Spouwmuur-isolatie

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij zijn aan het overwegen om van ons huis (gebouwd rond 1925) de spouwmuur te laten isoleren. Bij het navragen naar informatie hierover krijgen we vaak de vraag of onze buitenmuren zijn geschilderd.

Dit is inderdaad het geval en aangezien er waarschijnlijk al meerdere verflagen opzitten zou de huidige schilderlaag niet (meer) damp-open zijn. Hierdoor zou na het isoleren van de spouw, het vocht vanuit de spouw door de muur tussen de steenlaag en de verflaag gaan zitten en bij strenge vorst zou de verflaag beschadigd kunnen raken. En in het ergste geval zouden er barsten in de stenen kunnen ontstaan.

Heeft hier iemand ervaring mee? Hoe groot is de kans dat er problemen ontstaan? We zitten er ook niet op te wachten om onze buitenmuren ieder jaar opnieuw te laten schilderen.

Alvast bedankt voor jullie reactie's.
Beehive
 
Het lijkt me vrij logisch! Bij spouw-isolatie achteraf wordt de gehele spouw gevuld met isolatie-materiaal, dat is (volgens mij) gewoon niet anders mogelijk. Daardoor verdwijnt de ventilatie door de spouw. Dit in tegenstelling tot spouwisolatie bij nieuwbouw, daar is wél spouwventilatie aanwezig.

Door verblijf van mensen (en dieren/planten) onstaat in de leefruimte waterdamp.
Deze waterdamp wordt (langzaam) opgenomen door de binnenmuur, trekt door de isolatie heen, en condenseert op de (binnenzijde van de) beduidend koudere buitenmuur. Dat vocht trekt naar het oppervlak, maar kan daar niet weg, en hoopt zich op.

Heb je een stevige vorst, dan bevriezen de stenen, en heb je een probleem, daarnaast zal de verflaag aan de onderkant door het vocht loslaten of aangetast worden.

Buiten het leefvocht van binnenuit kan het effect ook veroorzaakt worden door optrekkend vocht uit de grond dat niet weg kan of water dat op welke andere manier dan ook in de muren terecht komt. De spouwventilatie is weg, en door de verflaag kan het vocht ook niet via het buitenblad (de buitenmuur van de spouw) verdampen.

Bovenstaand is gebaseerd op redenatie, niet op eigen ervaring of vakmanschap! :wink:
 
Mijn advies is om u eerst goed en uitgebreid te (laten) informeren. Er zijn veel wisselende verhalen over dit soort isolatie, die uiteenlopen van sterk verminderd gasverbruik tot ernstige vocht/schimmel problemen.
De redenatie van Kees klinkt mij ook logisch in de oren maar ook ik ben geen kenner op dit vlak.
Suc6 met uw besluit.
 
Bovenstaand is gebaseerd op redenatie, niet op eigen ervaring of vakmanschap!

Nou Kees, dit zou ik er niet uit kunnen halen en is zeker niks op af te dingen.
Wat wij niet weten (en de aannemer ook niet) is wat voor verf er is toegepast. Is dit een goede vochtregulerende verf heb je deze problemen niet. Ik kan me voorstellen dat de aannemer zeker geen risico wil nemen en hier zeker niet aan begint als de voorgeschiedenis niet bekend is.
 
Het hangt ook af van de soort isolatie, vraag offertes aan bij meerdere bedrijven.
Wij hebben ook later aangebrachte spouwmuurisolatie met van die korrels, na 30 jaar is er nog geen steen kapot gevroren, ondanks de vrije ligging op het oosten.
Ook wij hebben verf op de muren, dus het kan wel.
 
Het soort heeft niet veel van doen. Of je nu damp open of dampdichte isolatie gebruikt, in beide gevallen kan er vochtopsluiting plaats vinden op het buitenblad.

Bij meerdere offertes aanvragen blijft er de vraag blijven wie durft het risico te nemen om wel te isoleren. (een aannemer zou kwa handelsgeest niet snel nee verkopen).

Beter is misschien om bij de fabrikanten ten rade te gaan en je situatie voor te leggen.
 
Bij elk normaal bedrijf is er garantie op de uitvoering, wil een bedrijf geen garantie geven dan zit er iets fout.
Bovendien is er zoveel geïsoleerd nadat de muren er stonden dat er veel ervaring is op dat gebied, laat u zich niet bang maken dat een bedrijf zomaar iets in de muren stopt.

In de bij mij bekende gevallen waar iets niet goed was is het te wijten geweest aan ventilatie in huis, ook bij moderne isolatiemethoden doen die zich ook voor.
 
Bedankt voor jullie antwoorden.

Ik heb inmiddels meerdere specialistische bedrijven voor spouwmuurisolatie gesproken, en ze melden allemaal dat de kans dat de muurverf loslaat zeer zeker aanwezig is. Hier wordt dan ook geen garantie op gegeven.

Daarnaast heb ik geinformeerd bij het IKOB-BKK (Instituut voor Keuring en Onderzoek van Bouwmaterialen (IKOB) en BV Kwaliteitsverklaringen Bouw (BKB). Zij geven aan dat de huidige muurverven dampdoorlatend zijn en dat een of twee lagen muurverf geen problemen zal opleveren.

Bij meerdere verflagen is de kans op beschadiging van de verflaag groot en bij strenge vorst zou de buitenste 3-4 mm van de steen stuk kunnen vriezen en eraf splinteren. Dit is uiteraard afhankelijk van de steensoort, vochtgehalte en temperatuur.

Alvorens ik tot een beslissing kom over wel of niet isoleren, laat ik eerst nog door de specialistische bedrijven naar de muur kijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan