Ontoegankelijke kruipruimte toegankelijk maken?

Goedendag. Zoals op de funderingstekening te zien is, heeft het onderste deel geen toegangsmogelijkheid. Niet via de vloer, noch via een mangat in de funderingsmuur. Juist In dit deel bevindt zich rechtsonder de keuken met afvoer, water- cv leiding etc. De woning is op zand gebouwd, niet onderheid. Welke mogelijkheden zijn er om deze kruipkelder (neem ik aan...) toegankelijk te maken?



Fundering met afgesloten deel.jpg
 
1) een luik maken
2) een opening maken in het dragende deel, bij voorkeur ter plaatse van een deuropening.
 
Je neemt aan dat er een kruipkelder is ?
Er worden vele woningen gebouwd zonder kruipkelder, vanwaar het idee dat die er bij u wel zou zijn terwijl dat op het plan niet vermeld is ?
 
Omdat er al vele soorten leidingen liggen, leek me dat logisch. Hoe moeten die anders zijn aangelegd? Maar weten doe ik het inderdaad niet.
 
Stel dat dit zo is, dan ben ik voor het plaatsen van een nieuwe keuken dus gebonden aan de huidige locatie van alle doorvoeren door de keukenvloer.
 
Leidingen kunnen ook in de dekvloer zijn gelegd, hebben buren dezelfde woning? kijk daar eens of die al wat hebben verbouwd of ze eventueel wat weten
 
leidingen worden bijna nooit in de kruipruimte gemonteerd na het leeg van de vloer.
het is veel makkelijker om ze van te voren aan te brengen.

uitgraven kost geld en je moet dan de vloer bekisten.
niet toegankelijke ruimte zullen zeker geen kruipruimte hebben.
 
Leidingen met grote diameters zoals rioleringsleidingen worden vooraf in de ondergrond gelegd. Alle andere leidingen zoals bijvoorbeeld voor water, gas, elektriciteit, centrale verwarming enzovoort worden meestal op de naakte vloerplaat (beton) gelegd waarna de dekvloer en de vloerafwerking hier overheen worden geplaatst.
En voor het veranderen van de keuken kunnen ook de leidingen hiervoor worden verlegd in de dekvloer al moet daar dan soms de vloer voor worden uitgebroken. Leidingen kunnen ook verlegd worden via de sokkel onder de keuken of via de ruimte tussen de achterwand van de kasten en de muur.
 
Zijn er ventilatie openingen buiten?
Dan kan je met een endoscoop onder de vloer kijken.
Eventueel ergens een klein gat boren. (ideaal meteen onder de vloer op de plek waar je een eventuele doorgaan zou maken.

Kan je wel onder de andere delen? Dan goeie kans dat er onder het onderste deel even veel (of even weinig) ruimte is.

Bouwjaar kan je ook wat vertellen.
 
Bij buren kan ik niets navragen: zijn allemaal verschillende onder architectuur gebouwde woningen. Bouwjaar eind jaren '80. De ruimten gekenmerkt met luik op de tekening zijn vrij lage kruipkelders.
Vanuit de naastliggende kruipkelder is te zien dat alle keukenleidingen onder het niveau van de keukenvloer doorgevoerd zijn. Dit zou de dekvloeroptie -helaas- tegenspreken. Inmiddels met zaklamp door spleet/luchtopening in funderingsmuur gekeken: lijkt inderdaad lage kruipruimte te zijn.
Onbegrijpelijk dat een kruipruimte met leidingen bij de bouw niet toegankelijk is gemaakt.
 
Ik begrijp het wel hoor, gewoon makkelijker voor de bouwer. Scheelde toen een paar minuten, nu kost het jou veel tijd.
 
Hoe vaak wordt er niet een luik dichtgemaakt met het aanbrengen van de afwerkvloer door de bewoner? Die luiken zitten altijd in de weg. Bij een deur waar je een mat neer legt is de enigste plaats waar zo'n luik niet in de weg zit.
Het luik moet ook luchtdicht zijn en goed geïsoleerd, dus niet goedkoop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan