Kozijn geschikt voor dubbel glas

Ik heb een aantal ramen die nog enkel glas hebben welke ik wil vervangen voor dubbel glas.

Omdat het nieuwe glas zwaarder is vroeg ik mij af of dit gewoon kan in het bestaande kozijn.

De ruiten zitten met stopverf vast. Kan ik voor het nieuwe glas dan sponningmaat min 10mm aanhouden?

20240918_083411.jpg
 
de raamkozijnen zijn te dun om dubbel glas te plaatsen, een ruit zal bestaan uit 4mm glas 13mm spouw 5mm glas daar komt dan aan de binnen en buitenkant nog een glasbandje bij van 3 mm.
dit bij elkaar geeft 28mm wat je zeker nodig bent, daar komt dan nog een glaslat bij of je zult opdekglas latten moeten toepassen misschien dat het dan net kan.
 
Het gaat over het raam neem ik aan en niet het kozijn.
Sponning is zeer waarschijnlijk niet diep genoeg, 17 mm is vereist, deze zal maar 12 mm zijn. In de andere richting is het oplosbaar met opdekglaslatten.
 
De minimale dikte van een dubbelglas dat ik tegenkom is 14mm (2x glasplaat van 4mm en een spouw van 6mm dus 4+4+6).

Deze dikte is toepasbaar bij een glasoppervlak van maximaal 1,5 m2
Deze bestaande ruit lijkt mij kleiner dan 1,5 m2

Glasband heb je ook van 2mm hoewel 3 of 4mm het meest gebruikt wordt. De glasband komt aan beide kanten van het glas dus bij glasband van 2mm komt er 4mm bij.

De totale minimale dikte is dan 14+4 is 18mm.

Je geeft aan dat de tegen het glas 14mm meet. Het bestaand glas zal ook 4mm zijn (dat moet je wel nameten) en of er ook glasband zit aan de binnenkant moet je ook nakijken. In elk geval heb je dus 18mm ruimte voor je nieuwe glaspakket. Dus dit is mogelijk. Je hebt dan geen ruimte voor gewone glaslatten maar je kunt wel aan de buitenzijde opdekglaslatten gebruiken zoals Rola al aangaf.

De isolatiewaarde van dit glas is wel beperkt vanwege de dunne spouw. Maar het zal een stuk beter zijn dan het enkel glas.

Dus als je relatief goedkoop iets wil doen aan de kou dan is het mogelijk.
Als je een betere oplossing wil dan denk ik dat je al snel volledige nieuwe kozijnen nodig hebt en dat is natuurlijk veel duurder.

Kijk ook nog een wat filmpjes op YouTube over het plaatsen van dubbelglas. Dat werkt best verhelderend. Je kan ook een glas leverancier bellen voor advies. Die denken vaak ook goed mee,
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Kapitanos
Plaats glas met een minimale spouw van 9mm, meer is beter. 6 mm isoleert zeer slecht.
Als de sponning niet diep genoeg is, wordt bij een aftrek van 10 mm de zwarte rand rondom zichtbaar. Dat is niet de bedoeling.
 
Je moet wel voor hoogte en breedte van de sponningmaat op 3 plaatsen meten en dan gebruik je de kleinste maat. Dit staat vaak goed uitgelegd met plaatjes bij de leverancier van het glas als je online besteld.
 
  • Like
Waarderingen: Kapitanos
Plaats glas met een minimale spouw van 9mm, meer is beter. 6 mm isoleert zeer slecht.
Uiteraard, maar als het moet wel passen en 9mm is volgens de meting Kapitanos te dik. Tenzij er dus aan de binnenkant nog extra ruimte is door gebruik van glasband.

@Kapitanos, bepaal dus goed wat de exacte diepte is die je kan gebruiken om het glas te plaatsen. Bepaal dan dikte van het glaspakket. Dit wil je gelijk hebben aan deze diepte zodat het glas goed opgesloten zit achter de glasopdeklatten.

Glaspakket is dikte dubbelglas + 2x glasband. Ik zou zelf de totale dikte van het glaspakket 1mm dikker kiezen dan de de diepte. Dan weet je zeker dat het glas goed opgesloten zit. Deze extra millimeter wordt opgevangen door de samendrukbare glasband.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Kapitanos
Alternatief: de sponning eruit zagen en aan beide zijden een opdeklat plaatsen.
In plaats van een opdeklat kan je aan de binnenzijde ook een aluminium hoeklijn van 20*20 mm plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: Kapitanos
Of een nieuw raam laten maken voor in het bestaande kozijn waar wel op een fatsoenlijke manier dubbele beglazing in past. Bij een goede timmerwerkplaats vallen de kosten hiervoor alleszins mee en je hebt dan een veel fraaiere en betere oplossing.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu