Slimme schakeling voor badkamer

Ik heb 2 problemen. Ik ben geen elektricien.
Probleem 1 : Ik wil badkamer verbouwen en een spiegel met verlichting en IR verwarming aanschaffen (IR verwarming <= 700W). In de koude periode wil ik IR verwarming aan laten gaan mbv alexa (bv met gebruik van bv shelly) maar ik wil ook shelly kunnen bypassen dmv een een traditionele of draadloze slimme schakelaar van KaKu. Ik maak geen gebruik van een theromstaat. IR verwarming is aan of uit. Ik wil dus iets wat. De bypass is denk ik ook nodig omdat ik in zomer periode de verlichting van de lamp ook wil gebruiken.
  • Twee ingangskanalen heeft (elk 230V).
  • Één uitgangskanaal heeft (230V).
  • Kan schakelen tussen geen input, één input actief, of beide inputs actief.
  • Geen kortsluiting mag veroorzaken.
  • Een maximaal vermogen van 700 Watt.

Probleem 2 : Ik wil een elektrische verwarming laten installeren die wel gekoppeld is aan een thermostaat. 2 verwarmingen waarvan een maximaal 2000 W en een 700 W.
In de koude periode wil ik elektrische verwarming aan laten gaan mbv een programma. en daarvoor wil ik gebruiken de Octopus van Kaku of een Somfy Tahome (paar jaar oud, voorganger van Tahome switch). Wel wil ik de verwarming aan en uit schakelen met een (draadloze) schakelaar (liefst met LED zodat ik weet dat verwarming handmatig is ingeschakeld.

Heeft iemand een suggestie met schema hoe ik deze problemen zou kunnen oplossen? Slimmere ideeen zijn altijd welkom.
 
Issue 1: heeft die spiegel een apart elektrisch circuit voor de lamp en de IR verwarming? En zo ja , kun je die nu ook al apart schakelen met bijvoorbeeld een muurschakelaar?

Dan zou je de lamp gewoon met een normale schakelaar kunnen bedienen. En het IR paneel met bijvoorbeeld een pulse schakelaar met daarachter een Shelly switch.

Issue 2: hiervoor kun je toch ook een Shelly switch gebruiken? Blijf je op hetzelfde platform. Als je deze ook nog handmatig wilt kunnen schakelen, gebruik je ook een pulse muurschakelaar.
 
Issue 1 : nog niet aangeschaft maar wat ik gezien heb dan zit er een kabel aan de spiegel. Ir verwarming en verlichting heeft dus gemeenschappelijke voeding.
 
Als je de toch een schakelaar wilt waarom dan ook nog schakelen met een shelly oid.?
Om vanaf de bank de IR verwarming aan te zetten terwijl je ook even max 10m kunt lopen?
Hou er rekening mee dat elke smart schakelaar toch snel 0,5 tot 1W aan stroom gebruikt en dat 24/7 en 365 dagen per jaar.
Mijn zoon heeft een huis gekocht met 26 van die schakelunits overal weg gebouwd, leuk met je GSM de lampen aan/uit te kunnen zetten, de rolluiken laten zakken enz. maar schakelt hij alle apparatuur uit en zijn alleen deze schakelunits met homecentre/smart bridge actief dan wordt er continu 28W aan stroom gebruikt ofwel zo'n 245 KWh per jaar. Dus hij is nu overal die dingen aan het weghalen om zo toch een kleine 100 euro per jaar aan stroom te besparen.

Zelfde geldt voor je 2e probleem
2000W schakelen met een smart switch kan maar je moet wel de juiste gebruiken want 2000W max schakelvermogen en een 2000W verwarming gaat meestal maar even goed en dan is je smart switch defect omdat de inschakelstroom vaak een stuk hoger is dan 2000W.
Maar ook daar, wat is de toegevoegde waarde van een smart switch en dat je dat op afstand aan/uit kunt zetten?
Oké leuk speeltje om aan je vrienden/vriendinnen te laten zien maar echt zinvol??? alsof je na het werk op weg naar huis al denkt "laat ik de verwarming in de badkamer alvast aanzetten zodat het er straks lekker warm is" en dan bij thuiskomst meteen de badkamer in duikt.
Ik verkoop zelf dat spul, en wat ik zeg leuk speelgoed, maar van alle geleverde systemen kun je denk ik op 1 hand tellen dat het ook echt zinvol is.
Meestal is het dan om geen breekwerk voor schakelaars te hebben en snel even draadloze schakelaars te plaatsen, maar als je toch al gaat verbouwen dan kun je die schakelaars ook makkelijk even meenemen.
 
Ik lees en snap je uitgebreide pleidooi, maar dat moet iedereen toch zelf weten? Maar goed dat je het even voorrekend, maar ieder z'n hobby en afwegingen toch?
Ik heb zelf ook een ir paneel in m'n keuken op een zelfde manier geschakeld (naast tientallen andere
smart device). Ik vind het bijvoorbeeld fijn om in de winter die keuken verwarming alvast voor te verwarmen voordat ik ga koken zodat het al lakker warm is. Kan me dat met een badkamer al helemaal goed voorstellen. Dit kan inderdaad met een schakelaar die je dan van te voren aan moet zetten (wat je vaak vergeet), dus hoe fijn is het om dat dan alvast met je mobiel te kunnen doen of nog beter, als je een standaard douche of kook tijdstip hebt, om dit middels een scheduler alvast te programmeren.
Daarbij heb ik ingesteld dat de verwarming automatisch uit gaat na 1 uur, zodat je dat niet zelf vergeet om te voorkomen dat de verwarming onnodig aan blijft.
(Stel dat je vergeet de verwarming uit te zetten, ben je zo maar een paar uurtjes verder, elk uur dat die verwarming onnodig aan blijft kost het je 2000watt, kom je ook al snel aan tientjes per jaar, valt al snel weg tegen de paar watt die zo'n device in standby vraagt).

Inderdaad wel even goed kijken naar de specificaties van de schakelaar, maar ik heb bijvoorbeeld ook een smart switch op m'n keuken boiler (grootverbruiker) die elke dag schakelt, en dat gaat gewoon al jaren probleemloos.

Back on topic:
Toch even goed kijken naar die spiegel, die heeft dan waarschijnlijk wel een gemeenschappelijke voeding, maar die moet ergens gesplitst worden in een kabel naar de verlichting en naar de spiegel. Daar zul je dan of je smart switches moeten plaatsen maar dan worden aparte fysieke schakelaars nog wel een uitdaging.
Die zou je dan draadloos kunnen uitvoeren of je moet toch de spiegel dusdanig modificeren dat je 2 aparte 230v voedingskabels krijgt.

(Ter info: ik heb mijn keuken IR paneel ook gemodificeerd foor een 230v led lampje in de bouwen (parallel aan de voedingskabel) dat gaatbranden als het paneel aanstaat, zodat ik ook een lichtsignaal heb als hij aanstaat)
 
een simpele schakelaar slechts 1 maal geld kost en daarna niet meer.
Daarbij over een paar jaar mankeert er iets aan en dan begint de moderne lol. Hebben we niet meer bestaat niet meer dat is ouderwets enz. enz. Terwijl ik eigenlijk voor ben maar de industrie denkt daar heel anders over.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu