Is twee-in-een verf (primer en lak) een goede optie?

Ik wil de deurpost vóór en een raamkozijn achter wit schilderen. Die zijn nu donkerbruin en het zit er minstens 25 jaar (of veel langer) op. Het hout staat altijd in de felle zon en de verf zit er nog goed op. Geen bladders, scheurtjes oid te zien. Ik heb geen ervaring met schilderen en zag bij Merken en winkels niet nodig - mod verf in de juiste ral-kleur 9010 en het is '2 in 1', dus zowel primer als verf. Is wel makkelijk als je niet eerst hoeft te gronden, maar werkt dat ook goed?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bij donkerbruin is er meer dan 1 laag nodig om het wit ook echt wit te maken.

Ik zou hier losse grondverf en lak gebruiken.
Met grondverf 2 of 3 lagen, afhankelijk van hoe het bruin er nog doorheen komt. En daarna nog 2 lagen lak ter bescherming.
 
Op het blik staat ook advies om twee lagen te gebruiken en dan dekt het wellicht wel voldoende. Maar apart grondverf en lak is dan misschien toch beter. Vervelend is dat ik maar zo weinig grondverf en lak nodig heb en hele blikken moet aanschaffen die ik verder niet gebruik binnen de houdbaarheidstermijn. Dan was zo'n twee in een blik bij Merken en winkels niet nodig - mod een stuk voordeliger geweest.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Gebruik A-merk verf. Is onder aan de streep goedkoper: je hebt er minder van nodig en het blijft 10 jaar goed.

Overigens moet je buiten alleen hoogglans lak gebruiken (na een primer). Al het andere is ruw (want doffer) en dat is voor buitenschilderwerk funest. De verf is niet sterk en is na een paar jaar al slecht.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's
Ik begrijp mensen niet die de allergoedkopste verf voor het verven van buitenwerk aanschaffen. Deze week zag ik het weer en dan toch met wat tranen in mijn ogen, 1 vd buren buitenboel aan het verven met * en een andere in de straat is helemaal fout bezig: kozijnen zwart aan het verven ("modegril"). De laatste kan over paar jaar opnieuw beginnen.

De "kosten" zijn de manuren die je moet besteden. Koop gewoon goede verf en besteed tijd aan het werk door goede grondverf en goede aflak te kopen. Besteed het anders uit.

Ik ben minimaal twee weken bezig geweest met het verven van mijn huis maar ik kan zeker weer minimaal 8 jaar voorruit. Maar ik gebruik ook lichte kleuren.

Ik zou wel eerst witte grondverf gebruiken. Wat ik zelf doe iedere 8-10 jaar is 1 keer voorlakken met mengsel 50% grondverf en 50% aflak en daarna lak ik af.

Succes verder.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: BertPleizier
Schakelverf of een 1 pot systeem is in de basis bestemd voor nieuw hout.
vrijwel alle merken hebben deze verf. en het heeft een prima standtijd.

je kan met schakelverf ook over bestaand werk schilderen.
ik zou wel even een proefje doen of het goed hecht op verf van 25 jaar geleden

ps. ik zou heel voorzichtig zijn met mengen van twee potten
je kan grondverf/primer ook op kleur laten mengen.

ik zou grijs gebruiken als grond over bruin voor een wit eindresultaat
 
Laatst bewerkt:
We mogen hier geen merken noemen maar als je googled op beste lak voor buiten vind je zo de merken/types die je moet toepassen. Koop ze online, dat scheelt een hoop in prijs.

Dat de huidige verf er al 25 jaar op zit lijkt mij eerlijk gezegd sterk, maar met * verf ga je dit zeker niet halen. Hou er ook rekening mee dat straks een afbladderende laag verwijderen om opnieuw te kunnen schilderen een heel andere klus is dan het opnieuw aflakken op een intacte verflaag. Nu besparen gaat eke later heel veel extra werk opleveren.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Robbie's en BertPleizier
Toevoeging, als je de verfpot goed afsluit, even kantelt zodat de verf zelf het goed afsluit, en je bewaard het in huis vanwege de temperatuur kun je de verf best lang bewaren om later nog eens te gebruiken.

Mocht er toch nog een vliesje ontstaan schenk je het door een panty in een nieuw blik en kun je er weer mee verder.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu