Polyester repareren van kajak

Hallo forum, ik heb een oude kajak gekocht die ik een beetje wil opknappen. De boot heeft gaatjes om koord doorheen te leiden, maar op twee plaatsen is het polyester daar afgebroken. Het zijn dubbele ogen, voor 2 touwen tegelijk. De derde foto toont hoe het hoort te zijn. Zou dit te repareren zijn? Hoe pak je dat aan?

(Het koord is overigens noodzakelijk om de boot vanuit het water weer overeind te kunnen trekken wanneer je bent omgeslagen)

IMG_1414.jpeg


IMG_1415.jpeg


IMG_1416.jpeg
 
Iets van wapening erin maken?

Ooit eens zoiets gedaan door een paar kleine gaatjes te boren en daar paperclips in vast te zetten.
Daar is vast iets beter voor, het gaat om het idee.
 
Ik denk niet dat epoxyklei sterk genoeg gaat zijn, ook niet met glasvezels erin. Ook dit "constructief" te repareren zal je een groter stuk moeten verwijderen om de reparatie over een groot oppervlak vast te kunnen zetten. Al valt het wel te proberen natuurlijk.

Je kan ook ernaast een nieuw oog maken, of hier een oogbout doorheen vastzetten. De meeste kayaks hebben geen touw om hem overeind te krijgen, dus voor dat doel lijkt het me niet heel erg nodig.
 
De meeste kayaks hebben geen touw om hem overeind te krijgen, dus voor dat doel lijkt het me niet heel erg nodig.
Voor zeekajaks is het wel een vereiste, dit is een zeekajak, en ik zal er ook de zee mee opgaan. Daarnaast is het handig om een netje van elastiek voor de cockpit aan te kunnen brengen, voor bagage.

Het oog is een aardig idee, maar het mag niet uitsteken. In de praktijk rol je zo'n kajak nog wel eens om, en dan zou er toch een aardige een kracht op het oog kunnen komen en indirect op het polyester. Los daarvan vind ik het ook wel leuk als de boot er origineel uitziet.

Ik vond gisteren iemand die heel toevallig exact hetzelfde probleem heeft opgelost met exact dezelfde kajak

Maar ik denk niet dat ik zo'n nette 'brug' van stukjes mat kan maken als hij. En boren lijkt me lastig, er is geen ruimte om recht dat gat te boren door de brug. Ik zou de gaten liever direct uitsparen.

Maar ik kan wel het idee gebruiken om over de brug, die ik dan wel van klei maak, weer een laag epoxy met glasvezel aan te brengen die zich uitstrekt tot over de hele ellipsvorm. Zou wapening dan nog nodig zijn?
 
Die link, alleen dan een mal maken voor de gaten die te verwijderen is?

Bijvoorbeeld van kaarsvet? (geen idee of dat in dit geval een optie is)
De kajak zal ook in een mal gemaakt zijn, dus er moet iets zijn waar het niet aan hecht.
 
Geen echte mal maar alleen een "mal" voor het gat.
Eerder een soort gebogen stokje om omheen te werken, dan hoeft er niet geboord te worden.

Maar die gebogen stok kan er niet recht uitgetrokken worden.
Iets van karton met plastic eromheen en die lossingswas?

Het hoeft ook niet in één keer.
Dus eerst een groter gat, waar dan nog een 2e laag in kan?
 
Vraag eens na bij een schadeherstelbedrijf voor campers en caravans. Die repareren dagelijks met polyester. Ze zullen je vast wat professionele materialen en tips willen geven voor deze kleine reparaties.
 
ik zou twee stukjes glasvezel of carbon buis gebruiken als basis en deze in de eerste instantie
met epoxy verlijmen.
daarna met vezels en matjes een sterk geheel er van maken
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Carbonvezel buis.
Dacht dat dat wel duur zou zijn maar voor 5 tot 15,- euro, afhankelijk van de diameter heb je een stuk van 1 meter. Hoef je niks te boren.
 
Zou het een optie zijn om gewoon dat hele stuk epoxy weg te slijpen en alles mooi glad te maken?
In de ontstane opening lijm/schroef je dan een op maat gemaakt stuk metaal die je in de vorm van de opening hebt geklopt en waar je dus ook fatsoenlijk sterke ogen aan kunt bevestigen die niet zomaar afbreken.
Het zal even wat werk zijn maar ben je een beetje handig met RVS en kun je lassen dan zal het eindresultaat vrijwel zeker beter en sterker zijn dan alleen gebruik van glasvezel en epoxylijm.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
619
Hobby, meubelmaken en bouwtekeningen
Hebeentuin
Reacties
6
Weergaven
2K
Reacties
7
Weergaven
1K
Hobby, meubelmaken en bouwtekeningen
De loodgieter
Reacties
3
Weergaven
1K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu