Plaatsing overspanningsbeveiliging

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
Beste allemaal,

De laatste tijd hoor, lees en zie ik steeds meer over het nut van een overspanningsbeveiliging in de groepenkast. Het lijkt mij ook wel een mooie aanvulling op die van mij.

Ik vroeg mij alleen af waar deze geplaatst moet worden. Ik neem aan na de hoofdschakelaar?

En hoe is de verdere aansluiting? Moeten de groepen na de overspanningsbeveiliging komen (anders gezegd voedt de overspanningsbeveiliging de groepenkast), of kan deze gewoon tussen de bestaande groepen geplaatst en aangesloten worden?

Dit zodat ik alvast kan beoordelen of het past of dat de groepenkast anders ingedeeld moet gaan worden / er een uitbreiding van de groepenkast moet komen.
 
@Lampje45
Tegen overspanning door bijvoorbeeld blikseminslag en / of (zoals recent gelezen) dat koperdieven de 0 leiding stelen uit het transformatorhuis en er daardoor 400V op de fases komt te staan.
 
Daarvan mag ik verwachten dat de netbeheerder dit bewaakt.

En als je echt blikseminslag hebt fikt je hele meterkast uit.

Ik denk dat dit soort verhalen hoofdzakelijk een bangmakerij is met een zeer hoog "broodje aap" gehalte en de fabrikanten maar lachen.

Want hoe lang heeft het niet geduurd, voordat er iemand durfde te zeggen dat allerlei magneten om je waterleiding niets tegen je kalkaanslag doen?
Maar er wel behoorlijk aan verdiend is door de zakkenvullers, die deze sprookjes de wereld in hielpen.

In de zowat 80 jaar, dat ik leef zijn er miljoenen blikseminslagen geweest, sommige heel dichtbij, zodat er een gebouw afbrandde. Maar nog nooit is er bij mij iets stuk gegaan aan een overspanning door blikseminslag.

Dat doet mij denken aan mijn vader, die een schitterende carrière heeft gemaakt in de verzekeringen.
Zijn hele leven iedereen maar verzekeringen aangepraat met verhalen over de meest vreselijke dreigingen over schades en onheil.
En toen hij op 54 jarige leeftijd overleed aan een hartinfarct, bleek hij, behalve de verplichte WA voor de auto, geen enkele verzekering te hebben.
Nou hij is echt niet boven de grond blijven staan.

Dus je mag ook wel eens wat risico's nemen, want anders ga je dood, omdat je alles verzekerd hebt en geen geld meer hebt om te eten en omkomt van de honger.
 
@Lampje45
Ik ga er niet standaard van uit dat een ander “dat wel voor me zal bewaken”, zoals in dit geval de netbeheerder. Zie het volgende nieuwsbericht: https://www.rtvnoord.nl/amp/112/112...a-de-vonken-kwamen-uit-het-stopcontact-update

Dat magneten de kalk niet uit het water halen wist ik al vanaf dag 1, want kalk is niet magnetisch. Dat is toch niet te vergelijken met een ovetspanningsbeveiliging.

En ik heb altijd geleerd dat je je alleen moet verzekeren tegen risico’s die je zelf (financieel gezien) niet kunt dragen.
 
Recent heeft onze netbeheerder hier in de regio een foutje gemaakt bij een aanpassing bij een lokale trafo, waardoor er dus 400V op de verkeerde plekken terecht kwam.

Resultaat was brand bij de kassa's van een drogist en verder had de rest van de winkelstraat ook veel schade. Foutje bedankt.. Drogist is al een week of 5 dicht nu.


Daarnaast heb ik wel een overspanningsbeveiliging in de meterkast en een paar weken geleden een stevige blikseminslag 50 meter verder dan onze woning.

Bij een aantal woningen er omheen schade, bij ons geen last gehad gelukkig.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier
Dat bedoel ik dus: foutje bedankt.

Staan hier sinds vorig jaar 2 grote warmtepompen te draaien. Toch sneu als die doorbranden door een foutje bij een ander. Better safe than sorry.

Ja het is verzekeringswerk als het fout gaat, maar al dat gezeur van “hoe oud is de apparatuur want er is een tabel voor de afwaardering” en “heeft u de rekening nog” daar heb ik geen zin in.
 
Een overspanningsbeveiliging is voor als de bliksem bij een ander inslaat en die piek via het net bij jou terecht komt.
Die piek wordt dan in de meterkast via de beveiliging naar aarde weggeleid en voorkomt zo dat de piek de installatie ingaat.

Tegen schade door blikseminslag in de eigen woning is bijna niets te doen, behalve een afleidings installatie op het huis.

Tegen verkeerde fase-nul aansluiting (de 400V waar die niet hoort te zijn) werkt een overspanningsbeveiliging niet, daar is een fasebewaking voor, zoals @The headhunter al noemde.
 
Indien je nog TV van Ziggo hebt, kan het verstandig zijn de kabel naar je TV te beschermen met een coax overspanningsbeveiliging.. Dat werkt dan alleen als je óók een antenneversterker ertussen hebt zitten. Althans, dat heeft mijn apparatuur een keer gered, toen de bliksem bij ons in de buurt in een Ziggo versterkerkast insloeg. Een forse dreun dicht in de buurt, maar gelukkig nniet in de stroomvoorziening.

Daarna werkte de ontvangst van zenders niet meer en bleek dat zowel de overspanningsbeveiliging als de antenneversterker de geest hadden gegeven. Maar de TV-toestellen en de videorecorders die ik op de coax na de antenneversterker aangesloten heb zitten, hadden geen enkele schade ondervonden. Een antenneversterker en een overspanningsbeveiliging zijn de kosten niet, dus die heb ik vrij snel weer vervangen. Bij mij zit de overspanningsbeveiliging direct na het AOP, waar het signaal binnenkomt en de antenneversterker direct daarachter.

Ik weet overigens niet, of die overspanningsbeveiliging werkelijk de schade beperkt heeft tot alleen de antenneversterker. Misschien was dat zonder overspanningsbeveiliging ook het geval geweest, maar ik heb voor de zekerheid dat ding ook maar vervangen. Hij zit gewoon geschroefd in de kabel met een paar F-connectoren.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via