Oude groepenkast wel veilig genoeg

Goedendag

Ik kom de afgelopen jaren geregeld op het forum als ik iets wil leren of tips wil bij allerhande klusjes. Nu een account aangemaakt voor een vraag waar ik graag advies over zou willen.

Heb een relatief oude groepenkast met 3 groepen waarvan er 2 beveiligd zijn middels de aardlekschakelaar. Geen idee waarom hiervoor is gekozen maar dit lijkt mij niet wenselijk. De 3e groep dus zonder groene sticker lijkt op op zichzelf te staan..geen brug naar de andere. Is deze opzet wel veilig genoeg? En wat zou hier aan moeten gebeuren?

Alvast bedankt voor het meedenken!

20240713_164609.jpg 20240713_164613.jpg
 
Vroeger had men nog niet zoveel apparatuur. De wasmachine was vaak de enige grote en die kon vroeger niet achter de aardlekschakelaar. Daar is die derde groep voor bedoeld.

De twee groene groepen waren dan voor de rest van de woning, verdeeld over de twee groepen.

Of het nu nog veilig is, is volledig afhankelijk van de situatie van de woning. Als de installatie nog net zo gebruikt wordt zoals vroeger, is dit nog prima.

Zijn er door de loop van de jaren aanpassingen/uitbreidingen gedaan aan de woning en is de installatie groter geworden? Dan is het goed om de groepenkast ook een keer te vervangen en naar deze tijd aan te passen.
 
  • Like
Waarderingen: Brandon28
Dank voor de snelle reactie!
Voor een 'veiliger' gevoel zou ik wel de derde groep nog graag achter de aardlek plaatsen. Of is dit nergens voor nodig. Zitten geen zware trekkers qua elektriciteit op die groep.
 
Dat kan je niet zelf doen, er zit geen hoofdschakelaar, dus er is iemand met zegelrecht nodig.
Goeie kans dat die alleen een compleet nieuwe kast wilt plaatsen.

Wat is er achter de witte groep? Als het goed is enkel één stopcontact of een trekschakelaar waar de wasmachine op zit.
Een losse (stekker) aardlekschakelaar zou dan een optie kunnen zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Brandon28
Daar zit idd een stopcontact op. In de ruimte komt verder geen wasmachine, droger etc.
Wat ik trouwens ook vreemd vind is dat er een ijzerdraad naar de klem gaat..bloot zonder omhulsel. Rood omcirkeld.
Nee..dit is een klusje voor een professional, ga ik zelf niet aan beginnen :)

IMG-20240713-WA0000.jpg
 
Dit is een oudere kast omdat deze niet zonder gereedschap te openen is hoedde deze inwendig niet ip 2z te zijn(aanraakveilig) en werd op meerdere punten blank vertint koper gebruikt.
Een opstelling als deze is nooit correct geweest!
Een installatie hoort verdeeld te zijn over 2 aardlekschakelaars, dat is altijd al zo geweest maar door een interpretatiefout scheelde het een paar 100 gulden om het zo uit te voeren met 1 aardlek, en dat werd helaas de standaard.

De aardlek is later toegevoegd.

Als je hier iets mee wil, die 3e groep mag niet achter de bestaande aardlek, ik adviseer om alles te vervangen voor een 220x220kastje met hoofdschakelaar en 3 aardlekautomaten.
 
  • Like
Waarderingen: Brandon28
Is t trouwens nog aan te bevelen om in t stopcontact (wat achter witte groep zit) een stekker aardlekschakelaar te gebruiken. Daarop komt dan de elec boiler in dit geval. Zit in keukenkast onderin.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via