Inkeping houten draagbalken i.v.m. afvoer. Hoe verstevigen?

Hi allemaal,

We zijn momenteel druk bezig met het verbouwen van onze badkamer waarbij de loodgieter net klaar is. Bij de aanleg van de waterafvoer heeft hij alleen wel een vrij grote inkeping gemaakt in onze balken waardoor ik nu twijfel of en hoe ik mijn balklaag kan verstevigen. Het gaat om het volgende:

Wij wonen in een jaren dertig woning met houten balken met een kopmaat van 16,5x6.5 cm. De overspanning is 187 (van muur tot draagmuur) en de balken liggen op ongeveer 45cm van elkaar vandaan. I.v.m afschot hebben meerdere balken een inkeping maar de grootste inkeping is ongeveer 4.5 cm en zit direct bij de muur (zie tekening). Op de vloer liggen zwaluwstaartplaten waar vervolgens een laag lichtgewicht beton (60 kg per m2) of zandcement (100 kg per m2 ) op komt en vervolgens tegels. Achter in de badkamer zal een bad komen maar dit is op het deel waar geen inkeping in de balken zit.

Mogelijke oplossing. De houten balken opklampen gaat een beetje lastig omdat er ook twee gaten in de balken zitten i.v.m. waterleiding. Aangezien de inkepingen bij de muur zitten, zat ik zelf te denken aan grote zware hoekankers (150x175x70) (5mm dikte) en deze goed in de muur te verankeren en aan beide kanten van de balk te plaatsen (zie tekening). Grote raveeldragers zijn helaas niet mogelijk i.v.m. het plafond eronder wat ik dan zou moeten openbreken.

Wat denken jullie? Zouden de grote hoekanders voldoende moeten zijn of hebben jullie nog andere ideeen? Denken jullie daarnaast dat er nog extra versteviging nodig is onder het bad?

Alvast bedankt!

WhatsApp Image 2024-05-21 at 20.24.04.jpeg
 
Als dat de manier is waarop je balken vast zitten, is dat op zijn zachtst best wel opmerkelijk te noemen...
 
als ik je goed begrijp is er aan de bovenzijde een inkeping gemaakt van 45 mm diep
zodat er onbeschadigd 65*120 overblijft

zo ja dan is er in dit geval helemaal niets aan de hand.
de balken zijn waarschijnlijk gebaseerd op de overspanning van de breede beuk in je woning
 
@Boertje125 , bedankt voor je reactie. Dat klopt inderdaad. De inkeping zit aan de bovenkant (en bij de muur). Daarnaast is de overspanning aan het brede gedeelte van de woning inderdaad ruim 3 meter. Onbeschadigd blijft er minimaal 65*120 over.

Jullie adviseren dus niet om nog extra hoekankers toe te voegen?
 
Klopt er zijn in dit geval geen extra voorzieningen nodig.

Maar als je nog eens zoiets bij de hand hebt boor dan een rond gat in het midden van de balk en voer daar de leidingen door dat is een veel sterkere oplossing.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
413
Draagconstructie
IJkenhout
Reacties
5
Weergaven
408
Draagconstructie
Walker
Reacties
3
Weergaven
387
Draagconstructie
Boertje125
Reacties
1
Weergaven
552
Draagconstructie
IJkenhout
Reacties
3
Weergaven
526
Draagconstructie
Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu