Kozijn verwijderen zonder dat de muur instort

Goedemiddag,

Ik vraag me af of ik mijn kozijn eruit kan halen zonder dat de muur instort. Kunnen jullie met mij meedenken?

Een korte situatieschets:

Volgende week wordt een nieuwe aluminium schuifpui in onze achtermuur geïnstalleerd, waar nu een kozijn in zit (zie foto's). Ik moet zelf het kozijn en het muurtje onder het kozijn slopen. Ondanks dat de installateur verwacht dat dit geen problemen zal opleveren, ben ik toch bezorgd over de draagconstructie. Zijn onderbouwing is dat het kozijn niet dragend is, omdat er voor het huidige kozijn openslaande deuren in zaten. Ik vraag me af of dit voldoende onderbouwing is en of het kozijn echt niet dragend is.

Als ik naar de oude bouwtekening van 1920 kijk (zie foto), krijg ik de indruk dat het om een draagmuur gaat, hoewel ik het lastig vind om dit zonder legenda te herkennen.

Er zit een rollaag boven het kozijn, maar het is mij niet duidelijk of dit voldoende ondersteuning biedt. Ook weet ik niet of er een latei aanwezig is.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Met vriendelijke groet,

Milus

Screenshot_20240612-163104.png IMG_20240612_163358288.jpg IMG_20240612_163339243_HDR.jpg
 
Vroeger waren kozijnen inderdaad wel eens dragend. Bij deze hanekam zou ik me niet zo'n zorgen maken. Een latei verwacht ik hier niet. Controleer wel of het binnenblad ook een voorziening heeft.

Komt het glas in lood weer terug? Dat geeft altijd wel karakter aan een huis.
Tip: doe het ventilatierooster in het vaste glas en niet in het draairaam.
 
draairaam in een schuifpui? Dat zal hem niet gaan worden. En ook het glas in lood zal niet terugkomen in een schuifpui. Het karakter zal idd grotendeels verloren gaan...
 
Haha, ik had niet zo goed gelezen. Het advies blijft hetzelfde: ventilatierooster in het vaste deel, niet in het schuivende.
 
Zelf vind ik een 'slide' variant van een rooster niet mooi, omdat de lijnen dan niet meer stroken. Er zijn tegenwoordig ook toproosters die dit op kunnen lossen. Echter dan moet het voor de kozijnenplaatser wel duidelijk zijn waar hij wel en niet mag schroeven.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
889
Draagconstructie
mikevananrooij
Reacties
7
Weergaven
7K
Draagconstructie
IJkenhout
Reacties
3
Weergaven
194
Draagconstructie
Rola
Reacties
5
Weergaven
990
Draagconstructie
IJkenhout
Reacties
3
Weergaven
1K
Draagconstructie
Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu