Rolluik voor ventilatierooster raam

Hoi allemaal,

wij willen graag een rolluik plaatsen voor ons slaapkamerraam. Nu zitten we met het volgende.. ons raam zit al bijna tegen de dakgoot aan waardoor het niet boven het kozijn gemonteerd kan worden (zie foto). Bij een rolluik zal waarschijnlijk de kast een stukje voor het raam komen maar ook over het ventilatierooster heen hangen. Kan je dan nog wel verse lucht toevoer krijgen zonder dat je altijd het raam open moet zetten? Hebben jullie hier ervaring mee of tips voor? Betreft het grote raam op de eerste verdieping.
7FCF8251-8B96-4397-9ECF-1305FFBB8A6E.jpeg
 
Hallo
Ik heb rolluiken die op een ventilatiestand gezet kunnen werden, de lamellen schuiven dan iets open en komen er ventilatie gaten te voorschijn, je moet ze dan vanuit "dicht" iets lichten.
Zo hebben mijn luchtroosters vrije doorgang.
 
Rolluiken kunnen meestal inderdaad wel ventileren, probleem is eerder dat de kast van het rolluik over de ventilatieopening valt. Een kozijn is vaak maar 7 cm, en de kast van een screen is meestal rond de 11 cm en van een rolluik 15 cm of meer, afhankelijk van hoe groot het raam is. Let er ook op dat de kast niet tegen het kozijn kan als er een onderdeel van het ventilatierooster iets verder naar voren steekt. Lijkt er wel op dat de ventilatie-opening op je foto naar beneden gericht is aan de buitenkant, wellicht dat je dan toch nog kunt ventileren. Gewoon even met een balkje ter grootte van de kast uitproberen.
 
  • Like
Waarderingen: Kliip
Echt klein wordt het nooit bij een rolluik, 15-16 cm is bij een niet al te groot raam het minimale, dat is ruim 2 keer het kozijn. Stukje van rolluik steekt dan vaak ook nog iets verder uit aan de onderzijde. Anders eventueel voor een verduisterend screen kiezen, dan kan het tot ongeveer 8 cm.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Kliip
Het hangt denk ik volledig af van de vraag waarom je graag een rolluik wilt.
Is dat voor geluid dan helpt het niet/nauwelijks dat je het rolluik op de ventilatiestand zet.
Is het voor isolatie dan werkt de ventilatiestand ook een stuk minder
Is het voor licht dan valt door de spleetjes ook nog aardig wat licht.
Dus eigenlijk werkt een rolluik alleen maar optimaal als je hem ook echt geheel dicht gaat doen.

Is het alleen voor het licht dan zijn er ook verduisterende gordijnen/rolgordijnen te koop, die bevestig je aan de binnenkant en dan hem je nergens last van.
Bijkomend voordeel is dat ze ook nog wat isolerend zijn.
ze zijn er ook voor aan de buitenkant en een veel gebruikte is dan een ritsscreen.
deze kan tot 50% zonlicht tegenhouden, blijft ventileren, is insectenwerend, klappert niet bij wind en langs de zijkanten komt geen zonlicht.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Edwinnn
Bedankt voor jullie reacties! We willen graag een rolluik om de kamer goed donker te maken ‘s nachts en in de ochtend. Overdag toch het liefste open. En dan gaat het ons er voornamelijk om dat we in de winter nog wel ventilatie willen als de kast eroverheen zit en we niet het raam open moeten zetten om nog frisse lucht binnen te krijgen.
 
Voor verduistering zijn er in deze situatie betere oplossingen denkbaar dan een grote rolluikkast, zowel buiten (bijvoorbeeld een screen) als ook binnen met verduisterende oplossingen.

Als ik heel eerlijk ben ziet alles er aan de buitenkant niet (mooi) uit in deze situatie. Daarom zou ik de oplossing binnen zoeken.

Hier hangen goed gevoerde gordijnen en die laten echt geen licht door. Let er op dat je ze niet te krap koopt, want dan trek je het einde weer mee open als je ze dicht doet.
 
  • Like
Waarderingen: Kliip
Ik zou de oplossing dan ook zoeken in geheel verduisterende rolgordijnen binnen. Soms hebben ze aan de buitenkant een aluminiumachtige laag die enigszins isolerend is bij felle zon / warmte. Ze zijn niet goedkoop, maar dat is een screen of rolluik buiten ook niet. En het is mooier en de installatie een stuk eenvoudiger (je hoeft geen gat naar buiten te hebben voor de bediening). Ook hier letten op de maat van de kast en de bevestiging, je raam moet wel nog in de kiepstand kunnen....
 
  • Like
Waarderingen: Kliip

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu