Moet houten kozijn perse blijven voor kunststof kozijnen - dakkapel?

Goedemorgen!

Wij gaan de houten kozijnen van ons dakkapel vervangen voor kunststof kozijnen. Nu is gisteren de uitvoerende partij geweest om in te meten en werd gezegd dat de omranding blijft ivm de stevigheid van de constructie.

Nu hebben we ergens twijfels hoe dit zit. Tijdens het uitbrengen van de offertes (3 bedrijven in totaal), hebben we hier - voor zover ik me kan herinneren - niemand over gehoord. Wij hebben juist voor kunststof kozijnen gekozen om het dakkapel onderhoudsarm/vrij te maken en te voorkomen dat het nog opnieuw gelakt moet worden. Op het moment is de staat aan de buitenkant behoorlijk slecht (geen houtrot maar weinig over van de lak en tal van kleine scheurtjes). Als hier wat overheen komt (zo zie ik het voor me) dan zit ik voor mn gevoel alsnog met onderhoud alvorens de kunststof kozijnen eroverheen worden geplaatst.

Ik krijg ergens het idee dat dit een click-over systeem is om voor henzelf kosten te besparen. Maar... wellicht is mijn gevoel totaal misplaatst, maar ik hoopte hier mogelijk wat meer kennis / duidelijkheid te vinden.

Mocht je je afvragen waarom ik dit hier plaats, ivm de uitvoerende partij te vragen: ik hoop op wat duidelijke, onpartijdige, informatie.

Dakkapel op dit moment:

1720167738575.png
 
Zo te zien zit hier een heel net kozijn in wat echt nog niet zo oud is... Waarom zou je dit nu al willen vervangen?

En ja, er is een kozijnserie (S9000 Reno) waarbij het oude kozijn kan blijven zitten (maar wel afgedekt wordt). Zelf vind ik het er behoorlijk grof uit zien. Het bespaart inderdaad heel veel uren in de montage.
 
Zo te zien zit hier een heel net kozijn in wat echt nog niet zo oud is... Waarom zou je dit nu al willen vervangen?

Voornamelijk omdat de buitenkant erg slecht is onderhouden door de vorige eigenaresse. Dit opknappen koste ongeveer 2/3 van vervangen voor kunstof kozijnen met HR++ glas (het linker- en rechterraam zijn nog van oud dubbel glas), er missen her en der glaslatten (vraag me niet hoe). Als we het zouden laten repareren + HR++ glas + laten schilderen komen we rond het bedrag van vervangen voor kunststof (incl. HR++ glas).

Mijn vrouw heeft er toch nog even achteraan gebeld, en het gaat echt alleen om de omranding, wat ik in die zin dan wel begrijp. Wellicht heb ik het niet goed begrepen, of naar moeten vragen. Ik was in de veronderstelling dat de kozijnbalken (links en rechts van het middelste raam) ook zouden blijven, maar dat is niet het geval. Al met al was dit misschien 'paniek' voor niets.

Geen idee of het verder nog relevant is, maar dit deel op de foto is 1 van de 2 gelijke delen zoals je hier ziet. Meer om een beeld te schetsen.

Dit is de staat aan de buitenkant:

1720178319594.png
 
Laatst bewerkt:
Dit kozijn is best nog zelf te renoveren. Moet je alles uitbesteden dan is het inderdaad prijzig.

Was in eerste instantie ook de bedoeling, maar bij de middelste raamkozijnenen kom ik niet lekker bij. Heb de kennis zelf niet volledig, met name reparatie, en aan een steiger ga ik niet beginnen (hoogtevrees). Is me het risico niet waard, haha.

We vonden dit de investering wel waard om onderhoudsarm/vrij te zijn en gelijkertijd betere isolatie (van HR naar HR++ glas). Wellicht is dit ook beter voor de waarde van het huis, al wordt dit het eerste deel dat kunststof wordt. Zal natuurlijk niet significant zijn voor de waarde.
 
Alleen als je informatie hebt over hoe de constructie in elkaar zit van de dakkapel kan je bepalen of het kozijn er uit kan.
Aangezien er een stevig kozijn in zit met twee bussenstijlen is de kans vrij groot dat het kozijn onderdeel is van de structuur.

je vraagt 3 offertes aan voor een dergelijk klusje. maar je hebt geen specificatie van waar je eigenlijk een prijs voor wilt gemaakt.
Dan heeft een offerte aanvragen ook geen zin je kan ze toch niet vergelijken
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
je vraagt 3 offertes aan voor een dergelijk klusje. maar je hebt geen specificatie van waar je eigenlijk een prijs voor wilt gemaakt.
Dan heeft een offerte aanvragen ook geen zin je kan ze toch niet vergelijken

Buiten het feit dat ik de informatie heb die ik zocht (en dit topic gesloten kan worden), ben het niet helemaal met je eens hier.

De specificaties zijn, wat mij betreft, de afmetingen van de kozijnen, soort materiaal, toebehoren etc. Daarbij mag ik denk ik toch aannemen dat een dergelijk persoon, die dit is in komen inmeten, dat hij verstand heeft van degelijke constructies en advies kan geven (daar nodig immers je iemand voor uit). En wat daarbij wel of niet kan en in deze dus zegt dat de omranding moet blijven vanwege constructieve veiligheid.

Buiten dat, speelt prijs natuurlijk ook een rol. Dus ik denk dat het juist loont om te vergelijken en te kijken wat wordt geadviseerd door dergelijke mensen in het vak. Zo kun je tevens een beetje toetsen of vergelijken ze wat te zeggen hebben als ze hetgeen zien waar ik ze voor uitgenodigd heb. Want lang niet iedereen, waaronder ikzelf, heeft hier weinig verstand van. En dan nodig je mensen uit die dat wel hebben.
 
. Daarbij mag ik denk ik toch aannemen dat een dergelijk persoon, die dit is in komen inmeten, dat hij verstand heeft van degelijke constructies en advies kan geven

Helaas is dat tegenwoordig niet meer zo. Verkopers zijn goed in verkopen. Mijn ervaring is dat ze meestal niet uitblinken in kennis van bouwkunde.
 
Helaas is dat tegenwoordig niet meer zo. Verkopers zijn goed in verkopen. Mijn ervaring is dat ze meestal niet uitblinken in kennis van bouwkunde.

Helemaal mee eens! Dat is o.a. de reden voor dit topic. Je bent op jezelf aangewezen tegenwoordig en mijn vertrouwen is daarom dus ook laag. Je moet dan maar net iemand kennen die er een beetje verstand van heeft. Overigens is de beste man die dit is komen inmeten (iemand anders dan de verkopen) verteld dat dit zo moet gebeuren. De omranding blijft vanwege de constructie.

Uiteraard bekijk ik eerst reviews en dergelijke voor ik een bedrijf uitnodig, en na het offerte gesprek ons gevoel erbij en het nodige googlen. Dan kom je vaak wel redelijk ver, vind het namelijk zelf ook erg interessant hoe dingen gemaakt worden en hoe het werkt en vooral waarom het werkt.
 
Zover ik het kan beoordelen is er niet veel aan de hand, en zeker als er geen rotte plekken in zitten.
Een schilder hoeft dit dan alleen goed schoon te maken, te schuren, evt. kleine dingen bijwerken en
schilderen. Voor het vervangen van glas kun je een offerte aanvragen, dat hoeft ook niet zo duur te zijn.
Als ik zelf mocht kiezen dan zou dit blijven zitten en er in elk geval geen kunststof kozijn in zetten.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en RubenO

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu