Siemens E14-24 maakt bij hoogste centrifugestand veel lawaai achter bij trommel

Beste kluscollega,

Ik heb sinds enige tijd dat bij het centrifugeren op hoogste stand de machine veel lawaai maakt bij de trommel achterin. Vannacht eruit gegaan om het precies te bekijken (afdekplaat achterin is al enige tijd er af). Het is de trommel achterin die continue veel lawaai maakt, dat overgaat als hij minder hard centrifugeert. De machine trilt niet, trommel gaat ook niet veel heen en weer, aandrijfriem ziet er goed uit. Handmatig ronddraaien gaat prima, geen bijzonderheden.
Afijn ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen ?

Bij voorbaat dank voor jullie tips/reactie
 
Ga er maar vanuit dat de lagers versleten zijn.
En dan is maar de vraag of de trommel gelast is en helemaal vervangen moet worden of dat je de lagers en afdichting kunt vervangen, als de trommel nog deelbaar is.
Maar omdat te kunnen vaststellen zal je een foto van het typeplaatje moeten plaatsen.
 
Beste Lampje45,

Bedankt voor je reactie. Ik moest vandaag werken voor mn andere baas dus kon niet zo snel terug reageren.
Ik denk dat je gelijk hebt. Bij het opzoeken van het typeplaatje nog eens de trommel rondgedraaid: als ik tegen de klok in heel langzaam met de hand ronddraai, dan hoor ik hoog piepgeluid (met de klok mee hoor ik niets).
Hierbij in de bijlage het typeplaatje.
Ben benieuwd naar je analyse en advies :)



20240905_205157.jpg
 
De lagers zijn los te bestellen en zo te zien niet al te moeilijk te verwijderen.
Mogelijk heb je wel gereedschap nodig om de lagers uit de bus te trekken waar het lager ingeperst zit. Of dat zo is kan in niet zien op de tekening.

zie de website: Siemens tekening met onderdelen

Tekening 3, onderdeel set 0314

Ik zou zelf ook meteen de simmering (0317) vervangen.
 
Ik zou de lagers zelf niet bij Siemens kopen. Ik zou de lagers demonteren en dan de code op het lager bekijken. Dan via een website die lagers verkoopt de lagers kopen. Dan ben je denk ik voor minder dan 10€ voor kwaliteitslagers van SKF of vergelijkbaar klaar. I.p.v. de hoge prijs van Siemens.

Voor de simmering kun je hetzelfde doen. Mogelijk is dat iets lastiger.
 
Bij de lagerset van Siemens zit zo te zien een simmering inbegrepen. Plus een paar nieuwe o-ringen. Alles bij toch wel een redelijk prijs kwaliteit setje.
 
Bij het wisselen van de lagers MOET je de simmering ook vervangen.
Want dat is vaak de oorzaak dat er door lekkage het lager uitgewassen wordt en vernield wordt.
Ook al lijkt een complete pakkingset de oplossing, dat is het vaak toch niet.
Want de as heeft gedraaid in de simmering en daar is dan vaak een slijtageproces ontstaan, waarbij een groef in de as is gesleten en de simmering niet optimaal afsluit en je binnen de kortste tijd weer een lekkende simmering hebt.
Maar helaas de as is weer niet los leverbaar en ben je dan aangewezen op een complete trommel.

Of een lager slecht is, dat kun je niet bepalen door de trommel met de hand te draaien.
Dat zal je moeten beluisteren met een stethoscoop of het geluid moeten analyseren met een trillingsanalyse.
Waarbij een schroevendraaier op het lagerschild tegen je oor aanhouden al een aardige indicatie geeft over de toestand van je lager. Kijk uit voor de bewegende delen!

De tijd dat een lager van SKF de garantie was van topkwaliteit, is helaas voorbij, want zij brengen verschillende kwaliteitsklassen tegenwoordig in de handel, die voorheen afgekeurd werden. Dus bespaar niet op een paar euro want, daar krijg je spijt van. En koop de originele onderdelen.

En je hebt zeker een lagertrekker nodig om de lagers van de as te kunnen trekken.
 
Laatst bewerkt:
Mijn aanpak zou zijn om de lagers, simmering en as te inspecteren. Als de as uit de lagers is kan je vaak ook voelen of een lager slecht is door deze met de hand rond te draaien en te voelen hoe soepel deze draait.

Daarna kun je bepalen wat je wil doen. Investeren in een nieuwe trommel is voor een machine uit 2011 niet zo voor de hand liggend. Maar dat is een persoonlijke keuze.

Als de as er normaal uit ziet zullen nieuwe lagers en simmering zeer waarschijnlijk de machine weer een paar jaar mee laten gaan. Mogelijk niet weer 13 jaar maar dat hoeft misschien ook niet.

Voor wat betreft het verwijderen van de lagers, ik heb vaak genoeg een lager verwijderd zonder lager trekker. Een lagertrekker is zeer praktisch maar vraagt weer een extra investering tenzij je die van iemand kan lenen (een die past want er zijn veel soorten.) Je kan vaak een lager verwijderen door deze er voorzichtig uit te tikken. Bijvoorbeeld door op de binnenste lagering een passend stukje pijp of staf te zetten waar je tegen aan tikt. Een en ander hangt er van af hoe de lagers zijn gemonteerd.

Denk ook na wat je gewenst uitkomst is. Als je deze machine gegarandeerd een nieuw level wil geven moet je misschien een monteur laten komen.

Als de machine weg gaat als je de investering van een reparatie door een monteur te groot vind dan kun je makkelijk zelf aan de slag. Het kan zijn dat het niet lukt en zelfs dat je de machine verder stuk maakt. Maar hoe erg is dat als het alternatief de afval hoop is. En als je een beetje handig bent is er een goede kans dat je het kan repareren en het apparaat weer een paar extra jaren geeft. In elk geval heb je het geprobeerd en leer je een hoop van het proces.
 
Beste Dutchsea en Lampje45,

Bedankt voor jullie uitgebreide reacties en alternatieven.
Ik moet me eerst even bezinnen op wat ik nu ga doen: ik kan op zich best wat zelf, maar moet even kijken hoe makkelijk/moeilijk het wordt.
Daartegenover: heb nog even nagekeken hij is mei 2011 aangeschaft, tegelijk met een LG als 2e (we hebben een groot gezin). Om voor 2 wasmachines te kiezen is echt een topkeuze geweest, anders was 1 al snel overbelast, het scheelt veel tijd voor mn vrouw en als er 1 stuk is zitten we niet gelijk omhanden (en ik in de stress om het weer werkend te krijgen :)
@Dutchsea: goed gezien dat je weet dat ik deze al 13 jaar heb.
Ben nu met andere thuisklussen bezig (gisteren deed ook de grasmaaier het niet meer, gelukkig met alles loshalen deed ie het opeens weer wel) nu met mn auto en nog werk voor mn werkgever etc.
Ik laat nog wel weten wat ik verder doe.

Fijn weekend.
 
@Dutchsea: goed gezien dat je weet dat ik deze al 13 jaar heb.
Daarom is het zo belangrijk dat men bij het stellen van vragen een foto van het typeplaatje plaatst.
En niet de gegevens opschrijft, dat geeft vaak aanleiding tot fouten.

En juist deze gegevens zijn zo belangrijk om tot goede adviezen te komen, en daar hoort ook de kennis van de ouderdom bij.
Daarbij is het ook belangrijk dat we exact weten welk type machine het is, met welke onderdelen en de modificatiestandaard.

En ja, we weten die codering, wanneer de machines gefabriceerd zijn. Dat is geen raketwetenschap.
De vraag die bij mij dan ook rijst: "Is het dan ook niet beter om te gaan denken aan een nieuwe machine die veel energiezuiniger is?"
De prijzen zijn veel lager als 10 jaar terug.
 
Beste Lampje45,

Ik lees net je reactie. Nou daar dachten we idd ook aan. Maar: die met nieuwe technieken (LG) wast met weinig water, waardoor was niet altijd schoon wordt. Daarom op marktplaats gekeken, en heb net vandaag een Bosch Logixx 8 opgehaald voor minder dan een set lagers. Had nog praatje met de verkoper die had een nieuwe Siemens maar was er niet helemaal tevreden mee, had volgens hem ook te maken met water/energiebesparende technieken die niet altijd goed zijn voor het wasresultaat.

Hopelijk doet de Bosch het nog een aantal jaar en anders is het wel super zo'n klusidee met ervaren monteurs :)
 
Ik heb een nieuwe AEG en ben spinnend tevreden.
Je moet de nieuwe machines wel anders gebruiken en wat meer "verwennen" en minder "mishandelen"
Na een wasbeurt, de zaak uitdrogen.
Deur en zeepbak open laten staan.
En af en toe een kookwas, om de dan toch nog tussendoor geslipte wasluis alsnog te elimineren.

En voordat ik het vergeet, eens goed kijken, hoeveel wasmiddel je echt nodig hebt.
Want minder water is ook minder wasmiddel.
En ook dat kan vaak fors naar beneden worden bijgesteld in de routine.
 
En dat had ik nog even vergeten, als je een wasdroger gebruikt, GEEN wasverzachter.
Vul het bakje met schoonmaakazijn en je zult zien, dat heeft alleen maar voordelen.
Was ruikt fris
Geen luchtjes
Was luis vindt azijn niet lekker
Afvoeren worden schoner en zetten niet meer aan
Kleuren blijven beter
Goedkoper
En niet het onbelangrijkste, je wasdroger is er helemaal blij mee, want hij kan helemaal niet tegen wasverzachter en wordt er ziek van.
Dus minder reparatiekosten.
 

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
13
Weergaven
8K
Witgoed en Bruingoed
BertPleizier
Reacties
0
Weergaven
5K
Witgoed en Bruingoed
BertPleizier
Reacties
8
Weergaven
188
Witgoed en Bruingoed
Hedieke
Reacties
7
Weergaven
308
Witgoed en Bruingoed
Lampje45
Reacties
6
Weergaven
330
Witgoed en Bruingoed
Lampje45

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu