Inbouwspots vraagjes

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal! Ik heb als gast al heel wat nuttige informatie weggehaald maar omdat ik wat vragen heb, heb ik me aangemeld.

Ik ben bezig op zolder om de dakkapellen af te werken. We willen graag inbouwspots in het plafond van de dakkapellen. Elektriciteit moet nog volledig worden aangelegd. Waar kies ik voor?

1; 220 volt boven het aan te leggen gipsplafond, trafo's boven de gipsplaten. Elektraleidingen door zijwanden van de dakkapellen.

of

2; trafo's achter het knieschot en 12 volt kabels in 5/8 pvc-buis door de zijwanden van de dakkapellen naar het plafond.

Nu de dakkapellen nog niet zijn afgewerkt kijk ik tegen de dampremmende folie aan. Moet ik op de plekken waar de spots komen de folie nog beschermen tegen de eventuele hitte die van de spots afkomt? Ik zat te denken om op die plekken de folie weg te halen en daar met gipsplaat iets van bescherming te maken. We overwegen om de spots te schakelen met het "klik-aan klik-uit"systeem. Het gaat om maximaal 5 spots per dakkapel.

Alvast bedankt voor jullie reacties. :D
 
Ik neem aan dat je halogeen spotjes overweegt? Hou er rekening mee dat die behoorlijk wat warmte afgeven en daardoor ook een behoorlijke inbouwdiepte nodig hebben (vaak wel zo'n 10cm.). In de handleiding van de spotjes staat wel hoeveel er nodig is.
Ik zou de dampremmende folie niet verwijderen, die zit er immers niet voor niets. Ik zou dan eerder een stukje gips tegen de folie aan plaatsen.

Voor de bedrading moet je gewoon kiezen wat het makkelijkst is. Hou er wel rekening mee dat alles bereikbaar blijft. Je wilt tenslotte niet je plafond hoeven slopen als er een trafo kapot gaat.

KAKU heeft overigens ook een dimbare 12v trafo. Wellicht is dat nog iets voor jou?
 
Er zijn ook halogeenspotjes met lage inbouwdiepte, vanaf 2cm. Als je dan je damprem op die plek met wat aluminiumtape afschermt, mits er een paar centimeter afstand is tussen het spotje en de damprem, is dat voldoende. Voor diepere inbouwspots bestaat eventueel een hittebestendig inbouwframe.

Ik heb zelf trouwens vanaf de centraaldoos 220v met flexibel draad via een pvc buis naar 1 van de openingen van de spots gebracht. Daar twee trafo's aan bevestigd en van de trafo's bedrading doorgetrokken naar de openingen van de spots. Maar er zijn meerdere manieren.

Hou met meerdere spots rekening met de plaatsing van je trafo. Een trafo midden in de parallele rij is beter dan aan het einde of het begin.
 
Cyruse schreef:
Hou met meerdere spots rekening met de plaatsing van je trafo. Een trafo midden in de parallele rij is beter dan aan het einde of het begin.
maakt volgens mij niet uit, zeker niet op een paar meter bekabeling.

Wel is het belangrijk om de juiste kabel en de juiste dikte kabel te kiezen en te gebruiken. Het mag dan maar 12Volt zijn, hierdoor zal het aantal Ampères wat door de kabel gaat bij een gelijk wattage aan lampen aanmerkelijk hoger zijn.

3x 50Watt halogeen spotjes resulteert al in een stroom van 12,5 Ampère! Een dun tweelingsnoertje volstaat hierin dus absoluut niet.
 
Als het plafond geplaatst wordt is er uiteindelijk een ruimte van ongeveer 45 mm tussen de gipsplaat en de dampremmende folie. Daar zal de inbouwdiepte van de spotjes op afgestemd moeten worden.

Als ik voor optie 2 kies kan ik óf één trafo plaatsen (achter het knieschot) en de spots parallel doorverbinden boven het plafond óf elke spot een eigen draad vanaf het knieschot. Dan krijg ik 5 dubbele aders door één buis. Of zie ik dat verkeerd?

Mij maakt het op zich niet zo heel veel uit wat voor soort spotjes er komen, als het maar niet brandgevaarlijk is. Met de 12 volt spots had ik al gelezen over de hoge amperages die daarbij komen kijken. Om de trafo's bereikbaar te hebben wilde ik ze juist achter het knieschot plaatsen om dat ik daar makkelijk bij kan én 220 voor handen heb. Nadeel is dan de lange 12 volts bekabeling.
 
Hans_ztm schreef:
Als het plafond geplaatst wordt is er uiteindelijk een ruimte van ongeveer 45 mm tussen de gipsplaat en de dampremmende folie. Daar zal de inbouwdiepte van de spotjes op afgestemd moeten worden.

Maximaal 45mm inbouwdiepte in combinatie met GU10 spots zal niet lukken. Je zal dan naar halogeenspotjes met een G4 fitting moeten. Da's dan automatisch ook 12v en max 20W (e.e.a. voor zover ik weet).
 
Ik ga voor de 220 volt aanleggen boven het verlaagde plafond. Dat lijkt mij de meest efficiënte oplossing voor deze situatie. Ik heb gezien dat er boven de dampremmende folie een laag isolatiemateriaal zit van ongeveer 10 cm dik. Als ik dan op de plaats waar de spotjes moeten komen de isolatie weghaal en dat afwerk met gipsplaat dan hou ik een inbouwdiepte over van ongeveer 14 cm. Dat moet toch voldoende zijn om de spotjes de ruimte te geven die ze nodig hebben. Nabij de verkregen ruimte kan ik dan per spot een wandcontactdoos plaatsen die bereikbaar is vanaf het inbouwgat.

Wat vinden jullie hier van? Schiet gerust op mijn gedachtegang.
 
Zou ik nooit doen... Als je plaatselijk de isolatie weghaalt heb je daar een mooie koudebrug gemaakt. Bovendien kan de lucht uit de kamer via het spotje vrij in die opening circuleren waardoor je vrijwel zeker last krijgt van condens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan