Klapperende thermostaatkraan radiator

Dit onderwerp is al meermalen besproken op dit forum, maar wellicht kunnen jullie met mij meedenken omdat de oorzaak denk ik net wat anders is.

Nadat ik onze vloerverwarming, een radiator en een convectorput had afgekoppeld vanwege een verbouwing, ineens een geluid als een klopboor uit één van de radiators. Hiervoor ca. 10 jaar geen problemen gehad met de CV-installatie.
Deze klapperende radiator met onderaansluiting en Heimeier-thermostaatkraan (reductie helemaal opengedraaid) hangt op één van de slaapkamers. Juist op het punt dat de kraan opengaat vanwege warmtevraag, of sluit als de kamer op temperatuur is, gaat de kraan sterk 'klapperen'. Deze radiator is goed aangesloten. Er is een mooi egaal warmteverloop in de radiator van boven naar beneden.
Ik had het vermoeden dat het totale CV-systeem tijdelijk 'te klein' geworden was na het afkoppelen van enkele radiators en vloerverwarming dus ik dacht dat het probleem van voorbijgaande aard zou zijn aangezien we een nieuwe vloer met vloerverwarming zouden krijgen. Overigens was nog steeds een grote woonkamer-radiator aangesloten die altijd helemaal openstaat (dus altijd een bypass).

Maar nu we de nieuwe vloerverwarming in gebruik hebben genomen is het klapperen niet verdwenen. Deze vloerverwarming heeft een bypass. Momenteel staan ook enkele andere radiatoren een beetje open. Omdat we vanochtend net begonnen zijn met het vloerverwarmingopstartprotocol, staat de watertemperatuur van de vloerverwarming nog heel laag ingesteld (18 graden; in de woonkamer is het 17 graden).

Kan het zijn dat de bypass van de vloerverwarming op een te hoge druk staat ingesteld (op de instelknop afgelezen ca 2,2 bar), of is het pompvermogen van de CV te hoog?
 
Je heb doordat het systeem wat kleiner geworden is meer flow (druk) over de radiator. Als een thermostatisch onderblok verkeerd geplaatst is zit aanvoer en retour wel goed voor de radiator maar stromen verkeerd door het onderblok. Een foto kan misschien iets verduidelijken.
 
Ter verduidelijking wat foto's:

PXL_20240914_142029541.jpg
Foto van het onderblok. De rechterleiding is de warme leiding(aanvoer); links is kouder(retour).
De radiatorknop zit (op deze foto) aan de rechterkant.

PXL_20240914_142420741.jpg

Bovenkant van de radiator
 
Je schrijft zelf 'De rechterleiding is de warme leiding(aanvoer); links is kouder(retour)'.
Dit is verkeerd-om en de oorzaak van het geklapper. Door het pijpje met de bocht dat je in de radiator ziet, moet het warmste water naar de thermostaatkraan gaan. hiervandaan naar de bovenkant van de radiator, het koudste water wordt onderin afgevoerd.

Hopelijk kun je aan de andere kant van de slangen de stroomrichting corrigeren.
 
Hieronder een foto waarop het pijpje te zien is (en aanvoer en retour is aangegeven):
PXL_20240914_184048549.jpg

Ik heb aanvoer en retour bepaald met een IR-thermometer.

Het pijpje loopt inderdaad onderin de radiator horizontaal naar rechts en loopt vlak voor de rechterzijkant tussen de lamellen omhoog naar de thermostaatkraan.

Zoals de R en A hierboven zijn aangegeven, zijn de leidingen dus verkeerd aangesloten?

Ik kan de leidingen bij het onderblok niet meer omdraaien, maar waarschijnlijk wel elders achter het knieschot.



PXL_20240914_142420741.jpg
 
Het is wel de eerste verwachting dat het verkeerd aangesloten is, maar in dit geval denk ik dat het
goed zit. Dit kun je als volgt testen: laat de radiator afkoelen, draai de thermostaatkraan dicht,
zet de thermostaat hoger tot de overige radiatoren warm worden en draai dan de thermostaatkraan
weer open. Op dat moment voel je of het buisje welke naar de thermostaatkraan loopt eerder warm
is als de andere (R) aansluiting.
 
  • Like
Waarderingen: AvDijk
Zojuist even getest zoals Ronny in de vorige post heeft beschreven: na het helemaal opendraaien van de thermostaatkraan warmt de rechterbuis ('A') duidelijk als eerste op.
Wat me wel opvalt is dat de achterste plaat van de radiator (dus de muurzijde) bij het onderblok onderaan al snel behoorlijk warm is, terwijl de voorste plaat van boven naar beneden egaal en over de hele breedte verloopt van warm naar koud. Misschien komt dit doordat het aanvoerwater eerst door de achterste plaat stroomt(?).
Zodra ik de thermostaat 'afknijp', begint het 'klapperen' gelijk weer. Dit is heel makkelijk te reproduceren.
 
als de achterste plaat als eerst warm word onderaan zit hier dus je aanvoer op, de plaat zal als eerste rechts bovenaan warm moeten worden.
De conclusie van aanvoer retour verkeerd om is dus juist
 
Het kan zijn dat je een "crossflow" onderblok hebt, deze zorgt wisselt de aanvoer en retour om.
Als er een verkeerde aansluiting is gemaakt dan lost zo'n blok dat op.
Ga je vervolgens de installatie aanpassen waardoor de aanvoer en retour wel "goed" zitten,
dan moet je ook het onderblok vervangen.

Wat ik in mijn testvoorbeeld probeerde aan te geven is dat je het buisje wat naar de thermostaatkraan
loopt moet voelen, dus niet punt A op het onderblok maar het buisje wat naar boven loopt.
Is dat niet het eerste warm dan moet je het onderblok vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: AvDijk
Ik snap nu wat je bedoelt, Ronny. Ik zal vanavond even aan het dunne buisje voelen.

Ondertussen weet ik dat het een Thermrad-radiator is. Deze hebben volgens hun documentatie de aanvoer aan de linkerzijde. Dus als ik geen crossflow onderblok heb, dan is de radiator verkeerd aangesloten.
 
Het dunne buisje warmt ongeveer even snel op als de linker aansluiting ('R'), terwijl de rechter aansluiting ('A') veel sneller heet wordt.
Conclusie: de aansluitingen zitten verkeerd om voor mijn Thermrad-radiator en er is geen crossflow onderblok toegepast om dit te corrigeren. Door de omgekeerde stroming gaat de thermostatische afsluiter resoneren. Jammer dat een installateur dit zo heeft aangesloten.

Ik zal de leidingen omwisselen of een crossflow-onderblok monteren.
Iedereen bedankt voor jullie bijdragen. Weer wat geleerd!
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Gerelateerde klussen

Reacties
7
Weergaven
9K
Reacties
14
Weergaven
4K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu