Kruipruimte draagbalk creëren + opvangen Vloerbalken

Ik wil een kruipruimte gat creëren van circa 70 cm naar de kruipruimte welke nu niet toegankelijk is. De muur dikte is 23 cm en in totaal 3 etages, volgens constructeur draagvermogen 21,81 kN/m. Een ander gat creëren via de vloer is geen optie vanwege vloerverwarming/betonvloer, maar het kruipluik bij de waterleiding ligt direct naast de kamers waar ik onder moet komen.

Nu is het zo dat ik aan de andere zijde Havebo vloerbalken (hoogte 175mm) moet opvangen (relatief licht 136kg/m2). Van de constructietekening was berekend dat ik max 21,81 kN/m nodig had (in totaal drie etages) en stelde voor een betonnen latei VEBO 150 x 100 mm voldoende draagkracht had (29,1 kN/m) voor een draagmuur van circa deze afmeting en vereist draagvermogen.

Nu is het probleem om een vergelijkbare passende draagbalk te vinden die ik wil combineren om een voldoende opening te creëren en welke de Havebo vloerbalken kan opvangen. Een 150 x 100 VEBO zou te weinig ruimte overlaten om de kruipruimte te kunnen betreden.

Zelf zou ik een HEA 220 willen gebruiken omdat deze voldoende ruimte heeft tussen de flenzen (188mm) om de vloerbalk in te passen (draagvermorgen wel overkill voor 70cm). Het passen en meten lijkt mij wel een grote uitdaging waar ik tegenop zie.

Zie foto's beide zijden waar de opening wordt gecreëerd. De vloer is al gelegd, waardoor het oudere foto's zijn.

20230129_133310 bewerkt.jpg 20240803_183021 bewerkt.jpg IMG-20230201-WA0005.jpg sl havebo.JPG
 
Lijkt me niet heel handig om vanuit de watermeterput een kruipruimte in te kruipen. Dan heb je nog steeds geen goede bereikbare ruimte. Misschien is het handiger om bv. achter de bank de cementdekvloer open te maken, de vv-leidingen in te korten en daar een kruipluik te maken. Of als het eenmalig is, onder de fundering door te graven (kan alleen bij een goede paalfundering).

Als je het toch wilt doen zoals voorgesteld, dan moet je de opvangconstructie laten bepalen door een constructeur. Diens berekening heb je ook nodig voor de vergunning. Laat meteen de coating van de balk bepalen.
 
  • Like
Waarderingen: haagklusser
Bedankt voor je reactie Ijkenhout! aan deze alternatieven had ik ook gedacht. Kan een gegraven oplossing ook permanent blijven (vanuit een kruipruimte kamer die wel toegankelijk is)? Een gat in de dekvloer, lijkt mij vooral vanwege de vloerverwarming heel onhandig en omdat de eindvloer er al in ligt leek het mij een grotere onderneming.
 
Er onderdoor graven is normaal tijdelijk. De grond zakt bv. weer terug door grondwater. Om het permanent te maken, zouden misschien wat voorzieningen getroffen kunnen worden, maar dat is heel specifiek en waarschijnlijk verstandig (zelfs bij paalfundering) om het voor de zekerheid via een constructeur te laten lopen. Graven kan ook vanaf buiten.

Werken in de kruipruimte moet altijd terwijl er iemand in de buurt van het kruipgat blijft (waakt), bij onder de fundering door is dat nog belangrijker.

Waarom wil je zo graag in de kruipruimte? Misschien zijn er alternatieven.
 
  • Like
Waarderingen: haagklusser
Die put als toegang gebruiken lijkt mij een waardeloos idee.

ik zou eens een kist timmeren van die maat om te kijken of je er wel door past.
verder wil je niet over je watermeter kruipen ga je die verplaatsen?
 
  • Like
Waarderingen: haagklusser
Het is inderdaad verre van een ideale plek. De reden is dat er optrekkend vocht is ontstaan bij deze ruimte waar ik niet bij kan. Ik wil kijken naar de fundering om te kunnen beoordelen hoe ik het kan verhelpen.
 
Wat men optrekkend vocht noemt is een symtoom van een ander probleem. Het is heel vaak condensatie door een koudebrug. Waar heb je precies last van? Wordt de kruipruimte geventileerd?
 
  • Like
Waarderingen: haagklusser
De kruipruimte wordt inderdaad heel slecht geventileerd doordat (ik vermoed dat) de ventilatiegaten aan de voorkant zijn geblokkeerd door EPS blokken. Ook de ventilatie doorgang is matig doordat naar de achterkant toe geen goede doorgang plaatsvindt. Om hier een verbetering in aan te brengen moet ik in de kruipruimte kunnen komen. Er zouden ook nog andere problemen kunnen spelen, maar dat kan ik niet beoordelen. Ik vermoed wel vergelijkbare problemen als in de andere kamer waar ik wel bij kan.
 
@Wgb Ik denk een combinatie van optrekkend vocht, zoals in de andere kamer waar ik ook een post over heb gemaakt. Ventilatie kan in deze kamer ook zeker een probleem zijn vermoed ik. Verder kan ik het zo niet goed beoordelen. De bodemfolie heeft weinig nut gehad om het vocht buiten te houden, en andere koudebruggen moet ik mogelijk nog nakijken om te repareren.
 
Verder kan ik het zo niet goed beoordelen.
Het lijkt toch dat alles vrij droog is. Dus het grondwater zou wel aan de andere kant van de fundering in de stenen capillair optrekken.
Bodemfolie is een oplossing maar als ik zie dat er water op de folie ligt of is gekomen is ergens iets niet goed begrepen en dat betreft ook het aanbrengen van de folie.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
13
Weergaven
316
Draagconstructie
Rola
Reacties
9
Weergaven
2K
Draagconstructie
Gerrit B
Reacties
2
Weergaven
1K
Draagconstructie
Harrold88
Reacties
7
Weergaven
1K
Draagconstructie
Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu