Lekkende kraan: hoe kom ik bij het binnenwerk?

Deze wastafelkraan druppelt. Daarom wil ik het binnenwerk controleren en schoonmaken (ontkalken) en eventueel een leertje vervangen. Maar hoe krijg ik dat eruit?
Het ronde dopje bovenop kan ik eruit wippen. Onderin het gat zit een kruiskopschroef, die behoorlijk vast lijkt te zitten. Voordat ik echt kracht ga zetten, wil ik zeker weten dat ik niks fout doe. Nog wat info:
  • Beide knoppen draaien 'naar binnen' om te openen. Rechterkraan (koud) gaat linksom open (normaal). Linkerkraan gaat rechtsom open ('verkeerd om').
  • Om een kraan volledig te openen is er iets minder dan een halve slag nodig.
  • Het lekken komt van de warme kant (links op de foto).
De draairichting van beide kranen verschilt dus. Daarom wil ik zeker weten of die schroef in beide spindels wel normale rechterdraad is. Ander draai ik de kruiskop stuk en kom ik er nooit meer in.



wastafelkraan.jpg
 
Er zitten geen kraanleertjes in.
De knoppen moet je met gepast geweld los trekken zitten geklikt.
Als ie lekt dan vaak bovendeel vervangen ze zijn keramische binnenwerk 1/2"
er zijn wel in verschillende lengte wel op meten of oude mee.
1726068303622.png
 
Dank voor de snelle reatie!
Keramisch binnenwerk, ik vermoedde het al vanwege het harde gevoel bij sluiten.
Ik ga er morgen mee verder. Eerst kijken of de draaiknoppen inderdaad geklikt zitten. Maar waar is die schroef in de knop dan voor?
 
Kijk je geeft ook niet aan wel merk of type het is.
Dus ga ik er van uit dat ie geklikt zit want je hebt schroef los gedraaid en je krijgt hem niet los.
Dit model cross kraan zijn vele nagemaakt zijn enorm veel en allemaal eigen manier van vast zetten
1726132286440.png
 
De draaiknop kan ik verwijderen door het dopje in de kruising eruit te wippen en de schroef in de spindel los te draaien. De knop kan ik er dan gewoon vanaf pakken.
Dan zie ik het gekartelde asje van het binnenwerk, net onder het gat in de ‘kap’ die op het huis van de kraan zit. Die kap moet eraf om bij het binnenwerk te kunnen komen. Maar hoe?

Het ding is helemaal rond en verchroomd. Alleen een waterpomptang zou grip hebben, maar dan moet ik zo veel kracht zetten dat er ‘moeten’ of krassen in komen, en dat wil ik voorkomen. Tips zijn welkom!
 
Hola, bijna kruisende reacties, niet gezien, sorry!
Het merk weet ik helaas niet. Op de rekening van 20 jaar geleden staat Grohe mengkraan Oslo, maar die kan ik niet vinden. Zoeken met de foto die ik hier gepost heb levert ook geen duidelijke match.
 
Alleen een waterpomptang zou grip hebben, maar dan moet ik zo veel kracht zetten dat er ‘moeten’ of krassen in komen, en dat wil ik voorkomen.
Dat kun je voorkomen door er (bijv.) een stukje (fiets-)binnenband twee keer omheen te wikkelen en dan de waterpomptang te gebruiken. Als het goed is heeft die tang daardoor meer grip en geeft (hopelijk) geen groeven. Eventueel eerst even met matige kracht proberen en controleren of de tanden van de waterpomptang niet door het rubber van de band heen komen.
 
Plaats even een situatie foto letters zeggen me niet veel.
En als het een grohe is dan staat vaak de naam of nummer in.
 
Het is gelukt! 👍
Geen binnenband bij de hand, maar de manchet van een rubberhandschoen werkt natuurlijk ook. De kap liet zich goed losdraaien, en ik kan met het binnenwerk naar de vakhandel.

Hans123 en Kees, bedankt voor jullie snelle en goede hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu