Plaats nieuwe groepenkast

Status
Niet open voor verdere reacties.
Dag allen,

Allereerst een groot compliment aan iedereen die bijdraagt aan de topics op dit forum. Ongelooflijk hoeveel specialistische kennis bij elkaar gebundeld hier!!

Ik heb een huis uit 1961 waar nog een groepenkast met drie groepen op een 1x25 A aansluiting zit. Dit groepenkastje zit zeer onhandig geplaatst, omdat er later een gasmeter (vrijwel) tegenaan geplaatst is waardoor je er nauwelijks bijkan.

Ik laat de aansluiting verzwaren tot 3x25A en wil meteen een andere groepenkast installeren, die ik al heb. Het huis is een normale rijtjeswoning met de normale energie-verbruikers, we willen daarnaast electrisch koken dus daarvoor is een krachtgroep gereserveerd.

De oude groepenkast zit, naast de onhandige plaatsing qua toegang, ook nog eens onhandig hoog op de houten plaat gemonteerd (boven de meter, zoals het hoort), waardoor er boven nauwelijks ruimte was om de leidingen voor op de plaat te monteren, ze zitten feitelijk boven op de rand van de plaat gebeugeld.

Om een gemakkelijkere aansluiting van van de leidingen op de nieuwe groepenkast mogelijk te maken, zou ik de nieuwe groepenkast graag een stuk lager, dus náást de meter willen plaatsen, in plaats van erboven. Daar is ruimte genoeg, het betekent alleen dat de leiding vanuit de meter een 180 graden bocht naar beneden moet maken, een stukje opzij gaat, en daarna weer 180 graden omhoog gaat om in de onderaanvoer van de nieuwe groepenkast te gaan.

VRAAG 1:
Is zo'n S-bocht toegestaan, of loop ik het risico dat men bij de verzwaring van de aansluiting weigert mijn nieuwe kast aan te sluiten?

Ik heb de verzwaring aangevraagd, en nu blijkt dat er vier huizen op één aansluitkabel zitten, de netwerkbeheerder wil dit n.a.v. mijn aanvraag "saneren", en meteen het gas ook maar meenemen. Dat gaat dus nog even duren.

Om verder te kunnen met de bouw wil ik graag elke groep uit de oude kast doorverbinden met 1 fase van de nieuwe kast. Op die manier kan ik alvast de rest van het huis aansluiten op de nieuwe kast, heb ik bovendien al de beveiliging van de aardlekschakelaars, en heb ik bovendien het voordeel dat ik niet meer in de oude groepenkast hoef te zijn want daar zit geen hoofdschakelaar op en dat vind ik nogal gevaarlijk werken.
Ik realiseer me uiteraard dat ik nog steeds op 1x25A zit en dus de nieuwe groepenindeling niet feitelijk kan gebruiken! Perilex en droger worden nog niet aangesloten...

VRAAG 2:

De hoofdschakelaar van de nieuwe kast is gewoon 4-polig, dus dit zou gewoon moeten werken. Zijn er nog problemen te verwachten met de aardlekschakelaars, die verwachten 3 fasen aangeboden te krijgen maar feitelijk 1 fase te zien krijgen?

Alvast dank voor jullie reaktie!
 
Een S-bocht hoeft geen probleem te zijn mits juiste dikte en type kabel gebruikt is.
Kabel op die manier 'tijdelijk'doorlussen is niet correct en geeft ook problemen.

Als-en hebben geen last van 1 of 3 fasen.
 
@headhunter, dank voor je snelle antwoord!

De S-bocht mag, daar ben ik blij mee!

Dat het doorlussen van de groepskasten niet correct is begrijp ik, het is slechts een tijdelijke situatie en strikt genomen plaats ik alleen een extra groepenkast in mijn huisinstallatie, dus niet illegaal lijkt me?

Wat voor problemen voorzie je als de ALS niet het probleem vormen?

Bij het vervangen van de meter zal het betreffende installatiebedrijf de nieuwe meter op de nieuwe groepenkast aansluiten (neem ik aan?), zodat de juiste kabel het geen probleem zou moeten vormen (hoop ik, dit is voor mij de eerste keer dat ik een verzwaring aanvraag...).
 
Ja het is gebruikelijk om eerst de nieuwe groepenkast te plaatsen, en onder de 4 polige aardlekschakelaar eerst 1 fase aansluiten door midden van een brugje op de 3 aansluitingen.
Daarna de aansluiting laten omzetten naar 3 fasen, de netbeheerder zal dan de meter vervangen, zekeringen bijplaatsen, en aansluiten op de hoofdschakelaar.
 
Hansdeklusser schreef:
Bij het vervangen van de meter zal het betreffende installatiebedrijf de nieuwe meter op de nieuwe groepenkast aansluiten (neem ik aan?), zodat de juiste kabel het geen probleem zou moeten vormen (hoop ik, dit is voor mij de eerste keer dat ik een verzwaring aanvraag...).

Die kabel moet jij verzorgen.
De netbeheerder plaatst een nieuwe meter en sluit deze aan op de aanwezige bekabeling, Als jij de kabel niet levert dan houd het op, alles na de meter is verantwoording van de installateur/eigenaar.
 
@ingmar: dat had ik al eerder gelezen, maar omdat mijn nieuwe kast verder komt te zitten dan de oude kan ik alleen de draad fatsoenlijk vervangen als ik de meter openmaak, en dat lijkt me niet de bedoeling :-)
Zo'n draad waar 25A doorheen moet domweg verlengen met een kroonsteen lijkt me ook niet echt veilig?!?!


@headhunter:Ok, dat is een goede tip, kabel ga ik dus zelf regelen!!! De oude meter zit aangesloten met een 25mm pijp met daarin de draden getrokken; nu kan ik natuurlijk wel met een 32mm rioolbuisje dezelfde constructie maken, maar dat is wel heel erg vorige eeuw.

Ik moet dus blijkbaar een soort YmVK - mb kabel hebben, aan de invoer van mijn kast zit 32mm invoer, hopelijk ook zoiets aan de uitgang van de nieuwe meter.
Ik heb nu maar 4 aders nodig (3 fasen + nul), aarde komt op dit moment niet van de aansluiting, maar dit kan bij sanering misschien veranderen, dus 5 aders is altijd goed. Moet ik 4 of 6 mm2 hebben? En kom ik dan op 32mm buitendiameter uit?
 
U kunt ymvk 4x6 gebruiken.
In de invoerdeksel kunt u een invoerwartel pg 29 monteren of u gebruikt een stukje 25 mm buis wat u tegen de opening 32mm aan monteert.
Wel vastzetten met een zadel(s)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via