Nieuwe toilet afvoer

Beste medeklussers,

Wegens de storing van gisteren plaatsen wij nogmaals onze vraag:

Wij zijn druk bezig met het vernieuwen van ons toilet op de begane grond. Hiervoor dient de afvoer aangepast te worden. Via google zijn wij op het technische handboek binnenriolering van Dyka gestuit. De huidige riolering voldoet van geen kant aan de gestelde normen. Graag zouden wij de riolering willen aanpassen zodat deze voldoet en uiteraard goed werkt.

De huidige situatie voldoet in ieder geval niet op de volgende punten, zie tevens bijgevoegde foto:
1. Standleiding is aangesloten met een 90 graden bocht op de verzamelruimte (blauwe pijl).
2. De aansluitvrije zone is < 1 m. Het huidige toilet is op zo'n 80 cm vanaf de standleiding aangesloten.
3. Benedenstrooms van de toiletaansluiting is op 50 cm de de afvoer van het fonteintje gemonteerd. Dit moet minimaal 1 m zijn.

Nu hebben wij het volgende bedacht om de problemen op te lossen:
1. Huidige 90 graden bocht vervangen door 2 45 graden bochten. Uiteraard ook de afvoer van het toilet uitvoeren in 2 x 45 graden.
2 & 3. Door de toiletaansluiting te verplaatsen na de fonteinaansluiting en parallel aan de verzamelleiding de afvoer van het toilet te laten lopen lossen wij probleem 2 en 3 op. De aansluitvrije zone wordt +/- 1.3 m en er zitten benedenstrooms van de toiletaansluiting geen andere aansluitingen (aansluiten waar de rode pijl getekend is op de foto)

Hoeveel ruimte moeten wij tussen de afvoer van het fonteintje en het toilet hanteren? is dit 1m of is nu 55 cm (5x de diameter van de afvoerleiding) voldoende?

Bij de rode pijp gaat de verzamelleiding over van 110 naar 125 mm. Sluiten wij het toilet bij voorkeur aan op de 110mm of 125mm leiding. Of zal dit niks uitmaken?

En zien wij nog dingen over het hoofd?

Alvast bedankt voor het meedenken!!

IMG_7971.jpg
 
Wat is het verschil tussen de bocht uitvoeren in 1x90gr of 2x45gr? De bocht blijft dan toch 90gr?
En die 90gr is geen knie maar een bocht koppeling die al ruimer de bocht neemt.

Ik heb weinig kennis van de theorie van riolering maar ik vraag het me zo maar af ;)
 
De reden hiervoor is het voorkomen van hydraulische afsluiting door volvulling van onderste deel van de standleiding. De valsnelheid moet geremd worden om te voorkomen dat lucht niet meer kan doorstromen. Vervolgens moet het grijze water zo snel mogelijk een vloeiende stroom worden voordat er een nieuwe aansluiting verstoringen oplevert vandaar de regel 5x de diameter voor nieuwe aansluitingen en minimaal 1 mtr aanhouden (afhankelijk hoogte standleiding) voor nieuwe aansluitingen bij de overgang/voet van de standleiding.
 
Maar heel eerlijk: Zo slecht ziet het er niet uit. Als er geen problemen zijn zou ik er niets aan doen.
 
De aansluiting van het toilet moet sowieso naar achteren (richting standleiding) geplaatst worden. Er was eerst een 'vrijstaand´ toilet wat wij willen vervangen voor een toilet met inbouwreservoir. Door enkel de aansluiting van het toilet naar achteren te verplaatsen komt deze nog dichterbij bij de standleiding (+/- 65 cm). Er zal dus sowieso gesleuteld moeten worden aan de afvoer.

Wat vinden jullie van ons plan om de aansluiting op de verzamelleiding te verplaatsen achter de aansluiting voor het fonteintje (aangegeven met de rode pijl)?
 
Maar dan kan die aftakking in de verzamelleiding toch blijven zitten en dat stuk buis verlengd/aangepast worden naar de juiste plek?

Dan zit die bocht van horizontaal naar verticaal ook nog eens wat verder van het fonteintje af en kan die blijven zitten? Zou ik zeggen.

Want in de kruipruimte zo'n hele verzamelleiding aanpassen is ook altijd tobben.
Maar kan uiteraard wel.
 
Volgens mij gaat het niet lukken om de huidige aftakking te blijven gebruiken. De afvoer van het inbouwreservoir moet meer richting de standleiding (links op de foto) komen maar wel op de zelfde afstand van de muur. Als wij de buis verlengen komt deze zowel meer richting de standleiding (gewenst) maar ook meer van de muur af (ongewenst). Ruimte voor een extra bocht is er ook niet want dan komt de afvoer weer te ver richting de standleiding.
Bijgevoegd een nog een close up van de huidige toilet afvoer

IMG_7982.jpeg
 
Waar de rode pijl staat is de buitenkant van een oud type expansiestuk dan moet je hem daar voor afzagen.
Het is hier een eengezinshuis dus ook geen lange standleiding dus kan gewoon met gestroomlijnde bocht zoals nu zit.
Zo te zien hangt de riolering achter over.
Ik zou zeggen vervang dat achterste stuk in manchet verbindingen die kan je zo verdraaien als je zelf wilt en werkt ook gemakkelijk on der de vloer.
Er zijn ook aansluitstukken met een aan sluiting voor fontein van
Geberit/Van Walraven Prefab wandclosetbocht 90mm, met aansluiting 50/40 rechts en ook in links.
Dan kan je de aansluiting direct op je inbouwreservoir maken met een rubber afdichting.
1717583670932.png
 
Het idee was om na het oude expansiestuk de leiding door te zagen en daar een ystuk met manchet verbindingen voor de aftakking van het toilet te plaatsen. De manchet verbindingen zijn inderdaad makkelijker te plaatsen en kunnen dan ook nog eens eventuele uitzettingen van de leidingen opvangen (geen idee of dit ook daadwerkelijk nodig is).

Goed dat je het zegt dat de leiding achterover hangt. Dit was mij nog niet opgevallen. Zal met de waterpas nog even nagaan of dit daadwerkelijk het geval is of dat de foto een vertekend beeld geeft.

De 90 graden bocht laat ik dan zitten en zal de leidingen aan elkaar knopen met een overschuifmof.
 
haal die expansie stuk er maar uit vaak als dat in beweging is geweest door zagen gaan ze lekken.
Je hebt niet nodig bij manchet verbinding alleen bij lijm verbindingen.
1717664823648.png
 

Gerelateerde klussen

Reacties
17
Weergaven
2K
Badkamer, waterleiding en afvoer
BigBert
Reacties
12
Weergaven
3K
Badkamer, waterleiding en afvoer
VanTurenhout
Reacties
10
Weergaven
9K
Badkamer, waterleiding en afvoer
Henk253

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu