Schok - Wanneer is zoiets dodelijk?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik zette altijd de stroom eraf als ik een lamp ophing maar nu ff niet want ik moest boren.
Ik raakte een draadje wat uit de muur kwam aan en kreeg een schok.
Schrik :oops:

Ik kreeg eerder eens een schok en had een lichte hersenschuddig doordat ik met een natte doek een kapotte elektradraad (verlichting) aanraakte. Die is daarna direct gerepareerd.......

Wanneer is zoiets dodelijk? Moeten twee draden elkaar en mij dan raken?
Eng hoor
Ik hoorde namelijk dat er iemand was overleden omdat ze niet wist dat de halfkapotte wasmachine op een bepaalde manier aangezet moest worden. De vroedvrouw wist dit niet. Is er dan een kortsluiting geweest?

Soms kun je gewoon even niet spanningsloos werken, maar ik wil wel wat langer mee.
 
Gewoon een verlengsnoer in de wcd van een andere groep b.v. de wasmachine en de groepen waar u aan het werk bent uitschakelen.

Uw andere vraag is meer iets voor de elektramensen.
 
Ja, ik zet altijd de aardlekschakelaar uit, ken de groepen niet.......
Maar inderdaad is een goede tip.
Gelukkig hangt de lamp nu.
Die stopcontacten laat ik maar even. :?

Volgens mij is het echt link als je onderdeel bent van de stroom aan en afvoer zie ik zo op het net.
Eng hoor.
 
Als er bijv. een stroom loopt van de ene naar de andere hand komt het door de hartstreek en is de kans groot dat het dodelijk is. (maar ook van hand naar voet of andere situaties).

Kijk zeer goed uit!
 
Als je iets moet veranderen aan elektriciteit, kun je maar beter de spanning eraf halen, dat blijkt hier maar weer.

Het excuus: "Ik moest nog boren" is een erg zwak excuus, wel goed voor je eigen gevoel, maar niet echt steekhoudend. Want je kunt toch in het algemeen heel goed bepalen om welke groep het gaat door ze een voor een uit te zetten en de spanning te controleren. En vervolgens die groep uit te zetten, en de boormachine vanuit een andere groep te voeden, eventueel via een verlengsnoer!

Het grootste risico om dood te gaan loop je, wanneer de stroomroute door je lichaam via je hart kan gaan. Dus de nul (of aarde!) aan je ene hand, en je andere aan de fase. Of je hand aan de fase en de voeten op een natte bodem (aarde).

Wanneer de stroom alleen door je hand heen gaat, bijv. van de ene vinger naar de andere, is dat wel een heel vervelende ervaring, maar beduidend minder kans op dodelijke afloop. Alleen ook wel gevaarlijk, omdat door de reactie andere dingen fout kunnen gaan, bijv. van een ladder of trap af vallen.

Wanneer je exact wel en niet van een stroomschok dood gaat, is niet te zeggen, want dat is van teveel factoren afhankelijk. Officieel is vastgesteld, dat een mens heel even een stroom van maximaal 30 mA veilig kan verdragen. Daarom zijn aardlekschakelaars verplicht op die waarde.

Maar het beste is om het risico van een schok zo veel mogelijk te vermijden door spanningsloos te werken!
 
Dank allen voor de beantwoording

Brrr eng hoor ik word er achteraf nog eng van.
Maar ik leef nog.

Duidelijk dat dit stom was.

Die 30 mA daar zit elektra in huis boven, totdat de aardlekschakelaar in werking treedt doordat er iets is in de installatie toch?
 
Anouk schreef:
Soms kun je gewoon even niet spanningsloos werken, maar ik wil wel wat langer mee
Dit is dus absolute onzin!
Ik zie geen enkele reden waarom niet. Zelfs monteurs mogen niet onder spanning werken, alleen in bepaalde gevallen en dan zijn ze nog meestal hiervoor opgeleid.

Tegenwoordig zijn nieuw huisinstallaties beveilgd met een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom van 30mA (=30/1000 Ampère). Dat houdt dus in dat als er een verschil in de stroom tussen de aanvoer en retour van maximaal 30mA is, deze de aardlekschakelaar afschakelt. Nu is 10-40mA een 'cannot let go'-grens, dus je kan niet meer loslaten door spierverkramping. (houdt dus wel in dat je echt moet vastpakken, niet aanraken)

40-80mA Geeft een sterke samentrekking van de spieren, stijging bloeddruk en een onregelmatige hartslag (kans op hartfibrillatie <50%)

>80mA Problemen met ademhaling en kans op hartfibrillatie >50%, verbrandingsverschijnselen.

Nu is het effect wel sterk afhankelijk van de tijdsduur, daarom moet een aardlekschakelaar ook binnen 200msec (0,2sec) afschakelen. Test deze ook regelmatig door de testknop in te drukken, dit voorkomt het plakken van de contacten. De uitschakeltijd zal een installateur moeten meten, die heeft daar de benodigde apparatuur voor.

Overigens zijn de verwondingen als het gevolg van een elektrische schok vaak pas later merkbaar door inwendig letsel (dan hebben we het wel over de ernstigere gevallen).
Verwondingen worden ook veroorzaakt door de schrikreactie, je staat bijvoorbeeld op een trapje waar je vervolgens van afdondert.

Ik wil je natuurlijk niet bang maken, maar je ziet wel dat er echt geen grote stromen nodig zijn om ongelukken te veroorzaken. Het blijft dus altijd noodzaak om de spanning eraf te halen als men hier aan werkt of in de nabijheid hiervan werkt. Altijd controleren of de spanning er ook werkelijk vanaf is. Meten doe je met een duspol of andere tweepolige spanningstester, nooit met een "spanningszoeker".

Het wordt een beetje lang verhaal zo, dus als je nog vragen hebt, dan horen we het wel weer.
 
Anouk schreef:
Die 30 mA daar zit elektra in huis boven, totdat de aardlekschakelaar in werking treedt doordat er iets is in de installatie toch?
Nee, die 30 mA is er vooral voor om te zorgen dat je niet dood gaat aan een schok, indien er spanning op de buitenkant van een apparaat komt te staan, en via jouw lichaam naar aarde vloeit. Je voelt dan overigens wel degelijk een schok.

Dat die aardlekschakelaar er ook uit gaat indien een apparaat door een defect een lekstroom naar aarde heeft, is een bijkomend gegeven, maar niet de belangrijkste bedoeling ervan!

Indien je echter aan elektra gaat werken, met de spanning er nog op, en je enen hand raakt de ene draad (nul) en je andere hand de andere (fase) krijg je een schok van een veel hogere stroom en gaat de aarlekschakelaar er niet uit! Nu is die kans dat dat zo gebeurt niet zó groot, maar toch: gewoon de spanning eraf!

Dan kan er niets gebeuren.
 
Natuurlijk de spanning er af, en meten of deze er ook daadwerkelijk af is evt. met een schemerlampje oid.
Desondanks zal ik een draad de 1e keer nooit direct met de hand aanraken, maar altijd eerst met een topje van een vinger of met de rug van de hand.

Oké als er toch nog spanning op staat dan geeft dat de eerst keer het gevoel alsof iemand je hand er af wil trekken (later herken je dat beter als een trekkend gevoel), maar er kan je op deze manier nooit wat overkomen want stel dat je hand zich zou verkrampen dan zul je nooit vast aan de draad komen te zitten omdat deze nu eenmaal de ander kant op dicht gaat.
De meeste schade die dan nog ontstaat wordt veroorzaakt door de schrik maar niet door de spanning.

De inwendige schade die ontstaat is meestal die aan het hart, je hart klopt normaal zo'n 60 tot 150 keer per minuut, maar als je langdurig de 230V vast pakt dan zal deze proberen om 50 keer per seconde te slaan wat natuurlijk niet zal lukken en waardoor hij nog een beetje ongecontroleerd zal gaan trillen/kloppen.

Als er dan niet snel iemand bij is om het weer met een normaal ritme te laten kloppen dan overleef je het niet.
Verder geldt hoe beter de geleiding (dus metaal in de buurt, water op de vloer ed.) hoe groter het gevaar.
Pak er aan met goede droge rubberschoenen aan en raak niets anders aan dan het tintelt nog een beetje. (niet zelf in de praktijk proberen dat heb ik al wel gedaan :oops: )

suc6

Gerrit Bakker
 
Nog iets waar mensen in de praktijk rekening mee zouden moeten houden: een soort van na-ijl effect van de electrische schok. Door een zgn RBB (RechterBundeltakBlokkade) kan het ventrikel (-kamer) enige tijd na loslaten nog gaan fibrileren.

Dat betekent dat wanneer een collega echt een flinke optater heeft gehad, en met een kopje koffie van bij zit te komen, het fibrileren alsnog kan optreden met mogelijke hartstilstand als uiteindelijk gevolg.

Daarom een advies uit mijn E-wereldperiode: houd zo'n collega goed in de gaten en zorg dat een EHBO-er met reanimatiebevoegdheid in de buurt is of komt.
 
Dank voor alle zinvolle reacties.

Een hersenschudding kan ook optreden door een stroomschok is mij na de eerste keer verteld na een schok door de huisarts, toen flink hoofdpijn gehad, kennelijk is de stroom toen naar boven en niet naar het Hart gegaan, dus geen roulatie, met één hand geraakt, gelukkig maar want een ongeluk zit echt in een klein hoekje als je met een vochtige doek over kapotte apparatuur gaat.
:oops:

Die pijn in de hand door de spierverkramping/spanning, die gaat toch wel weg, kan geen blijvend iets veroorzaken?

Ik houd het bij deze twee keer neem ik mij stellig voor :?
 
Soms loop je het snel op, eigenlijk zonder dat je het van te voren weet.

Ik heb ooit een emmer stuc staan mixen met een vochtige boormachine in een huis zonder aardlek.

Toen ik tijdens het mixen de kraan opendraaide was er toch een behoorlijke tinteling te voelen.

Had er een aardlekschakelaar gezeten dan was die er uitgeklapt, nu echter niet.

Inmiddels is de installatie weer nen1010 conform.
 
Nog een Na ijl effect van een oplawaai: Nierblokkade.

Door de spierverkrampning loop je een lichte beschadiging op in de spieren waar de stroom is door gegaan.
Deze spieren gaan in reactie hierop alle afvalstoffen die normaal rustig in het bloed komen, ineens dumpen.
Hierdoor raken de nieren overbelast en vallen uit.
Gevolg is dat dan je eigen lichaaam zich vergiftigt.

Spanning kan altijd uit.
Het vreemde is wel dat als ik de spanning van een beademings apparaat, waaraan een patient ligt, uit moet hebben er nooit een probleem is.
Meestal is dit binnen 10 minuten geregeld.
Maar als je op een administratie afdeling zit ben je zo een dag verder, de stroom mag nooit uit.
De vraag wat er gebeurt bij een stroomstoring wordt vaak beantwoord met: dan gaat alles uit.
Als daar dus geen voorzieningen voor zijn is het dus niet zo belangrijk als ze zelf willen doen geloven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan