Lekkende buitenkraan, op te lossen met ‘stopdop’?

Beste klussers,

Wij hebben een buitenkraan die lekt, of eigenlijk blijft doorstromen. Ook al heb je het kraantje volledig dichtgedraaid, onderaan stroomt het water er nog steeds in een ferme straal uit.

We hebben deze buitenkraan dus continu afgesloten door hem in de aansluitruimte van die kraan (een mini kruipruimte achtig gat in de keukenvloer) dicht te draaien. Dat is niet handig natuurlijk.

Nu ligt de oorzaak waarschijnlijk (denk ik, na vele YT video’s te hebben gezien) op de plek waar de kraan aan het uit de muur komende stuk gemonteerd is, alleen kunnen we daar niet bij zónder het muurfonteintje helemaal kapot te maken. Want dat deel van de kraan zit ónder de rozet van het muurfonteintje.

Het muurfonteintje eraf halen kan niet, want dan moet eerst de kraan eraf, en die zit muurvast daar.

Mogelijke oplossing:

Ik denk nu aan een soort kraandop of kraanstop of liever nog kraanstuk dat ónderaan deze buitenkraan gemonteerd kan worden, en waarmee de kraan ook open en dicht gedraaid kan worden.

Wie heeft hier een tip voor?

Alvast bedankt,
Vriendelijke groet,
Anieta

IMG_9318.jpeg
 
Ik denk dat het kraan leertje stuk is en deze kan je vervangen als druk er af is kan je deze boven deel los draaien en kan je een nieuw kraan leertje in zetten.
1722175143295.png

ScreenHunter_05 May. 04 18.25.jpg
kraanleertje en zitting.jpg
 
  • Like
Waarderingen: An12345
@Henk253 Dankjewel voor je behulpzame reactie.

Je bedoelt (zie de nieuwe afbeelding) de ring bij pijl nummer 3, toch? —> jouw pijltje wijst de plek tússen beide ringen aan, dus weet ik niet precies welke ring je dan bedoelt dat we los moeten draaien.

Dat van dat kraanleertje dacht ik aanvankelijk ook, en dus hebben we geprobeerd dat deel los te draaien. Alleen 3 en 4 zitten muurvast, en alleen 1 en 2 is beweging in te krijgen. En toen zag ik in een video dat iemand die hele kraan maar ging vernieuwen, en dan moet je bij de aansluiting aan de muur zijn, en dat lukt dus niet vanwege de muurfontein.

Concrete vraag aan jou:
Denk je dat, ondanks dat wij het idee hebben dat de onderdelen bij nummer 3 en 4 muurvast zitten (nummer 4 lijkt zelfs vergoten te zijn in de kraan zelf) dat nummer 3 tóch los te draaien zou moeten zijn?

IMG_2751.jpeg IMG_9293.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Iets dat rond is, zou niet meer een tang losgemaakt hoeven te worden.

Een grote passende steeksleutel of baco bij pijl nr 4.
Kan inderdaad zeer vast zitten.
Wd40 of kruipolie en een tik met een hamer op de tang kunnen werken.

Waarschijnlijk krijg je de complete kraan er ook wel af hoor.
Ik zie een rand waar een steeksleutel op past, maar repareren heeft de voorkeur.
 
  • Like
Waarderingen: An12345
YES, YES, YES,
We hebben de kraan open nu en het leertje is inderdaad stuk. We gaan het morgen vervangen en als het klaar is dan laat ik jullie het eindresultaat weten. Heel erg bedankt voor jullie hulp, want hierdoor hebben we durven doordraaien op de bout bij pijl nummer 4.
Dank voor de tip en voor de bemoediging, @Jackd en @Henk253 !
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Henk253 en Jackd
De uitdaging wordt vervolgd… want… ik dacht ’even’ een kraanleertje te gaan kopen, maar dat bleek niet zo gemakkelijk te zijn. Op die term kun je sowieso niets vinden, en bij Toolstation keek de medewerker me vreemd aan, tot ik de kraan liet zien. Hij bleek niks te hebben, op een doosje O-ringen na.

Op internet zag ik bij Toolstation nog wel een doosje met rubberen ringen (zie https://www.toolstation.nl/set-rubberen-ringen/p23104 ) maar die schijnen nogal dun te zijn. Ik weet ook niet of de juiste diameter erbij zit, want er staan geen afmetingen in.

Ik ga nog verder zoeken dus. Het bevreemdt me dat kraanleertjes zo lastig te vinden zijn...
 
Dank, ik ga vanaf nu zoeken op die woorden. In ieder geval hebben ze bij de Gamma niets dat geschikt lijkt te zijn. Misschien bij Hornbach, daar kom ik binnenkort in de buurt.
 
Bij een onderdelenhuis hebben ze vaak z'n doosje uit je link, alleen dan een grotere en verkopen ze ze per stuk.
Installatie winkels misschien ook. Het liefst een oud lokaal installatie bedrijf met winkel.
 
  • Like
Waarderingen: An12345
Oké, misschien wel maar we hebben het hier over één kraanleertje.
Dat zou ik heb account voor aanmaken als je die ook in elke normale bouwmarkt kan kopen.
 
YESSSS, het is gelukt!

Ik heb gisteren in de lokale Facebookgroep ook een oproep gedaan, met foto’s erbij. En toen reageerde een dame die nog een verzameling oude leertjes had, die ze uit de klusschuur van haar vader had meegenomen. In het kader van ‘die komen misschien nog weleens van pas’.

En 1 van die leertjes / schijfjes, inderdaad een dikkere maat dan de schijfjes die nu in de bouwmarkten liggen, bleek precies te passen, en daarmee is de lekkende buitenkraan gerepareerd nu.

Dank allemaal voor jullie hulp, want de reacties en aanwijzingen en links hebben me in de juiste richting gestuurd, ofwel hebben bijgedragen tot de oplossing.

Het probleem is daarmee OPGELOST nu dus.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd en Henk253
:prima:Bedankt voor de terug melding.
Bij bouwmarkt is gewoon standaard maar dit is een oud model en leertje toch 4 a 5 mm dik is.
1722338025503.png
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: An12345

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
236
Buiten en tuin
Henk253
Reacties
4
Weergaven
674
Buiten en tuin
Jackd
Reacties
5
Weergaven
2K
Buiten en tuin
Kees
Reacties
12
Weergaven
3K
Buiten en tuin
Dekraan
Reacties
5
Weergaven
2K
Buiten en tuin
Jos Welling

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu