Spouw is na-geisoleerd, binnen ook isoleren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik heb een huis uit 1935 gekocht. Ik weet dat de spouwmuur zo'n 30 jaar geleden na-geïsoleerd is (gaten geboord en gevuld). Ik moet binnen alle wanden rachelen en gipsen. Is het nodig om gelijk isolatie aan te brengen, of is het al voldoende geïsoleerd?

Groeten Merijn
 
Zal niet veel effect meer hebben. Is de na-isolatie goed uitgevoerd i.e. geen koude bruggen of vochtplekken op de binnenmuren? Als u gipsplaten gaat plaatsen is dat niet meer te controleren nl.
 
De spouwmuren waren vroeger niet breder dan 5 cm, meer isolatie hebt u niet, dat helpt natuurlijk wel maar wat extra isolatie achter de gipsplaten? verdient u zo weer terug.
De isolatie van liefst tempex platen zo strak mogelijk tussen de rachels plaatsen, een dampdichte folie er op en dan de gipsplaten er op is de goede volgorde.
 
Bovendien werkt de ruimte tussen de gipsplaten en de binnenmuur ook al als isolatie. Met extra isolatie is dan nauwelijks nog winst te behalen.
 
:mrgreen:

Van welke kant wil je de winst bekijken of halen?
2x zo dik isoleren betekend op het geïsoleerde gedeelte ook 2x zo weinig warmteverlies.
Op het geheel bekeken betekent het niet een gasbesparing van 2x,
dan moet alles 2x zoveel worden geïsoleerd. (muren, plafond vloer,glas deur.) dus rond om.

Van binnen isoleren betekent ook dat de temperatuur sneller fluctueert bij weersveranderingen. Op een warme dag zal een muur warmte opnemen waardoor de ruimtetemperatuur langer gelijk zal blijven.

Eenvoudig voorbeeld is een kasteel of kerk met zeer dikke muren, die blijft na weken lang mooi weer nog behagelijk koel en zal in koudere dagen niet zo snel dalen. Een houten schuur kan het na een halve dag al warm zijn en ook net zo snel weer koud.

Als je van binnen isoleert geeft dit het effect van een schuur, snel te warm en snel koud, dit laatste wat de cv zeer snel bij en is net zo effectief als een buitengevel of spouw isoleren. Maar hoe ga je het in de zomer koel houden? (een airco mischien)
In dat geval kost isoleren meer geld dan dat het oplevert.
 
Ok, dat eerste stukje snap ik
Maar dan vanaf; "van binnen isoleren..." :arrow: :?:
Als je van binnen isoleert geeft dit het effect van een schuur, snel te warm en snel koud, dit laatste wat de cv zeer snel bij en is net zo effectief als een buitengevel of spouw isoleren.

HUH?!
 
In de zomer wil een van binnen geïsoleerd huis wel eens snel onaangenaam warm worden op de dag. Als de zon in huis schijnt hoeft deze alleen de lucht te verwarmen, normaal absorberen de muren en vloer deze warmte (tot bepaalde hoogte) dit houd je huis langer koel overdags. In de avond zet je de ramen in de zomer normaal open om frisse lucht binnen te laten komen, de muren staan de warmte dan weer af.

Dit wordt ook wel de gebouwtraagheid genoemd of accumulatie.
In perioden dat het overdags warm is en `s avonds goed afkoelt kun je hier dankbaar gebruik van maken.

Als je van binnen isoleert haal je dit effect weg en kan wel eens onbehagelijk worden in de zomer.

In iedergeval iets om rekening mee te houden.
 
Chathanky schreef:
Als je van binnen isoleert haal je dit effect weg en kan wel eens onbehagelijk worden in de zomer.

Dit wordt inderdaad veroorzaakt door de veel lagere warmtecapaciteit van de geïsoleerde wanden. Het (warmte- of koude-)dempend effect door warmteopslag in de muren is weggeïsoleerd.
 
Maar aangezien we het hier hebben over een reeds geïsoleerde spouwmuur is het hele "weg isoleren van het accumulatie effect" totaal niet aan de orde :roll:

Of ben ik nou gek :?
 
Ik kan hieruit opmaken dat er tussen de binnenspouwblad en gipsplaten het plan is om extra isolatie aan te brengen. Dat is toch aan de binnenkant isoleren?
 
Hier wordt van veronderstellingen uitgegaan, wie weet b.v. of de zon invloed heeft op het verwarmen van het huis, voor hetzelfde geld komt er de hele dag geen zon in huis.

Waarom wordt niet gewoon de vraag van de TS beantwoord en moeten er weer semi-wetenschappelijke verhandelingen worden gehouden ?
 
Hallo,

Ok, ik denk dat ik geen extra isolatie ga aanbrengen aan de binnenkant van de buitenmuur. Is het verstandig om een folie aan te brengen achter de gipsplaten, mocht het zo zijn dat er vocht door de muur komt? De muren zijn nu overigens droog.

Een andere vraag over isolatie aanbregen op de bovenverdieping op een hellend dak. Er zit achter het dakbeschot een grijs soort folie met ijzerdraadjes erin. Als ik op het dakbeschot isolatie aanbreng, moet ik dan een klimaatfolie aanbrengen om vochproblemen te voorkomen?

Alvast bedankt,

Groeten Merijn
 
Achter het dakbeschot = tussen dakpannen en dakbeschot? Lijkt me dat dat dan dampdoorlatend folie moet zijn. Maar laat dat door een deskundige bekijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan