Radiators: correcte aansluiting maximale warmte.

Status
Niet open voor verdere reacties.
A

Anonymous

Gast
Hallo.

Heb onlangs 3 radiators (CV) laten bijplaatsen door een specialist. Deze hebben een aansluiting bovenaan (met thermostatische kraan), en een aansluiting onderaan.

Twee kleinere radiators werden aan 1 zijde aangesloten, een grotere radiator werd diagonaal aangesloten. Bij het eerste gebruik stelde ik vast dat de aanvoer (bij alle 3) onderaan werd aangesloten (laagste aansluitingspunt) en de afvoer bovenaan. Is dit normaal? Als ik mij niet vergis zit de aanvoer doorgaans bovenaan en de retour onderaan. Ik informeerde bij de installateur die mij zei dat "dit eigenlijk geen verschil maakt". Wie kan mij meer uitleg geven daaromtrent.
Is er energieverlies bij omgekeerd aansluiten? 'k Moet toegeven dat de radiators wél goed opwarmen, maar 'k vroeg me alleen af of de warmte-afgifte niet optimaler zou zijn als de aanvoer bovenaan zit.
 
Erik,

Dat klopt niet zoals het is aangesloten.Tja als je geluk hebt zal het wel werken tot dat je radiatoren niet goed meer warm worden(alleen onderzijde).Dit gebeurd toch vroeg of laat.De installateur moet dit kosteloos veranderen.
 
erik laat ze maar opnieuw aansluiten , dat ze het doen is een wonder dat grote radiators diagonaal aan gesloten worden gebeurt meer omdat dan het water de hele radiator door moet maar doorgaans zit er bovenin een kanaal/pijp met gaatjes die het water goed verdelen over de hele radiator een verkeerd aangesloten radiator kan niet optimaal werken en krijg je er niet alle rendament eruit
 
Hallo Erik, Peter en Marcel hebben gelijk.

Zoals het is aangesloten - aanvoer onder en retour boven - is niet aan te bevelen. Het warme water zal direct van onder de radiator naar boven gaan. Warm water wil stijgen omdat het lichter is dan koud water. En zoals het aangesloten is, kan het ook direct stijgen en via de retour weer verder lopen. Dus zal de radiator aan de kant van de aansluiting warm worden en de andere kant wordt niet goed warm. Ik zou het maar laten veranderen als je een betere rendement wil, en wie wil dat niet.
 
vandaag ben ik er achter gekomen dat mijn hele systeem op deze manier is aangesloten (nadat er een nieuwe ketel is geplaatst.) en dat mijn vloerverwarming niet functioneerd. kan het bijkomend probleem van luid ratelende thermostaatkranen hier ook door veroorzaakt worden?
 
wim schreef:
vandaag ben ik er achter gekomen dat mijn hele systeem op deze manier is aangesloten (nadat er een nieuwe ketel is geplaatst.) en dat mijn vloerverwarming niet functioneerd. kan het bijkomend probleem van luid ratelende thermostaatkranen hier ook door veroorzaakt worden?

wim je aanvoer/retour van de ketel zijn met elkaar verwisseld,ratelende thermostaat kranen zijn gevolg ervan,laten veranderen!!
 
wordt een thermostatische kraan onherstelbaar beschadigd door dit ratelen? maw moet ik bij de installateur aandringen op een nieuwe kraan. (die verslijt mi toch sneller door deze foute montage)
 
Mijn installateur heeft de aanvoer- en retourleidingen thans correct aangekoppeld. Gevolg: de radiators worden lekker warm. Probleem opgelost.

:lol: :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan