Nieuwe badkamer, PVC afvoer aansluiten op oude loden leiding?

Beste,

Momenteel ben ik bezig met het vervangen van oude loden leidingen en tevens leidingwerk aan het leggen voor een nieuw te realiseren badkamer.
Er is sprake van een gietijzeren standleiding welke op aanzienlijke afstand ligt van de nieuwe badkamer. Momenteel loopt er een loden afvoer buis vanuit deze standleiding naar een wasbak in de buurt van de badkamer.
Graag zou ik hoofdzakelijk nieuw PVC afvoer plaatsen tussen de draagbalken door, en alleen het laatste stukje nog gebruik maken van de loden leiding. De gietijzeren standleiding is namelijk zonder erg veel breekwerk niet bereikbaar.

Is het mogelijk om een PVC afvoer op een loden afvoer aan te laten sluiten? Weet iemand hoe dit moet?
En is het een probleem dat de standleiding ongeveer 4 meter verwijderd is van de douche?

Bij voorbaat dank voor enige feedback. Dit wordt erg gewaardeerd!

schets afvoer.JPG

IMG_20240918_131514.jpg

IMG_20240918_131528.jpg
 
Toen die loden leidingen door de balken gelegd werden zaten die op een rol zodat je de leiding eer door heen kan trekken.
Het lijkt op een 5/4"loden leiding of een 1 1/2" leiding.
Dit was eerst genoeg voor een wastafel met koudwaterkraan.
Deze leidingen zijn te dun voor de afstand naar de stand leiding voor al als nu douche en 2 wastafels op komen.
Kan je voor geen een nieuwe standleiding maken en ook door trekken naar het dak zodat je ook een ontspanning hebt.
Of een badkamer in achterste kamer te maken vlak bij je standleiding.
 
  • Like
Waarderingen: Lyr
Dank voor je reactie Henk!
Ik ben morgenavond weer thuis, dan zal ik de afmeting van de loden buis even nameten.

Eén van de wastafels (in de slaapkamer) zal ik verwijderen. In totaal komt er dus één wastafel en een douche op deze leiding.

Een standleiding in de nieuw te realiseren badkamer is niet eenvoudig mogelijk, deze zou hieronder dan in de woonkamer uitkomen en dan over het plafond opzij moeten lopen.

Zou een diameter 50mm PVC wel voldoende zijn? Of kan het überhaupt niet om een afvoer van 4 meter richting de standleiding te laten lopen? Ik zou dan eerst tijdelijk de afvoer op de loden leiding aansluiten, en op een later moment de huidige badkamer helemaal openbreken om het laatste stukje lood naar de standleiding ook door 50mm PVC te vervangen.

De voorkeur gaat uit naar de badkamer in de huidige kamer. Anders zou een slaapkamer komen te vervallen. De ruimte kan nog net voor een bescheiden badkamer, maar is te klein voor een slaapkamer in verband met een schuine muur.
 
Kijk vroeger was het vaak de 5/4 die gelijk is aan 32mm binnenmaat.
Je kunt geen grotere gaten in je balken maken kracht gaat er uit.
De douche van vroeger had je een geiser die ongeveer 2 liter warm water gaf tegenwoordig is dat vele malen meer.
Kan je hier langs de trap niet iets maken in een koof.

1726680174289.png
 
  • Like
Waarderingen: Lyr
Probeer een situatie te ontwerpen zodat de buizen een goed afschot krijgen.
Goed afschot maakt de kans op vollopen van de buizen kleiner. Buizen die vol water staan maken de kans groter dat de stanksloten worden opengetrokken. Vandaar de standleiding. Het water in de buis drukt de lucht naar de standleiding wat daar kan ontsnappen. Maar aan de andere kant van de bel water in die buis ontstaat een vacuüm. Het stankslot voorkomt dat er lucht kan toestromen achter de bel met water om het vacuum te voorkomen. Daarom een goed afschot en een zo groot mogelijke diameter, daarmee wordt de kans kleiner dat buizen vol water kunnen gaan staan.
Onderzoek eens wat er bestaat om de balken van de vloer voldoende stevig te houden als daar wat grotere gaten in worden geboord.
 
  • Like
Waarderingen: Lyr

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu