Pergola van kunststof balken

We hebben een pergola staan van houten balken (9 x 9 cm), met diagonaaltjes in de hoeken. Staat als een huis. Het jaarlijks schoonmaken en onderhouden hiervan is een flinke klus, ook omdat er inmiddels planten omheen groeien. Het is gedoe. We zijn met de tuin bezig, dus een mooi moment om daar ook iets aan te doen.

Dus had ik nu in m'n hoofd dat ding na te bouwen, maar dan met massief kunststof balken. Ze bestaan, zijn niet goedkoop (richting €100 per stuk), maar goed... als dat vervolgens, op misschien afnemen met een doek, geen onderhoud nodig heeft is dat ook wat waard.

Nu spraken we een hovenier die dat afraadde. Simpelweg omdat de kwaliteit van kunststof door invloed van de seizoenen beduidend minder wordt. Dus misschien is het nu mooi, over een paar jaar kun je opnieuw beginnen omdat het verzakt of uit elkaar valt.

Zijn er hier mensen met ervaring op dit vlak? Heeft de beste man gelijk en kunnen we het toch echt beter op hout houden?
 
Misschie kun je het beste eens kijken naar zitbanken van kunststof die door gemeente of staatsbosbeheer zijn geplaatst. Je vindt ze ook op parkeerplaatsen bij beninestations langs de snelwegen.
 
aardbeienbak.jpg


onze aardbeienbak gemaakt van composiet vlonderdelen en in elkaar geschroefd met RVS schroeven.
Deze staat er nu denk ik al wel een jaar of 10 en blijft er uitzien zoals toen ik hem gemaakt had.
 
zitbanken van kunststof die door gemeente of staatsbosbeheer zijn geplaatst
Klopt helemaal, al weet ik natuurlijk niet hoe vaak die opgeknapt worden. Wie weet vervangen ze die dingen elke drie jaar :wink:

Wat ik me nog voor kan stellen is dat een overspanning van 3,60m best zwaar wordt en dat het materiaal daar minder voor geschikt is. Aluminium kom je nog wel tegen, maar kunststof heb ik nog nergens gezien.
 
Klopt. Kunststof is hiervoor niet geschikt. Zelfs bij kunststof kozijnen moet de standaard aangebrachte stalen koker in de profielen extra verzwaard worden als de overspanning te groot wordt.

Reden: Kunststof zet uit als de temperatuur stijgt, maar zal door de (eigen) belasting nooit terugkrimpen in de oorspronkelijke vorm.
 
Helder, dan zal het vast kunnen, maar op de lange(re) termijn onverstandig. Dan op zoek naar een alternatief dat wel goed blijft en onderhoudsvriendelijk is :prima: Dank!
 

Gerelateerde klussen

Reacties
0
Weergaven
442
Buiten en tuin
Zaanse Kees
Reacties
4
Weergaven
2K
Buiten en tuin
Cinar
Reacties
5
Weergaven
2K
Buiten en tuin
IJkenhout
Reacties
7
Weergaven
3K
Buiten en tuin
Kees
Reacties
2
Weergaven
1K
Buiten en tuin
Job_04

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu