Regengoot achtergevel

Status
Niet open voor verdere reacties.
8792_hwa_1.jpg


Ik wil aan de achterkant van mijn aanbouw over bijna de volle breedte ( 4 meter) een regengoot plaatsen, met van die rvs roosters erop.
Hierop wil ik aan beide uiteinde mijn hemelwaterafvoerbuizen (rond 80) aansluiten, en in het midden van de goot een aansluiting voor op mijn riool 110mm (deze loopt onder de vloer in het midden van de aanbouw naar buiten, bestaan deze goten met zij-uitloop ? Ik zie ze wel met een aansluiting op de kopse kant, dus waar de hemelwater opkomt.
Zie bovenstaande tekening
 
Ik heb net afgelopen zomer zo'n goot langs ons terras gelegd, bijna 5 meter breed. Meestal zijn ze gemaakt van zogenaamd polyesterbeton, met een afneembaar gegalvaniseerd (in plaats van RVS) rooster erop.

Standaard zit de uitloop aan de kopse kant. Wil je die niet gebruiken, dan plak je daar (met bijv. Tixophaltekit) een dekseltje op. In elke bak is vaak al wel een uitsparing (aan weerszijden) voorgestanst om een zij-afwatering mogelijk te maken.

Het viel me ondanks dat niet mee om dat gat erin te krijgen, dat spul is echt kneiterhard. Ik heb een freesje op de dremel gezet en het gat er op die manier ingefreesd. Volgens mij heb ik op een gegeven moment ook de decoupeerzaag nog even ter hand genomen.

Het systeem bevalt trouwens erg goed: geen plasje blijft er nog op mijn terras staan, hoe hard het ook regent.
 
BeeTeeWee schreef:
In elke bak is vaak al wel een uitsparing (aan weerszijden) voorgestanst om een zij-afwatering mogelijk te maken.
Je bedoelt een onder-afwatering....?

Voordeel van zo'n diepe goot (afbeelding Henk) is dat daar een emmer inzit wat het zand opvangt. Door de emmer eruit te halen en te legen heb je geen zand in de leiding.

Bij een onderafvoer in de goot zelf kun je er voor kiezen om deze een centimeter boven de gootbodem uit te laten kijken. Daardoor blijft zand en blad in de goot staan voordat het de leiding ingaat. Nadeel is dat je dan ook altijd water in de goot hebt staan. Tis maar wat je wilt.
 
Nee, ik bedoel echt geen onderafwatering, al heb je die misschien ook wel. Ik bedoel echt een gat aan de zijkant, in het langste deel van de bak dus. Daarop plak je een aansluitstuk naar 110mm, die met verloopringen ook naar kleinere diameters kan worden teruggebracht. Je hebt voor de bestrating boven het aansluitpunt dan niet veel ruimte over, ik had geluk dat ik natuursteen van 3 cm dik eroverheen kon leggen, maar met klinkers zou ik al een probleempje hebben gehad. Dat kun je overigens oplossen door zo'n zandput te gebruiken, dan zit de uitmonding al weer een heel stuk lager.
 
Nu ik het nog eens lees, is de TS van plan om die goot langs zijn aanbouw te maken. Dat zou betekenen dat ook het afschot dan richting het huis komt te liggen. Dat lijkt me niet zo'n goed plan.

Zelf heb ik het afschot van het huis AF liggen. Vijf meter verderop wordt het water in de goot opgevangen en gaat dan onder het terras (in een 110mm pijp) weer terug richting de HWA aan de gevel van het huis.
 
@TS zegd al

Dennetje




Geregistreerd op
24-7-2006
Berichten: 51

Geplaatst: 29 November 2009, 16:30 Onderwerp:

--------------------------------------------------------------------------------

Ok top dan ga ik daar is naar zoeken bedankt !

dus hij heeft genoeg info!!
 
En wat nu als hij verder leest en misschien een antwoord daar tegenkomt wat hem toch beter ligt? Wat misschien toch beter aansluit bij hetgeen hij wilt?

Ik zie niet in waarom de reacties zinloos zijn, zoals jij probeert aan te geven. Het zijn goede aanvullingen. Een volgend persoon die de zoekfunctie gebruikt en het onderwerp ziet kan die info weer gebruiken, scheelt weer een nieuw topic.

De enige reactie die dit topic vervuilt is de jouwe (en nu mijne ook, als reactie op jouwe).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via