geen 2 door die enkele invoertule. Jammer dat je geen contactdoos met invoeren links en rechts of met 2 invoeren aan de onderzijde hebt gekocht, deze zijn ook verkrijgbaar en dat zou netter uitkomen hier.

Vervolgens is het inderdaad een kwestie van kleur op kleur doorverbinden op de contactdozen. Je krijgt dan dus zoiets (willekeurig plaatje van internet):
1000067002.jpg
 
even ter aanvulling
Snoer is bedoelt voor verlengsnoeren ed. en niet voor vaste montage.
Sterker nog dit soort 230V snoeren vastzetten met spijkerclips is dus ook niet toegestaan (ondanks dat hele volksstammen dat doen)
Alleen kabel mag vast aangebracht worden.
Laat je het snoer losbungelen en hang je het stopcontact met iets aan een haakje oid. dan is het een verlengsnoer en mag het wel zo toegepast worden, maar schroef je het stopcontact vast aan de muur dan is het een vaste aansluiting en mag het weer niet.
 
Ik zou meteen voor een paar euro een nieuwe dubbele spatwaterdichte wandcontactdoos meenemen, eentje die aan beide korte zijden de invoer heeft (en niet zoals nu aan de onder en bovenzijde)
 
Jij je punt, de reden dat ze volgens de norm aan de onderzijde zitten is dat de kans minder groot is dat er water in komt, maar het gaat alleen niet om de waterdichtheid, dat zijn dit soort dozen nooit, maar om het feit dat het eventuele water dat er in komt, dan aan de onderzijde er ook weer uit kan, door de zwaartekracht zodat de doos niet vol water kan komen te staan.

(Je ziet bij dit type wcd's ook meestal/altijd, ook in dit geval, namelijk een aansluitmogelijkheid aan de bovenkant, wat eigenlijk niet logisch is, want daar kan ook water in komen, waterdicht is zo'n rubberen sluiting nooit. Sowieso zijn ze spatwaterdicht, wat ook weer net iets anders is dan waterdicht)
 
Of deze wcd laten zitten en deze wcd en de lamp allebei een eigen kabel naar de muurdoos geven.
De lamp bovenlangs de witte plank, de wcd via de huidige weg.

De wartel die je dan extra nodig hebt zit nog los in de muurdoos.

Je hebt toch 5 meter kabel.
(vergeet de lasklemmen niet)
 
Jij je punt, de reden dat ze volgens de norm aan de onderzijde zitten is dat de kans minder groot is dat er water in komt, maar het gaat alleen niet om de waterdichtheid, dat zijn dit soort dozen nooit, maar om het feit dat het eventuele water dat er in komt, dan aan de onderzijde er ook weer uit kan, door de zwaartekracht zodat de doos niet vol water kan komen te staan.

Voor zover ik weet heeft dat weinig met een norm te maken, maar vooral met de zwaartekracht. Met een kabel boven/aan de zijkant kan het water eventueel via de kabel in de bak komen. Met een kabel aan de onderkant kan dat niet, niet via de kabel tenminste.

Dat het water dan via de wartel weg zou kunnen is niet waar. Een wartel of kabelinvoer hoort gewoon dicht te zijn. Daarom draai je een wartel ook aan.
En daarmee hoort het stopcontact ook (spat)waterdicht te zijn. Soms ip44, soms beter, net wat er door de fabrikant aan meegegeven wordt.

Er zitten hele kleine uitbreekpoortjes in de bak van zulke stopcontacten om eventueel condens of ander vocht er uit te laten, aan de achterkant zitten die.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu