Oude draden uit plafond, kan schakelaar niet vinden?

Hoi Klussers.

Ik ben de hal aan het verbouwen. Er zat hier een lamp met bewegingssensor, die door een systeem plafond in een door de vorige bewonder (elektricien van beroep) zelf aangelegd stopcontact zat. Dit heb ik allemaal verwijderd en nu resteren er twee draden uit het plafond, de rode en de zwarte draad. (oude kleuren) Er staat 230V op. Er zit een schakelaar in de hal maar deze omschakelen heeft geen effect, er blijft 230 opstaan.. Er zijn geen andere schakelaars, en de halschakelaar is zeker niet van iets anders. Als ik me niet vergis moet deze lamp wel echt geschakeld zijn, vanwege de zwarte draad? Zal ik de schakelaar eens vervangen om te kijken of dit iets teweeg brengt? Of wat is jullie advies. Het uiteindelijke doel is een wisselschakelaar met aan beide kanten vd hal een schakelaar.
Mvg!
 
Je kunt in ieder geval inderdaad de schakelaar er eens "tussenuit" halen, door de 2 draden die in die schakelaar zitten eruit te halen en kijken of er nog steeds stroom op de draden in het plafond staat. (Wel eerst even stroom er af en voor de zekerheid de 2 losse draden even afdoppen, ivm schok of kortsluiting gevaar)
 
Schakelaar ertussenuit halen en lasklemmen op de draden.
Dan weet je zeker dat er vanaf die schakelaar niks meer gebeurt.

edit: tegelijk hetzelfde antwoord, dus moet wel goed zijn ;-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu