Simpele thermostaat en geavanceerde kranen?

ik heb een woning met daarin in de woonkamer een thermostaat als op de foto. In de diverse ruimtes zitten op de radiatoren de knoppen zoals op de andere foto.

volgens mij heb je aan die thermostaat niets icm deze knoppen toch? Want het is een eenvoudige thermostaat voor zover ik kan zien; de knoppen zijn thermostatisch en die kun je lokaal inregelen. Eigenlijk gewoon thermostatische rad kranen maar dan draadloos bedienbaar. Kortom, de thermostaat heeft geen functie hier lijkt me? kan iemand hier iets over zeggen?



20250108_132156.jpg

20250108_143234.jpg
 
Zelf heb ik ook een kamerthermostaat (weliswaar eentje met tijdklok) én radiatorthermostaten op alle radiatoren, behalve in de huiskamer.
En recent ook nog eens op een aantal radiatoren dergelijke op afstand bedienbare thermostaten, die een timer in zich hebben.
En dat loont wel degelijk.

Laat ik eens twee situaties schetsen:
1. Kamerthermostaat (al of niet met tijdklok) en gewone radiatorkranen.
Wanneer de kamerthermostaat constateert, dat de verwarming aan moet slaan omdat het in de kamer te koud is, worden alle radiatoren heet. Ongeacht of dat voor de betreffende ruimte nodig is of niet. Alleen radiatoren die helemaal dicht gedraaid zijn, zullen niet meedoen. Zelfs indien het systeem uitgebalceerd is dmv. waterzijdig inregelen, kan er toch nog een situatie voorkomen dat het op een (slaap)kamer te heet wordt doordat daar bijv. ook de zon binnenschijnt.

2. Kamerthermostaat met in alle ruimtes (behalve de huiskamer waar het kamerthermostaat hangt) radiatorthermostaten.
Voor elke ruimte kan een min of meer ideale temperatuur ingesteld worden (voorzover dat met dergelijke thermostaten mogelijk is). Die 'ideale' temperatuur betreft dan wel een maximum: indien het huiskamerthermostaat de CV niet laat aanspringen, zal er in de overige kamers geen verwarming plaatsvinden. Maar te heet zal het er niet worden. Dat werkt al behoorlijk energiebesparend.

Waarom dan ook nog eens radiatorthermostaten met tijdklok (die al of niet van afstand bediend kan worden)? Omdat er (in elk geval bij mij thuis) ruimtes zijn, waar overdag niemand vertoeft, maar het 's nachts best net een paar graden mag worden, bijv max 16 graden. Of de badkamer, waar niemand na pakweg 10 uur 's morgens meer komt om zich te douchen of wassen en de radiator dus uit mag staan (op anti-vorst-stand). Of mijn kantoortje, waar ik het overdag graag redelijk warm wil hebben, maar waar mijn vrouw 's avonds en 's morgens last heeft van de stromingsgeluiden door die radiator. Vanzelfsprekend is dat een plek, die soms niet verwarmd wordt omdat in de huiskamer het zonnetje zo lekker de boel verwarmt. Om die reden heb ik in mijn kantoor ook een infraroodpaneeltje hangen om dan bij te verwarmen.

Ik kan me niet anders voorstellen, dat buiten het extra comfort dat dit geeft, het ook energiebesparend werkt. Waarbij ik moet zeggen, dat wij nog niet met warmtepompen werken en geen vloerverwarmingen hebben. Willen we voorlopig ook niet, vergt een enorm ingrijpende verbouwing om dat te realiseren.

Het zou ook mogelijk zijn de huiskamerthermostaat te vervangen door een of ander slim thermostaat, wat de verwarming ook laat aangaan als één van de radiatorthermostaten dat verlangt. Heb ik al wel een en ander over gelezen, o.a. op dit forum. Dat is natuurlijk veel mooier, maar ik heb het redelijk simpel willen houden met alleen op een paar radiatoren (3 stuks) een thermostaat met tijdklok. De andere radiatoren staan zonder meer altijd op (bijna) uit. Hebben dus wél radiatorthermostaten, maar niet met tijdklok.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via