Onderdorpel voor een pui

Beste klussers,


Morgen ga ik de betonvloer van mijn uitbouw storten (1 meter om allerlei praktische redenen) en na het uitharden is de volgende stap het maken van een frame voor de pui die al in de tuin staat. Onder de vloer zit een funderingsbalk van circa 40 cm breed en 60 cm diep in een EPS bekisting (gestort in mei). De vloer komt er half op te liggen

Het gaat om een 3 vleugel aluminium schuif pui van 6,3m lang en 2,3m hoog.

Nu ben ik van plan om kozijnstelhoeken h.o.h. 30 cm op de vloer aan te brengen en hier boven op een onderdorpel waar de pui op komt te staan. Het is ongeveer maaiveldniveau en ik twijfel over hout.

Wat voor een onderdorpel raden jullie aan?
Hardhout/hardhout met epdm/lood slabbe eromheen/ kunsstof?


(Het hout wat je hieronder ziet zijn tijdelijke stempels, geplaatst omdat ik nog grond tegen de bekisting aandruk voor het storten)
IMG-20240827-WA0000.jpeg
 
Ik zie dat die PS0800 geprofileerd is. De ASE60 is 'plat' aan de onderzijde.

Heb ik dan niet een niet-geprofileerde onderdorpel nodig? Ik zat ook te denken aan 2 keer een DTS dorpel van 325 cm .Afmetingen 67 x 114 mm.

Dan valt de pui er ook goed overheen met kozijndiepte van 140 mm. Er komt geen direct zonlicht er op. Als ik de dorpel bijvoorbeeld in 4 delen uitvoer dan heeft het materiaal ook meer ruimte om te werken.
 
Ik zie dat ze die dorpels niet langer hebben dan 600 cm.
De totale lengte van mijn opening is 680, waarvan de pui 630 is.
Er komt dus aan weerszijden eveneens een niet-dragend HSB wandje (25 cm breed) boven op die dorpel te staan.

Is een DTS dorpel van 350 en 325 dan een idee? De naad in het midden maak ik dan 'dicht' met siliconen kit...
 
Dat materiaal heeft de vervelende eigenschap uit te zetten waar het warm wordt. Dus in de zomer aan de buitenzijde meer uitzet dan aan de binnenzijde waardoor het een banaan wordt.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier
Dan verdiep ik mij er iets verder in...welllicht moet ik het zo maken dat de houten onderdorpel iets boven het maaiveld wordt geplaatst

Ondertussen heb ik de betonvloer gestort...en nu wil ik minimaal 3 weken wachten voordat ik de hoekstelankers ga plaatsen



20240829_124609.jpg
 
Vandaag even contact gehad met BUVA en zij gaven aan dat al hun onderdorpels voor hout zijn en niet voor aluminium...

Met schuco contact gehad en zij gaven zelfs aan dat een onderdorpel niet eens benodigd is als ik de pui op hoekstelankers plaats...??

Pui op hoekstelankers, afwerken met een betonnen kantplank en eventueel afwatering..
 
Het zijn in totaal 20 hoekstelankers ( iedere hoekstelanker kan 1,4 kN= 140 kg dragen) dus dat komt wel goed.

Een eventuele dorpel plaats ik ook boven op deze ankers en daar boven dan de pui.

@Walker
Ik heb imderdaad met de verkeerde persoon gesproken..ik zie mu de brochure van de ps0800..staat er expliciet bij vermeld day het voor aluminium elementen is. Alleen nogal een mysterie hoe ik aan zo'n onderdorpel moet komen..morgen even opnieuw bellen met de fabrikant.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu