Mantel om koperen leiding?

Goedendag,

In april hebben wij lekkage gehad door een gaatje in de koperen leiding onder de badkamer vloer. Met alle ellende van dien. Stuk buis is ertussen uit gehaald en vervangen. Het gaat om een koud waterleiding. Er zat voorheen een mantelbuis omheen. Dit is dus weggesneden.
Om het lek op te sporen hebben ze ook de gipswand open gemaakt in de slaapkamer. Deze is inmiddels dichtgesmeerd. Kon, volgens stukadoor, geen kwaad om dit direct bloot op de koperen buis te doen. Hij had hier al jaren ervaring mee icm juiste producten. Ik heb nog steeds m'n twijfels bij, maar het staat zwart op wit dat zij bevestigen dat dit niet hoeft.

Afijn, vandaag komen ze de badkamervloer repareren. Wederom het verhaal dat het echt niet nodig is een mantelbuis terug te plaatsen. Materiaal waarmee het dichtgemaakt wordt (incl voorstrijk etc) zou geschikt zijn om direct op koper te doen.

Wat is jullie advies? Ik heb hoog en laag gesprongen om toch wel de mantelbuis eromheen te plaatsen, maar ze zijn echt overtuigd dat het niet hoeft en doen dit nooit volgens zeggen. We repareren dit vanuit verzekering, vandaar.

Zie bijgevoegd foto's van de situatie (buis oogt donker vanwege reeds aangebrachte voorstrijk). En materialen welke gebruikt worden.



20240902_154946.jpg

20240902_154936.jpg

20240902_154933.jpg
 
Wat voor vak hebben "ze" ?

Er lopen heel wat mensen over de werkvloer die nergens echt een opleiding hebben gehad.
en inderdaad een beetje aan prutsen.

cement is redelijk agresief op koper xp 15 is gewoon op cementbasis
 
Dank voor je reactie. Dit is een aannemersbedrijf, bestaande uit stucadoors, loodgieters en tegelzetters. Zij zijn ingeschakeld vanuit de verzekering. Is een relatief groot begrip hier in de omgeving (niet dat dat wat hoeft te zeggen...)

Ik weet overigens niet of de xp 15 gebruikt wordt om op te vullen of pas dáárna, voor het egaliseren (wat ook moet gebeuren omdat de tegels eruit zijn gehakt vandaag. Dus het één zal vast gebruikt worden voor het opvullen van het gat, het ander voor egaliseren.

Gat in de slaapkamer (gipswand) is al gedicht. Geen idee wat ze daarvoor hebben gebruikt, het was al dicht voor ik het wist en het werd aan alle kanten vanuit hun bevestigd dat dit absoluut geen kwaad kon en ze het altijd zo doen. Daarom ook zwart op wit laten zetten ;) Stel in de toekomst komt opnieuw lekkage, dan hebben we in ieder geval iets om op terug te vallen (niet dat je dan wederom met het gezeur zit, maar goed).
 
Er moet altijd een mantel om koper als je met gips of cement gebonden producten werkt omdat deze materialen het koper aantasten.

Dit is overigens vrij algemene kennis die iedere badkamerspecialist hoort te weten.
Ik snap dan ook niet waarom jouw aannemer zegt dat het niet hoeft.

Koper in een gipswand zonder mantel of in een vloer dat mag gewoon echt niet.

Gelukkig heb je het 1 en ander op papier staan.

Het materiaal dat ze hebben gehaald is heel duur spul en ik zou dat persoonlijk een stuk goedkoper gedaan. Maar het wekt wel vertrouwen dat ze niet met rommel werken.

Enig obstakel dat ik zie is dat egaline 'waterpas' vloeit. En als ze moeten repareren in een douchehoek dan vraag ik mij af hoe ze het afschot gaan realiseren met egaline aangezien dat dat niet op afschot vloeit. Dus ik hoop dat deze materialen zijn bedoeld voor een oppervlakte waar geen afschot nodig is.

Ik zie op de foto dat die koperen pijp al relatief wat oxidatie heeft.
Hadden ze die niet even kunnen vervangen? Heel erg amateuristisch.

Een koperen pijp met oxidatie erop, zonder mantel.... En daar gaat water, cement en lucht bijkomen. Dat gaat natuurlijk nooit de levensduur verlengen van het koper, eerder inkorten.

Ik zou toch even een stevig gesprek gaan houden met de aannemer want er gaat het 1 en ander mis.
 
Laatst bewerkt:

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
4
Weergaven
11K
Badkamer, waterleiding en afvoer
Kawaidioot
Reacties
23
Weergaven
76K
Badkamer, waterleiding en afvoer
Dennis74
  • Gesloten
Reacties
3
Weergaven
5K
Badkamer, waterleiding en afvoer
Henk253
Reacties
2
Weergaven
250
Badkamer, waterleiding en afvoer
Nijmegen024

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu