Krimpende trap

Status
Niet open voor verdere reacties.
We hebben ons huis verbouwd. Op het einde van de verbouwing hebben wij een nieuwe trap laten zetten. Dit is een eiken trap. Gewone rechte steektrap, 15 treden. De trap is opgebouwd met 2 trapbeuken en de tredes en stootboorden vormen samen een zigzag-structuur (zo krijg je grotere tredes wat interessant is bij een steile trap).

De trap steunt uiteraard op de vloer onderaan, bovenaan leunt die tegen een balk in de roostering en staat met een kant tegen de muur. De trap is langs deze ene kant ook in de muur vastgeschroefd.
De trap is in de herfst van vorig jaar gezet.

Nu lijkt het alsof de trap tijdens de winter gekrompen is en wel bijna 2 cm over de hele lengte. Dit lijkt mij omdat bovenaan een opening is gekomen van ongeveer 1 cm. En onderaan aan de muurkant staat de trap 0.5cm los van de grond (dit kan omdat de trapbeuk aan de muur is vastgeschroefd). De trap is dan in zijn geheel een beetje naar beneden gekanteld zodat alle tredes niet meer waterpas lopen en aflopen van de muur weg.

Mijn vraag is nu, hoe komt dit? Kan het door de droogte zijn dat de trap krimpt (de vochtigheid is bij ons een tijdje slechts 30% geweest)? En zal de trap dan terug uitzetten als het weer vochtiger wordt?

Wat kan ik nu het beste doen. Gewoon wachten of de trap ondersteunen en dus wat optillen zodat die terug waterpas komt te staan?

Hopend op wat advies
 
Is de trap met de niet-muurkant gezakt? En is de muurkant met dezelfde hoeveelheid centimeters gekrompen ?

Is de trap bij een bona-fide firma gemaakt ?
Bij een beunhaas zou het nog kunnen dat er hout is gebruikt wat niet voldoende is gedroogd, waardoor het een blijvend fenomeen is.

Maar misschien is dat ook wel het beste, anders moet je twee keer per jaar je trap opnieuw richten...
 
Volgens mij is de trap met de niet muurkant inderdaad gezakt en evenveel gekrompen als de andere kant. Deze kant staat nu nog wel op de grond.

De trap is gemaakt door een schrijnwerker bij ons in de buurt. Ik ga er dus vanuit dat hij het hout goed heeft laten drogen maar zo ziet het er eigenlijk niet naar uit.

Zou het het beste zijn dat ik wacht tot het terug vochtiger is om te kijken of hij terug uitzet en dan de overblijven speling wegwerk?
 
Ik zou eens bij deze schrijnwerker ten rade gaan. Je mag verwachten dat deze er een oplossing voor heeft, of een aanpassing kan maken. Het lijkt me dat een en ander onder de leveringsgarantie valt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu