Plantenbakken in de tuin stucen met cement

Beste mensen, ik heb plantenbakken in de tuin gemaakt van betonstenen en die wil ik gaan stucen met cementmortel. Daar heb ik een paar vragen over, hopelijk kunnen jullie me helpen.

De bakken staan op betonbandjes en zijn gelijmd. Ze zijn van onderen open. Ik wil de bakken aan de binnenkant behandelen met Hydrablock zodat er geen vocht van binnen naar buiten kan. Na het stucen wil ik de buitenkant behandelen met Hydrastop, zodat er geen vocht van buiten het stucwerk in kan.

Nu heb ik de volgende vragen:
  1. In de eerste plaats vraag ik me af of cementstuc vorstbestendig en waterdicht is als het droog is? Ik ben van plan om de Sakrete 4-in-1 stuc van Hornbach te gebruiken. Die is geschikt voor buitengebruik, maar ik weet niet zeker of dat ook betekent dat die er niet af kan vriezen.

  2. Ik heb gehoord dat ik het beste eerst kan ‘vertinnen’. Het is me ongeveer duidelijk wat dat is, maar ik vraag me nog het volgende af:
    • A. Is vertinnen bedoeld om het waterdicht te maken of voor een betere hechting (of allebei)?
    • B. Moet je nat-in-nat vertinnen, of kun je ook eerst de eerste laag helemaal laten drogen en dan de volgende laag stucen?
    • C. Waarom zou je nat-in-nat werken?

  3. Zijn betonstenen van zichzelf ruw genoeg om overheen te stucen, of moet ik ze op een bepaalde manier voorbehandelen (bovenop de primer tegen zuiging)?

  4. Ik wil geen hoeklijsten gebruiken, want ik wil dat het er een beetje slordig uitziet (Ibiza gevoel). Kan ik dan direct over hoek van de betonsteen stucen, of moet ik daar eerst stucband overheen doen?

  5. Misschien wil ik de randjes van de betonstenen zelfs nog iets ronder maken door ze af te slijpen/af te zagen/rond te schuren. Wat kan ik daar het beste voor gereedschap voor gebruiken?
Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
1
Weergaven
18K
Buiten en tuin
BertPleizier
Reacties
4
Weergaven
313
Buiten en tuin
jerzeg
Reacties
1
Weergaven
661
Buiten en tuin
Walker
Reacties
1
Weergaven
1K
Buiten en tuin
Walker
Reacties
5
Weergaven
2K
Buiten en tuin
IJkenhout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu