Snap geen snars van de balkenschuif

Beste mensen,

Ik hoop dat jullie mij in ieder geval een idee kunnen geven.

De situatie:
Arbeidershuisje, tussenwoning, 5 meter breed. Aan de achterkant wil ik i.p.v. de huidige gefragmenteerde en rommelige aanbouw een nieuw plat dak bouwen. Dat dak zal, behalve een klein halletje aan de achterdeur, verder een open overkapping blijven. Beide buren hebben een 5 meter + aanbouw. Daar mag de mijne op aansluiten, maar dragend niet afhankelijk van zijn.

Mijn idee:
Op ca. 4,5 meter (hart) vanaf de gevel wil ik een steens muur metselen met een grote poort a la grote staldeur met raampjes aan weerszijden. Als basis voor het dak dan 5 meter balken, die aan de gevel zijn gemonteerd en doorlopen voorbij de nieuwe draagmuur. Aan de binnenzijde wil ik het dak (geventileerd) isoleren om extreme koude en hitte tegen te gaan. Daartoe wil ik de afstand tussen de balken op 60 cm houden om dat met standaardmaterialen te doen.

De kwestie:
Dan kom ik volgens mij op een stuk of 8 balken, die een vrije overspanning van 4,40 meter moeten gaan overbruggen. Het dak moet geschikt zijn voor ballast en ook nog potentiële stellages met zonnepanelen.

De vraag:
Met welke balkenmaat zit ik hier sowieso veilig? Ik ben zelf enorm geneigd te overengineren, wat zonde geld is. En ik heb mijn best gedaan met de balkenschuif, maar ik snap het net niet.

Groet, Mark
 
Misschien moet je even een bouwkundig adviesbureau of constructeur inschakelen. Want je zult ook tekeningen nodig hebben.
 
Nou... In mijn dorp en buurt zijn we niet zo heel erg van bureaucratie, regels en officiële procedures. De gemeente is redelijk op de hoogte van de voorkant van onze arbeidershuisjes, maar heeft amper benul van wat er aan de achterkant allemaal is gebeurd.

En natuurlijk moet het veilig. En dat gaat het ook wel worden.

Maar dat zal dan wel weer overengineren worden. Dan geef ik liever extra geld uit aan extra stevige balken, dan dat ik allerlei pipo's moet gaan betalen voor tekeningen en vergunningen. Uiteindelijk wordt het sowieso toch een verbetering ten opzichte van de huidige situatie.
 
Geen antwoord op je vraag, maar reken maar dat de gemeente ook op de hoogte is van wat je achter je huis doet. Gemeenten (of meestal de instantie die ze daartoe inschakelen, oa ter bepaling van de WOZ-waarde) gebruiken daartoe periodiek luchtopnamen en software die de zaak vergelijkt met de eerdere situaties.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

Gerelateerde klussen

Reacties
11
Weergaven
356
Draagconstructie
Rola
Reacties
7
Weergaven
319
Draagconstructie
Edwinnn
Reacties
5
Weergaven
1K
Draagconstructie
Ronaldstolk
Reacties
2
Weergaven
1K
Draagconstructie
Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu