Nut dubbele balk in balklaag bij de muren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben een aanbouw/nieuwbouw aan het maken. Mijn garage deel heeft een overspanning van 2.70 m in de breedte en uitgevoerd volgens tekening in 7X20-ers.

Nu moet ik volgens tekening de laatste balken tegen de buitenmuren dubbel uitvoeren. Maar waarom wordt dit gedaan?
De laatste balk komt zeg maar tien cm uit de kant te liggen.

Mensen om mijn heen (proffesionals) zeggen allemaaldat 7X20 uberhaubt al overdreven is, dus is het wel nodig, en zo ja ...waarom?
 
Dat moet je vragen aan degene, die de tekening heeft gemaakt.

Je geeft te weinig informatie om hier een goed antwoord op te geven.
Plat dak, neem ik aan ?
Balkafstand ?
Bijzondere belastingen of een andere afwijkende situatie van de 'standaard' ?
 
Nee, het is geen plat dak , maar de verdiepingsvloer. Balkafstand max 610mm h.o.h.
Doel van de ruimte is muziek, maar moet ook als opslag voor hout en staal kunnen dienen.

Maar kun jij een reden bedenken waarom die bubbele balk nut zou kunnen hebben? In moderne fabriekspanden e.d. zie je dat dit ook vaak gedaan wordt.
 
Wilde redenatie:

Een last in het midden zal verdeeld worden over 2 of meer draagbalken, een last langs de rand maar door 1.

Maar goed ik ben ook geen bouwkundige.
 
Dat lijkt mij niet waarschijnlijk. Bij een gelijkmatig verdeelde belasting krijgt de randbalk maar de helft van de belasting t.o.v. een balk in het midden.
Bij een puntlast zou je gelijk kunnen hebben, maar ik denk dat een puntlast in het midden via de vloerplaten niet zoveel spreidt, dat meerdere balken meedoen.

Het enige wat ik kon bedenken is het beperken van de doorbuiging langs de rand van de vloer. De kier tussen vloer en plint wordt dan minder bij een flinke belasting.
Maar ik ben te lang uit het vak om de nieuwe voorschriften te kennen, dus ik sla er ook maar een slag naar.

Kan ook zijn, dat degene die die regel verzonnen heeft, ook geen bouwkundige is :wink:
 
Heren, bedankt voor het meedenken. Aangezien die dubbele balk onder in de hoek zit van de schuine kap ga ik hem enkel uitvoeren. Daar wordt tenslotte toch niet gelopen.
 
Lopen misschien niet zware dingen zet je toch meestal tegen een muur. En zoals opgemerkt dat gaat bij een enkele balk doorbuigen.
Ik vraag me af als de woning wordt verkocht dan mag je toch aannemen dat ook de klussen volgens tekening of voorschriften zijn uitgevoerd. Of type ik nou iets geks. :wink:
 
Er wordt heel vaak van de tekening afgeweken. Soms om goedkoper of sneller de klus af te krijgen of als er iets door de architect niet is voorzien.

Ik ben er zelf geen voorstander van en heb derhalve wel eens woorden gehad als ik aangaf dat iets niet volgens tekening is uitgevoerd.

Volgens mij is er ooit in de jaren '60 of '70 een complete flat in Engeland ingestort omdat ze van de bouwtekeningen waren afgeweken.

Natuurlijk maakt het wel een verschil WAAR je afwijkt. De helft minder betonijzer gebruiken heeft meestal wat meer impact dan een paar electriciteitsbuizen anders laten lopen :mrgreen:
 
Het is voor de stijfheid idd omdat 1 balk langs de muur meer veert doordat de plaat stopt daar en niet voordeel geniet van een volgende balk, daarom dus dubbel.
 
Dat was mijn eigenonderbuik gevoel ook Ralph.
Om dat op te vangen heb ik met wat reststukken tussen de voorlaatste en de laatste balk een drietal dwarsverbindingen gemaakt.
 
Zo'n dwarsverbinding zal het doorveren nauwelijks verminderen. Kun je de balk niet gewoon in het midden aan de muur vastzetten?

Het ligt trouwens wel erg voor de hand om de tekenaar eens te vragen waarom hij het zo getekend heeft...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
0
Weergaven
1K
Reacties
6
Weergaven
1K
Reacties
3
Weergaven
6K
  • Gesloten
Reacties
15
Weergaven
19K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via