Met een spanningszoeker kun je ruwweg bepalen of er op de fase van een elektraleiding spanning staat.
Je doet inderdaad je duim op het metalen vlak van de spanningszoeker (dat kan géén kwaad!) en steekt de pen van de schroevendraaier in het betreffende stopcontact. Heb je de fase te pakken, dan licht het lampje in de schroevendraaier op als teken dat er spanning staat. Heb je de nul dan licht het lampje niet op. Heb je een open leiding dan bestaat de kans dat het lampje 'een beetje' oplicht.
Als indicatie is zo'n zoeker dus een enigszins te gebruiken, maar verder zijn het eigenlijk onbetrouwbare dingen. Je kunt zoiets bijv. beslist niet gebruiken indien je aan een elektroinstallatie wilt werken en wilt controleren of de spanning écht van de groep af is.
Wil je echt meten of ergens spanning op staat, dan heb je een tweepolige spanningszoeker nodig. Enkele exemplaren daarvan staan in dit onderwerp afgebeeld:
Veilig werken met elektriciteit / begrippenlijst elektra
Zonder meer nuttig om dat te lezen als je weinig verstand hebt van elektra.
Wil je nauwkeuriger meten, dus de waarde van de spanning meten, dan kan dat met een (digitale) universeelmeter. Daarmee kun je ook weerstand (= Ohms) meten, handig om te controleren of schakelaars werken, leidingen verbinding hebben, zekeringen heel zijn etc. Let op: weerstand meten doe je altijd met de spanning van het te meten object er af!
Een eenvoudige digitale universeelmeter koop je al voor enkele tientjes.
