Scheuren in voeg wand badkamer

Hallo,

In 2022 is na een lekkage in de badkamer een deel opnieuw getegeld en gevoegd.
We hebben een soort douchenis met een uitstekende muur en in de muur zit een inbouwkraan en ook daar was de lekkage.
De lekkage was in de badkamer niet te zien maar wel in de meterkast eronder.

Nu zien we ineens in de badkamer een lange scheur in de staande voeg.
Lastig op afstand te zeggen maar zou dit kunnen doordat het 'werkt' ?
Er zit een aluminium sierrand langs de voeg en wellicht werkt dit ?
Of zou mn lekkage terug zijn ?
Helaas is de bouwer die dit heeft gemaakt failliet dus ik kan even niemand benaderen voor garantie oid.

2024-09-06 12.48.40 (Medium).jpg


Dit is de uitstekende wand met de kraan en hier is de scheur al zichtbaar.
De muur is opgebouwd uit gipsblokken.


2024-09-06 12.48.28 (Medium).jpg


Close up van de scheur.

Nogmaals, ik weet dat op afstand een diagnose stellen lastig is maar ik ben op basis van jullie ervaring benieuwd of dit normale werking kan zijn of een indicatie van vocht in de muur.
 
Dat kan zijn vanwege vocht maar dat lijkt mij hier niet het geval.

Het zal eerder zijn dat die voorzetwand gemaakt is van hout en dat gaat natuurlijk ontzettend werken in zo'n vochtige ruimte.

Daarom is het altijd verstandiger om zo'n voorzetwand te maken van ytong blokken of iets vergelijkbaars.

De oplossing is om het uit te krabben en opnieuw te voegen. Meestal is het daarna niet meer nodig. Het kan in een uitzonderlijk geval nog 1 keer scheuren als degene die de voorzetwand heeft geplaatst het niet haaks heeft gemaakt of op spanning heeft gezet. En ook belangrijk is de wand verankeren aan de wand.

Ik zie wel een hoop onkunde van de tegelzetter zoals die tegel rondom de nis die niet uit 1 stuk is. Maar dat is een ander verhaal...

Sowieso de komende tijd goed het plafond in de gaten houden. Mocht het weer nat worden op de oude plekken dan is de lekkage terug.
 
Die strip zit vast met tegellijm.

Als dat 2 jaar heeft vastgezeten dan gaat dat niet opeens werken met een constante temperatuur.

Er is hier iets anders aan de hand.

Je gaat nou toch niet zeggen dat die strip van 2 millimeter aluminium die tegellijm met tegel heeft weggeduwd en daar 2 jaar over heeft gedaan?
 
Nee dat zal zeker niet de oorzaak zijn, maar je kunt niet stellen dat een metalen strip "na 2 jaar" niet meer werkt. Als je bedoelt "metaal werkt altijd, en kan daarom niet ineens na 2 jaar de oorzaak zijn" ben ik het helemaal met je eens.

Ik denk dat het muurtje niet goed is bevestigd (later aangebracht). Dan is een paar keer er tegen aan leunen al genoeg om beweging mogelijk te maken. Daardoor gaat er ergens een voeg openstaan, en komt er water in. En dat is het begin van het einde, want inwendig kan dit niet drogen en zullen lijmlagen loslaten van gasbeton etc.
 
  • Like
Waarderingen: Rogeeke1
Metaal werkt ook altijd maar de temperatuur is te constant in een badkamer/ woning om ook maar enige invloed te hebben op aluminium profielen.

Want anders zou iedereen gescheurde voegen hebben in huis. Als dat zo is dan zouden we niet eens werken met producten die schade toebrengen.

En ik denk ook dat het muurtje niet verankert is. Ik dacht eerst een houten voorzetwand maar het blijkt een gipsblokkenwand te zijn.

Dus vanuit dat perspectief misschien geen muurankers en dan zoals jij aangeeft er 2 jaar lang tegenaan leunen.

Maar het zou ook kunnen dat de lekkage terug is, alhoewel minimaal, en dat de gipsblokken verzadigt raken met water en zo uitzetten en/ of druk naar buiten oefenen.

Ik vind het wel zuur voor OP. Heeft blijkbaar niet de beste aannemer gehad en zit nu met een hoop stress....

Dan ga ik hier toch maar voorzichtig OP adviseren om onder die inbouwkraan te kijken...
 
Hallo,
Veel reacties hier, dank daarvoor.

Die muur staat er nu denk ik zeven jaar. Twee jaar geleden heb ik de tegels onder de kraan verwijderd. Het lek is gemaakt (koppeling was niet goed gesoldeerd) en er is opnieuw getegeld. De strip is echter wel blijven zitten.
De muur is van gipsblokken maar er zit best wat purschuim in de muur, met name om de leidingen en het nisje zit veel pur.

Ik probeer nu om een vochtmeting uit te laten voeren. En dan afwachten. Hopelijk is alles droog en is het een kwestie van opnieuw voegen. De vorige keer was het een nare schade met brand in de meterkast en een gietvloer die eraf moest en opnieuw gegoten moest worden. Dan wordt je toch wat huiverig als je dit ziet. En als dan ook nog de bouwer failliet is......
 

Gerelateerde klussen

Reacties
7
Weergaven
1K
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout
Reacties
0
Weergaven
637
Binnenmuren, wanden en plafonds
S_B_83
Reacties
4
Weergaven
4K
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout
Reacties
2
Weergaven
2K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Schaijik

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu